Zo (on)duurzaam zijn avocado’s echt

Zo (on)duurzaam zijn avocado’s echt

UITGEZOCHT | Op toast, als basis voor guacamole of gewoon uit het vuistje met wat zout en peper; avocado’s zijn hartstikke hip en ook nog eens gezond. Omdat de vrucht (biologisch gezien is het fruit en geen groente!) niet zo lekker gaat op het Nederlandse klimaat, moeten ze vaak van ver komen. Zijn avocado’s duurzaam of kun je de avocadotoast naast je soja latte beter skippen? Wij zochten het uit.

Met het seizoen mee eten is natuurlijk altijd duurzamer dan midden in de winter kiezen voor geïmporteerde aardbeien. Als het om avocado’s gaat, kan dat helaas niet. De boom kan niet tegen temperaturen lager dan 10 graden celsius, wat betekent dat het de winters in Nederland niet overleeft. Wetenschappers uit Wageningen onderzoeken al jaren of exotisch fruit, zoals de avocado, in Nederlandse kassen geteeld kan worden. Dat is een mooi, duurzaam toekomstdoel, maar voor nu moeten ze vaak nog van ver komen. De helft van de Nederlandse invoer komt uit Peru en Chili. 

Zijn avocado’s net zo slecht voor het milieu als vlees?

Denk je net lekker bezig te zijn door vlees te laten staan en je dieet aan te vullen met de goede vetten in avocado’s, beginnen we te zeuren dat die óók al niet duurzaam zijn. Sorry, iedereen! We zullen je uitleggen waarom veel avocado’s eten geen duurzame hobby is. Zo kost het telen van avocado’s ontzettend veel water, wel 70 liter per vrucht. 
Om het te vergelijken met vlees, als we alleen naar het waterverbruik kijken: een gemiddelde avocado weegt 180 gram. Eén avocado vergt 70 liter water. Dat is veel, maar vergeleken met rundvlees scheelt het nog steeds veel water. Voor rundvlees is namelijk 15.500 liter water per kilo nodig. Varkensvlees en kippenvlees kosten relatief 6000 en 4300 liter water. Qua watergebruik zijn avocado’s dus nog steeds duurzamer dan vlees.

Bomen worden gekapt om plaats te maken

Maar, er is meer! De avocado’s worden onrijp geplukt in voornamelijk Zuid-Amerikaanse landen. Daar worden bossen gekapt om plaats te maken voor avocadobomen. Maak je je zorgen om de bomen? Plant dan via Trees for All een boom. Of twee. Of tien! Terug naar de avocado’s: naast dat er bomen gekapt worden, zijn de omstandigheden voor de mensen die de avocado’s plukken vaak niet goed. Vooralsnog zijn er helaas geen avocado’s te koop in Nederland met het Fairtradelabel.  Gelukkig wordt er geëxperimenteerd met duurzamere opties, zoals het telen van avocado’s in Spanje, die per vrachtwagen in plaats van per vliegtuig worden vervoerd. Dat is namelijk ook een ontzettend onduurzame kant aan avocado’s: ze worden per vliegtuig naar Europa gebracht.

Moet ik stoppen met avocado’s eten?

Je moet gelukkig helemaal niks. Wij zijn ook dol op deze veelzijdige vrucht (die we in Nederland vooral als groente eten). Avocado’s zijn gelukkig niet de meest schadelijke voedselsoort voor het milieu. Dierlijke producten, en met name vlees, zijn nog altijd minder duurzaam. Toch houden we voortaan in ons achterhoofd dat we beter kunnen kiezen voor een lokale groente. In oktober zijn er veel lekkere seizoensgroenten te krijgen, zoals: andijvie, broccoli, boerenkool, bloemkool, pompoen, witlof en nog veel meer. Kijk in de winkel voordat je een groentesoort in je winkelmandje legt eerst naar het land van herkomst. Lokaal is altijd duurzamer dan groenten en fruit dat met het vliegtuig geïmporteerd is.

Op zoek naar duurzaam eten? Wij testen regelmatig vleesvervangers en andere groene ingrediënten. Zo waren we fan van de veganistische chickenwings- en nuggets van Albert Heijn. Meer zin in vis? De plantaardige vissticks van de Jumbo waren bijna niet van echt te onderscheiden.  

Avocadofeitjes
  • In 2020 werd er in Nederland voor 2 miljard euro aan avocado’s geïmporteerd 
  • Nederlanders eten gemiddeld 2,2 kilo avocado’s per jaar
  • De avocado kwam, zoals veel exotisch fruit, in de jaren ’70 naar ons land
  • De avocado kent zijn oorsprong in Puebla, Mexico
  • Artsen zien steeds vaker mensen met een ‘avocadohand’; een hand waar met een mes per ongeluk in is gestoken bij het ontpitten van een avocado
  • De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie wees mensen op het gevaar van het ontpitten van avocado’s en maakte deze instructievideo

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *