Zo maak je duurzame keuzes bij de Albert Heijn

Zo maak je duurzame keuzes bij de Albert Heijn

UITGEZOCHT| Herbruikbare of plastic zakjes? Vlees of vleesvervangers? Als consument is het soms lastig om te bepalen wat de duurzaamste keuzes zijn. Supermarkten worden gelukkig steeds duurzamer. Anita Scholte op Reimer, directeur kwaliteit en duurzaamheid bij Albert Heijn, legt tijdens een rondje door de supermarkt uit wat enkele duurzame keuzes zijn en waarom. ,,We moeten continu blijven afwegen.”

Groenten en fruit

Groenten verpakt in plastic lijken op het eerste oog geen duurzame keuze. ,,Toch is dat niet altijd het geval, want plastic verlengt de houdbaarheid. Een broccoli weggooien is slechter voor het milieu dan een plastic zakje weggooien.” Voor de tegenwoordig populaire verspakketten geldt hetzelfde. Scholte op Reimer laat een verspakket voor een Indiase curry zien. ,,Hier zit een bloemkooltje in die te klein is om in het schap te leggen. Zo zorgen we ervoor dat de buitenbeentjes een bestemming krijgen. Dat doen we met bloemkool- en broccolirijst ook: daar gebruiken we de stronkjes voor.”

Albert Heijn stopt binnenkort volledig met het aanbieden van wegwerpzakjes voor groenten en fruit dat afgewogen moet worden. In plaats daarvan zijn er herbruikbare zakjes te koop, te vinden bij het groenteschap. ,,Na zes keer gebruiken, is dat tasje al duurzamer dan de wegwerpvariant. We krijgen weleens de vraag of papieren zakjes niet duurzamer zijn, maar dat blijkt meer water en energie te kosten en dat is op de langere termijn minder duurzaam. We merken dat klanten duurzaamheid steeds belangrijker vinden.”

,,Een broccoli weggooien is slechter voor het milieu dan een plastic zakje weggooien.” – Anita Scholten op Reimer

Vlees en vleesvervangers

Vleesvervangers zijn volgens de directeur kwaliteit en duurzaamheid altijd een duurzamere keuze dan vlees. ,,Een koe heeft gras en soja nodig om haar lijf om te zetten in vlees. In vleesvervangers gebruik je de ingrediënten die de koe eet, dus je haalt de koe ertussenuit. De CO2-voetafdruk hiervan is stukken lager dan bij vlees.

Een keer per week geen vlees eten, maakt een verschil. Onze vleesschaaltjes bestaan voor 95 procent uit rPET, plastic dat gerecycled mag worden binnen de voedselindustrie. De klanten zien het niet, maar we gebruiken in plaats van meerdere lagen plastic, maar één soort plastic. Meerdere lagen kun je niet uit elkaar halen. Dat wordt uiteindelijk verbrand en dat is absoluut niet duurzaam.”

,,Eén keer in de week geen vlees eten, zet zoden aan de dijk.”

Chocolade
Chocolade is een omstreden product. Zo zijn er veel misstanden in de landen waar de cacaobonen geteeld worden. ,,In 2018 hebben we ons aangesloten bij het initiatief van Tony Chocolonely.
 
Bij onze Delicata-lijn staat het slaafvrije chocolade-logo erop. Onze cacao komt uit Ivoorkust en Ghana. We hebben onderzoek gedaan naar de herkomst van de cacaobonen en we zijn open en eerlijk over hoeveel gevallen van kinderarbeid we tegen zijn gekomen en hoeveel we er hebben opgelost. We willen problemen aan pakken in plaats van ervoor weglopen.”
Gerecycled plastic

rPET is de enige plasticsoort die hergebruikt mag worden binnen de voedselindustrie. Dat staat niet op alle verpakkingen, maar bijvoorbeeld de waterflesjes van Albert Heijn zijn er grotendeels van gemaakt. ,,Daarnaast zijn ze zo dun mogelijk gemaakt. Ze zijn minder sterk, maar er gaat minder plastic in. Het dopje hebben we vastgemaakt, omdat we zagen dat veel van deze dopjes bij het zwerfafval belandden. Plastic is niet altijd slecht. Het is licht en sterk en het kan goed hergebruikt worden. Het moet alleen niet op straat belanden.” 

Gerecycled papier

Wie op zoek is naar verpakkingen met gerecycled papier, moet zoeken naar het logo van FSC. Kartonnen verpakkingen lijken op het oog misschien duurzamer dan plastic verpakkingen, maar dat is niet altijd het geval. 

,,Onze diepvriesgroenten zaten eerst in doosjes van gelamineerd karton. Dat lijkt duurzamer, maar in gelamineerd karton zit alsnog een laagje plastic. We zijn voor de groenten overgestapt op plastic zakken die geheel te recyclen zijn. Dat is duurzamer en de klant ziet wat er in de verpakking zit. We maken samen stappen, maar iedereen moet meedoen. Producenten, transporteurs en uiteindelijk de klant thuis. Daar moet het afval gescheiden en gerecycled worden.”

 
,,Plastic is niet altijd slecht. Het is licht, sterk en kan hergebruikt worden. Het moet alleen niet op straat belanden.”
Duurzaamste supermarkt

Albert Heijn is voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot meest duurzame supermarkt van Nederland door de Sustainable Brand Index. Dit is een onderzoek dat onder 7.700 Nederlandse consumenten wordt gedaan onder acht supermarktketens.

Albert Heijn werkt met verschillende programma’s omtrent duurzaamheid zoals het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma. Ook werken ze samen met chocolademerk Tony’s Chocolonely om slaafvrije chocolade te produceren en gaan ze vanaf 2023 kip met minimaal één ster van het Beter Leven Keurmerk aanbieden. Jaarlijks komt 50 procent van hun aardappelen, groenten en fruit uit Nederland.

Kom je zelf liever bij een andere supermarkt? Dan delen we hier wat algemene, duurzame boodschappentips die je overal kunt toepassen. Zonder moeite!

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *