Een gazon vol bloemen? Maak er vegan paardenbloemenhoning van!

Een gazon vol bloemen? Maak er vegan paardenbloemenhoning van!

ZELFGEMAAKT | Honing maken zonder dat er hardwerkende bijen aan te pas komen, is dat te doen? Blijkbaar wel! Het enige dat je nodig hebt zijn paardenbloemen, geleisuiker en twee uurtjes van je tijd om de paardenbloemen te plukken en voor te bereiden. Wij delen het recept voor vegan paardenbloemenhoning -ook wel armeluishoning genoemd- met jullie.

Is gewone honing niet oké, dan? Er gaan toch geen bijen voor dood?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Omdat bijen hard moeten werken voor het produceren van honing, is het per definitie niet vegan. Toch zijn er veganisten die wel honing eten. Bijen maken namelijk meer honing dan ze zelf kunnen nuttigen. Imkers vervangen de honing in hun bijenkasten echter vaak met suikerwater, waar niet genoeg voedingsstoffen inzitten voor de insecten. Daardoor voelen veel veganisten zich niet prettig bij het nuttigen van honing. Paardenbloemenhoning is daarom een goed alternatief. Vegan paardenbloemenhoning2

Een goede regel om aan te houden is dat je nooit meer plukt dan 1/10e van wat er groeit.

 
Zo ga je te werk 

Het belangrijkste ingrediënt van de vegan paardenbloemenhoning is natuurlijk de paardenbloem. Die zie je tijdens de lente volop groeien, maar niet elke plek is geschikt om te plukken.

Zoek een plek waar de gemeente niet gespoten heeft, die niet langs een autoweg ligt en het liefste ook geen populaire hondenuitlaatplaats is. Als je op zo’n perfect veldje stuit, kun je beginnen met plukken. Pluk alleen de bloemen en laat de stengel en de bladeren staan. Die zijn ook eetbaar volgens het boek Eetbare Wilde Planten van Steffen Guido Fleischhauer, maar die hebben we voor onze honing niet nodig.

Let er goed op dat je niet te veel plukt, een goede regel om aan te houden is dat je nooit meer dan 1/10e van wat er staat plukt. De bijen en andere insecten hebben het voedsel namelijk hard nodig, dus laat wat voor hen over.

Mocht je toevallig met een keukenweegschaal op pad zijn, dan is dat handig. Wij plukten op gevoel. Met zijn tweeën hebben we een uur lang geplukt. Het resultaat was uiteindelijk zo’n 2,5 kilo paardenbloemenhoning.

Wil je minder maken, dan zijn een paar kopjes vol paardenbloemen genoeg. Thuis haalden we de groene delen van de bloemen eraf. Ook dit was erg arbeidsintensief, maar niet vervelend om te doen. Je kunt de blaadjes die overblijven kort spoelen, maar daarmee spoel je het stuifmeel weg, en dat is nu juist wat de honing uiteindelijk zo lekker maakt. 

Het mengsel ruikt voor het koken naar gras, maar dat komt helemaal goed wanneer je geleisuiker toevoegt.

Vegan paardenbloemenhoning2

Nu gaan we thee maken van de blaadjes, die we 24 uur laten trekken. Overgiet de bloemetjes met kokend water. Dit hebben we op gevoel gedaan. Uiteindelijk stond de halve kom onder water. Laat het afkoelen en zet het in de koelkast.

De volgende dag ruikt het mengsel naar gras, maar laat dat je niet afschrikken. Dat komt straks helemaal goed! Giet het mengsel door een fijne zeef of door een theedoek in een pan. Voeg daaraan een citroen in schijfjes toe en breng het mengsel aan de kook.

Wij hebben de gewone verhoudingen voor gelei aan gehouden: één kilo geleisuiker op 750 ml vocht. Omdat hier geen vruchten inzitten (en dus geen extra, natuurlijke pectine) hoef je niet bang te zijn dat het eindresultaat te dik is.

Kook de paardenbloementhee, citroenschijfjes en geleisuiker vier minuten door. Haal het van het vuur, vis de citroenschijfjes eruit en giet het hete mengsel in potjes. Het is nu nog vloeibaar, maar dat komt goed tijdens het afkoelen. Zet de potjes op z’n kop en laat ze afkoelen tot ze de koelkast in kunnen. 

vegan paardenbloemenhoning3

De vegan paardenbloemenhoning is niet van echte bijenhoning te onderscheiden.

Tadaaa!

You did it! Het kostte wat manuren en een beetje moeite, maar nu heb je vegan honing die niet van het echte werk te onderscheiden is. Wij maakten uiteindelijk 2,5 kilo in totaal drie uur aan pluk- en bereidingstijd. Het heeft de donkere, gouden kleur van honing, dezelfde stroperige structuur en de smaak is oprecht, en verbazingwekkend genoeg, niet van echt te onderscheiden.

Vegan paardenbloemenhoning

Je kunt dit gebruiken voor allerlei doeleinden; door de yoghurt, in de thee, als vervanger van echte honing in gebak; voor alles waar je echte honing voor zou gebruiken, is deze vegan paardenbloemhoning geschikt.

Hoe groen is het?

Heel groen! Vooral wanneer je rekening houdt met de leefomgeving van de bijen in de natuur, en netjes genoeg voor hen laat staan. Er is geen dier aan te pas gekomen en je hebt zelf, succesvol, veganistische honing gemaakt die niet van echt te onderscheiden is. 

Maar het is zoveel werk..

Ja, dat is het zeker. Maar lekkere, goede honing is in de winkel erg duur. In drie uur tijd maak je zo 2,5 kilo van de vegan variant en dat is het meer dan waard wanneer je uitrekent wat je voor bedrag had neer moeten tellen als dit om bijenhoning ging.

Daarnaast is het erg leuk en goed voor je om wat tijd door te brengen in de natuur en val je hier geen enkele lieve bij mee lastig. En hoe tof is het om potjes met veganistische, zelfgemaakte paardenbloemenhoning weg te kunnen geven? Wat ons betreft is dit voor herhaling vatbaar. 

Heb je na het maken van vegan paardenbloemenhoning de smaak te pakken en heb je de behoefte je voorraadkast te vullen met potjes zelfgemaakte jam? Hier delen we het recept voor druivenjam. 

En hier lees je meer over andere nuttige plantjes die je in het wild kunt plukken voor allerlei gebruiken. Heel veel planten die je in de natuur vindt, kun je eten. Dit boek is een handige gids voor starters binnen de wereld van het wildplukken. 

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *