Zo (on)duurzaam is plastic en dit gebeurt er met je afval

Zo (on)duurzaam is plastic en dit gebeurt er met je afval

UITGEZOCHT | Plastic is niet duurzaam. Dat wordt vaak verkondigd vanuit de groene hoek, ook door In Groene Doen zelf! Maar is plastic wel zo slecht? Zo ja: wat is er eigenlijk mis mee? En wat zijn duurzame alternatieven? Wij zochten het voor je uit.

Wat is plastic?

First things first: wat is plastic eigenlijk? Je gebruikt het hoogstwaarschijnlijk elke dag, maar waar is het van gemaakt? De simpele uitleg: plastic is een kunststof materiaal dat gemaakt wordt uit grondstoffen als aardolie, aardgas en planten. Plastic bestaat uit polymeren. Polymeren komen ook voor in de natuur, maar plastics zijn kunstmatige polymeren. Het meeste plastic wordt gemaakt van aardolie. Plastic kent veel voordelen.

Waarom wordt plastic zoveel gebruikt?

Sinds de jaren ’50 is plastic niet meer weg te denken uit onze wereld. Er wordt vaak voor gekozen omdat het licht, sterk en goedkoop om te produceren is. Ook is het, wat voedselveiligheid betreft, het ideale materiaal om eten hygiënisch en luchtdicht te verpakken. Daarnaast hoef je je bij het laten vallen van een plastic fles frisdrank minder zorgen te maken dan bij een glazen fles.

Al het geproduceerde plastic dat ooit in de natuur terecht is gekomen, is daar nog aanwezig.

Wat is er mis met plastic?

Met plastic an sich is niet eens zoveel mis; het is sterk, het gaat lang mee en het houdt eten langer vers. Het probleem zit hem in wegwerpplastic. Zo is een broodtrommel (lekker old school, zie hier een lijst met meer dingen van vroeger die hartstikke duurzaam zijn) van plastic veel groener dan een plastic boterhamzakje dat je na gebruik meteen weggooit. Plastic vergaat namelijk niet. Dat betekent dat al het geproduceerde plastic dat ooit in de natuur terecht is gekomen, daar nog aanwezig is. Helaas is het moeilijk te recyclen, komen er schadelijke stoffen vrij bij verbranding en verteert het niet.

En dan hebben we ook nog microplastics

Microplastics zijn een nare plaag! Het zijn kleine stukjes plastic die kleiner zijn dan een halve centimeter. Ze kunnen zelfs zo klein zijn dat je ze met het blote oog niet ziet.

Dat betekent dat ze onmogelijk zijn om op te ruimen. Plastic afval dat in de oceaan belandt, belandt in het zeeleven. Als je weleens vis eet, is de kans dus heel groot dat je zelfs microplastics in je lichaam hebt. Ook bevatten veel cosmeticaproducten zoals reinigingsdoekjes en scrubs microplastics. Gelukkig zijn die makkelijk te vermijden door deze app van Beat the Microbead te gebruiken.

Wat zijn dan goede alternatieven?

Zakt de moed je al in de schoenen? Er is nog hoop! Tegenwoordig worden er ook veel producten van siliconen gemaakt. In dit artikel vergeleken we het duurzaamheidslevel van siliconen en plastic.

Ook bamboe is een groen alternatief! En producten van papier of karton zijn ook een stuk duurzamer, omdat ze makkelijker recyclebaar zijn en niet voor eeuwig over de aarde blijven zwerven. Als je kunt kiezen tussen een van deze materialen of een product van plastic, dan weet je wat je moet doen!

Wat gebeurt er eigenlijk met al dat plastic afval?

Nadat je je plastic (als het goed is, zo niet: foei!) netjes gescheiden hebt, belandt het bij een sorteerbedrijf. Een deel daarvan wordt gerecycled tot nieuwe plastic producten. Volgens Plasticplaag van De Monitor valt 38 procent van het plastic afval in de restcategorie ‘mix.’ Dat deel wordt grotendeels verhandeld naar het buitenland, waar andere bedrijven er waardevolle bestanddelen uit kunnen halen.

Het lot van het afval dat naar China geëxporteerd wordt, is niet vast te stellen

Maar wat gebeurt er met het deel waar niemand wat mee kan? Dat valt niet te controleren. Onderzoeksbureau CE Delft publiceerde het rapport Plasticgebruik en verwerking van plastic afval in Nederland en stelde vast dat het lot van het afval dat naar China geëxporteerd wordt, niet vast te stellen is. Het is onduidelijk of deze verpakkingen daadwerkelijk gerecycled zijn en onder welke omstandigheden.

Wat kan je zelf verder nog doen?

Dat we niet al het plastic in één keer uit ons leven kunnen verbannen, snappen we. Toch kun je zelf heel veel doen. Kies bijvoorbeeld voor plasticvrije alternatieven voor bepaalde producten, zoals de wattenstaafjes van LastObject, hun herbruikbare zakdoekjes, plasticvrije make-updoekjes van Naïf, plasticvrije deodorant van Wild en ga voor een shampoobar in plaats van een plastic fles vloeibare shampoo. Die van Shampoobars.nl vinden wij heel fijn

Probeer daarnaast zo bewust mogelijk boodschappen te doen. Neem je eigen tassen mee, kies voor groenten die niet in plastic verpakt zijn en zoek de producten met kartonnen verpakkingen. Het is namelijk best makkelijk om duurzame keuzes te maken in de supermarkt. Ook de jouwe!

De cijfers op een rijtje

  • Naar schatting belandt 3 procent van het plastic dat geproduceerd wordt, in het milieu.
  • Sinds de grootschalige productie van plastic is er al 8,3 miljard ton plastic geproduceerd, waarvan 6,3 miljard ton afval is geworden.
  • Van al dat afvalplastic werd slechts 9 procent gerecycled. 12 procent is verbrand. De resterende 79 procent kwam terecht op stortplaatsen of in het milieu.
  • Als we doorgaan met het produceren van plastic zoals we dat doe nu doen, zal er in 2050 zo’n 12 miljard ton plastic op stortplaatsen en in het milieu belanden.
  • In Nederland produceren we per persoon rond de 73,2 kilo plastic afval per jaar. 

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *