Zo (niet) duurzaam is het gebruiken van internet

UITGEZOCHT | Stuur je voor elk wissewasje een mail, heb je oude accounts op tal van websites waar je niks mee doet en kijk je tot laat in de nacht kattenfilmpjes op Youtube? Dan ben je helaas niet erg duurzaam bezig. Dataopslag en internetgebruik kosten namelijk een hoop energie en dat veroorzaakt CO2-uitstoot. Hoe dat zit hebben we voor je uitgezocht, en we delen tips om duurzamer met het internet om te gaan.
Elke internetpagina die je bezoekt, elk mailtje dat je krijgt en elk liedje dat je downloadt bestaat uit data. Data die geproduceerd en opgeslagen moet worden. Dit zien we natuurlijk niet gebeuren, dus daar staan we niet bij stil. Hoe slecht voor het milieu is het gebruiken van internet? En hoe kun je ervoor zorgen dat je CO2-uitstoot door het gebruiken van het internet wat lager wordt? Dat leggen we hieronder uit.
Data opslaan kost energie en stoot CO2 uit
Het internet zien we vaak als iets dat niet tastbaar is, maar de servers die ervoor zorgen dat we het internet kunnen gebruiken, kosten ontzettend veel energie en zorgen voor veel uitstoot van CO2. Alles wat je op het internet doet, wordt op servers opgeslagen. Het draaiende houden van deze machines kost elektriciteit en ze draaien 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Het draaiende houden van deze servers wekt warmte op, dus de machines moeten gekoeld worden. Ook dat kost energie. Deze machines zijn, aan het einde van hun leven, moeilijk te recyclen. Dat is ook absoluut niet duurzaam, natuurlijk.
Eén zoekopdracht op Google stoot 0,2 gram CO2 uit
Om hoeveel CO2-uitstoot gaat het dan precies?
Hoeveel CO2 je jaarlijks uitstoot door je internetgedrag is moeilijk te berekenen, want wie houdt er nou het aantal mailtjes dat ze sturen bij? Om je een idee te geven: één zoekopdracht op Google stoot 0,2 gram CO2 uit. Met een gewoon mailtje stoot je 4 gram CO2 uit en wanneer je er een foto aan toevoegt zelfs 50 gram.
Een uur Netflix kijken stoot ongeveer 55 gram CO2 uit. Ter vergelijking: met één kilometer rijden, stoot je ongeveer 100 gram CO2 uit. Ben je benieuwd hoeveel CO2 jouw auto precies uitstoot? Dat rekenden we hier voor je uit.
Veel grote bedrijven zoals Youtube, Google en Netflix hebben plannen gemaakt om in de toekomst CO2-neutraal te worden. Veel van die doelen hebben ze gesteld voor 2030. Dat is een mooi streven, maar je kunt nu zelf alvast je steentje bijdragen door slim met data en opslag om te gaan. Hieronder geven we enkele, makkelijk toe te passen tips.
Wat kan ik zelf doen?
Geen zorgen, je hoeft het internet niet af te zweren. In deze tijd is het haast onmogelijk om zonder te leven, dat begrijpen wij ook. Hoe moet je In Groene Doen anders volgen? Juist. Dit zijn dingen die je wel kunt doen:
1. Kies je kattenfilmpjes bewust
Video’s streamen, zeker in HD, vergt veel energie. Natuurlijk is er niks mis met ’s avonds op de bank onderuitgezakt Netflixen als dat je veel plezier oplevert. Maar verstrikt raken in de rabbit hole van Youtube en je beseffen dat je al drie uur lang van onzinnige video naar onzinnige video gaat? Dat kun je beter proberen te voorkomen. Niet alleen omdat je daarna het gevoel hebt dat je uren verspild hebt, maar vanaf nu ook omdat je zo groen mogelijk wilt zijn.
2. Niet meer alles automatisch uploaden in de cloud
Handig hè, die cloud? Zeker als je telefoon niet veel opslagruimte heeft. Zo hoef je dus nooit iets te verwijderen en kun je lekker alle screenshots en memes die je van vrienden, soms wel tientallen per dag, bewaren. Maar doe je daar ooit nog iets mee? Die kans is heel klein. Verwijder dus beelden die je niet meer nodig hebt van de cloud en bewaar die ruimte voor familiefoto’s die je graag wilt bewaren. Alles is dan nog makkelijker terug te vinden, ook! Win-win, dus.
3. Thuis is waar de wifi automatisch verbinding maakt
Bij dezen een herinnering om te checken of je dit verhaal leest via je wifiverbinding of het 4G-netwerk van je provider. Wifi kost namelijk minder energie. Dus hoe fijn het ook is dat je onbeperkt kunt internetten op je telefoon; zet thuis toch de wifi aan!
4. E-mail bewust
Werk je op kantoor en stuur je je collega’s e-mails omdat je gewoonweg te lui bent om naar hun bureau te lopen? Stop daar dan mee. Het versturen van e-mails kost aardig wat energie. Helemaal prima als het niet anders kan, natuurlijk, maar al dat heen en weer gemail is dus helemaal niet duurzaam. Zeker niet als je een echte millennial bent en je mailtjes vol met gifjes zet.
De Engelse campagne Think Before You Thank laat zien dat het versturen van mailtjes met ‘dankjewel’ naar collega’s alleen al per jaar 61.000 kilo CO2-uitstoot in Groot-Brittannië veroorzaakt.
Schrijf je ook uit bij bedrijven waarvan je de nieuwsbrieven regelmatig zonder te lezen verwijdert. Dat scheelt elke dag toch een aardige CO2-uitstoot. En, vooruit, voor de nieuwsbrief van In Groene Doen mag je je wél inschrijven. Overigens sturen wij niet meer dan één mail per maand.
5. Luister naar muziek zonder de video
Ben je een groot muziekfan? Grote kans dat je dan al een account hebt bij streamingsdiensten als Spotify of Apple Music. Maak daar vooral gebruik van en laat Youtube voor muziek links liggen. Het streamen van muziek kost ook energie, maar veel minder dan met beeld. En hoe vaak kijk je nou echt naar de videoclip van een liedje dat je op Youtube luistert?
6. Uitgetweet
Twitter wordt nog gebruikt, maar de hoogtijjaren zijn inmiddels voorbij. Grote kans dat jij nog een ongebruikt Twitteraccount hebt, inclusief een breed scala aan beschamende tweets uit 2010 die je tegenkomt als je jezelf Googlet (en dat stoot 0,2 gram CO2 uit). Die tweets zijn ergens opgeslagen en, zoals je eerder in dit artikel las, dat kost energie. Dat zijn dus meerdere redenen om je oude, ongebruikte account te verwijderen. Dat geldt natuurlijk voor alle accounts die je niet gebruikt, niet alleen Twitter.
Jij maakt het verschil
De moeite die je doet om zo duurzaam en groen mogelijk te leven lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar dat is het niet. Met kleine aanpassingen in je leven kun je écht het verschil maken. Dus verwijder dat oude Twitteraccount en haal die memes waar je nooit meer naar gaat kijken in de cloud en je hebt de wereld weer een stukje beter gemaakt.
Ben je nu gemotiveerd om nog meer kleine stappen te zetten? Wij zetten hier nog meer tips op een rijtje die je zonder moeite kunt toepassen.