Zo hebben wij ons huis verduurzaamd met ISDE subsidie

Zo hebben wij ons huis verduurzaamd met ISDE subsidie

UITGEZOCHT | Van het gas afgaan is hartstikke groen, maar kost vaak ook tijd (en geld, niet te vergeten). Nu de gasprijzen de pan uitrijzen, wordt het misschien wel eens tijd om écht goed na te denken over hoe jij je huis kunt verduurzamen door bijvoorbeeld isolatie of de aanschaf van een waterpomp. En daar is een leuke subsidie voor. Wij laten je weten hoe het aanvragen van ISDE voor huiseigenaren werkt.

Maar eerst: wat is er allemaal aan de hand met ons gas?

Het is een gekkenhuis op de gasmarkt. Hoe dat komt? Kort gezegd: in heel Europa is de vraag veel hoger dan het aanbod. Doordat het kabinet vorig jaar besloot de gaskraan in Groningen langzaam dicht te draaien, zijn we in Nederland bovendien nóg meer afhankelijk geworden van het buitenland.

Dit zorgt ervoor dat de gasprijs in een jaar tijd met 600 tot 800 procent is gestegen. Als dit zo doorgaat, kan jouw energierekening volgend jaar zomaar 900 euro hoger uitvallen. Wow. Wij denken wat jij denkt: het kan als huiseigenaar dus best weleens rendabel zijn om nu te gaan vergroenen.

Gas eruit, groene stroom erin

Wil jij je gasverbruik verminderen? Je kunt natuurlijk relatief eenvoudig op inductie gaan koken, maar eigenlijk zet dit pas écht zoden aan de dijk, als je ook voor groene stroom gaat. Je kunt bijvoorbeeld stroom afnemen van een écht groene energieleverancier (we kennen allemaal de uitzending van Zondag met Lubach nog wel over zogenaamde groene stroom). Of misschien zit er in jouw buurt wel een lokale energiecoöperatie?

Je kunt ook zonnepanelen, -boiler of een waterpomp aanschaffen. Hiermee kun je natuurlijk meer dan alleen groen koken; je kunt er je hele huis mee verwarmen en daardoor misschien zelfs helemaal afscheid nemen van je cv-ketel. Kleine side note: ook de prijs van elektriciteit stijgt – omdat deze is gekoppeld aan de gasprijs – maar deze groene energiebronnen werken veel efficiënter, omdat ze grotendeels energie halen uit de lucht of grond.

Het verschil van een slecht naar een goed geïsoleerd huis is jaarlijks zo’n 1900 euro in energiekosten

Isoleren maar!

Wat je bespaart, hoef je niet te betalen. Je huis isoleren is dus een hele goede manier om je gasrekening omlaag te krijgen. Begin in ieder geval met de vloer, want daar valt veel winst te behalen. Maar ook via de spouwmuren, ramen of het dak verdwijnt veel warmte. Volgens onderzoek van Milieu Centraal betekent het verschil van een slecht naar een goed geïsoleerd huis jaarlijks zo’n 1900 euro in energiekosten.

Het is daarvoor niet nodig om de hele boel ondersteboven te gooien, want isoleren kan vaak prima zonder een complete verbouwing van je huis. Maar ja, het kost natuurlijk wel wat. Het zijn kosten die je er in de loop der jaren wel uithaalt, maar de investering die je doet is best flink. Vooral wanneer je verschillende maatregelen neemt.

Lang leve ISDE

Ga je voor die (hybride) warmtepomp, zonneboiler of isolatiemaatregel(en)? Verdiep je dan al van tevoren goed in de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Dit is, voor zover wij weten, de enige goede subsidieregeling op dit moment.

Belangrijk hierbij is wel dat je de maatregelen dus eerst zelf moet betalen voordat je de subsidie krijgt. Uit eigen portemonnee dus, maar veel gemeenten hebben ook een duurzaamheidslening in het leven geroepen. Hiermee wordt je dus een handje geholpen in het verduurzamen van je huis, ook als je zelf de middelen niet hebt. Deze leningen hebben een vaste, lage rente, dus kunnen zeker interessant zijn.

Belangrijkste voorwaarden ISDE subsidie

1. Je moet huiseigenaar zijn. Huur je? Dan is deze subsidie niet voor jou. De mogelijkheden voor groener wonen zijn vaak beperkter, maar ze zíjn er wel.

2. De subsidie geldt voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, aansluiting op het warmtenet of door het doen van isolatiemaatregelen.

3. Bij isolatie gaat het om dak-, zoldervloer-, gevel-, binnenmuur-, spouwmuur-, kruipruimte-, bovenkant vloer- en bodemisolatie. Daarnaast mag je er ook HR++ glas of Triple glas mee plaatsen.

4. Belangrijke voorwaarde is dat je minimaal 2 isolatiemaatregelen uitvoert of 1 isolatiemaatregel combineert met warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

5. Ga niet zelf aan de slag. Omdat je moet kunnen aangeven welk materiaal en welk bedrijf jouw woning heeft geïsoleerd, moet je altijd in zee gaan met een geregistreerd en vakkundig bedrijf.

Voorbeeld: zo vraag je subsidie voor spouwmuur- en dakisolatie aan

Een subsidieaanvraag uit eigen ervaring: begin dit jaar kochten wij een huis met energielabel G (slechter kan dus niet). Denk dus aan: houten dakplanken met kranten ertussen tegen de tocht, houten vloeren, een cv-ketel uit de jaren negentig, you get the picture. Bij onze verbouwing zijn we ook direct gaan isoleren: vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Wij vroegen, en kregen, subsidie voor 110 m2 aan spouwmuurisolatie en  72 m2 dakisolatie. Hiermee ‘verdienden’ we 47 procent van het door ons geïnvesteerde bedrag terug. Uiteraard is het bedrag wat jij terugkrijgt afhankelijk van de maatregelen en de oppervlakte van jouw dak of muur.

8 tips voor het aanvragen van jouw subsidie met isolatiemaatregelen

1. De subsidiebedragen zijn per m2 en daar zitten maximale afmetingen aan vast. Per maatregel is de subsidie anders, dus bereken van tevoren goed met welke maatregelen je het meeste terugverdient.

2. Geen idee waar je moet beginnen? Verschillende gemeenten hebben ook (vrijwillige) energieambassadeurs die kosteloos bij jou thuis komen kijken met welke maatregelen jij het beste uitkomt.

3. Kijk of er projecten zijn in jouw gemeente in samenwerking met het Regionaal Energieloket. Zo kun je bijvoorbeeld collectief maatregelen kopen en dus korting krijgen wanneer je bij een aangewezen lokaal bedrijf je diensten afneemt. Zo kregen wij 200 euro korting.

4. Keuze gemaakt in wat je wilt isoleren? Volgende horde: in materiaalkeuze kun je namelijk voor een beetje tot super duurzaam gaan. Verdiep je daar dus in en kijk vervolgens of deze ook genoemd wordt in de maatregelenlijst van de subsidie, anders heb je kans dat je niets terugkrijgt.

5.  Dit hoef je overigens echt niet allemaal zelf te doen. Je kunt ook, liefst ook lokaal, bedrijven benaderen die ervaring hebben met het verduurzamen van huizen en  je laten adviseren. Deze gesprekken zijn altijd gratis en je bent ze ook achteraf niets verplicht. Er zijn ook bureaus die je helpen met je aanvraag, maar daar zit vaak een prijskaartje aan (en is ons inziens ook echt niet nodig).

6. Heb je een installateur gekozen? Laat deze dan het werk doen, maar maak zelf ondertussen foto’s! Die heb je nodig als bewijs voor je aanvraag.

7. Vraag om een bewijs van installatie met daarop de netto oppervlakte, de dikte (isolatiewaarde, inclusief u-waarde) en als het kan ook de code van de maatregelen zoals in de maatregelenlijst.

8. Na afronding van het werk vraag je de subsidie aan met je DigiD via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Na ongeveer 8 weken krijg je het antwoord; uitbetaling is dan vaak binnen een week.

Hoe groen is een tweedekans product? En hoe werkt CO2-compensatie voor een vlucht eigenlijk? Dit en nog veel meer verhalen vind je in onze rubriek ‘uitgezocht’. Ideaal voor wanneer je net iets meer tijd hebt of meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Tips voor ons? Mail dan naar info@ingroenedoen.nl 

Caroline van Schubert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *