Zelf maken: frisse tandpasta met maar drie ingrediënten

Zelf maken: frisse tandpasta met maar drie ingrediënten

ZELF MAKEN | Tandenpoetsen doen we elke dag. De meesten met tandpasta uit een tube, maar je kunt het ook simpel zelf maken. Van zelfgemaakte tandpasta weet je precies wat erin zit en het scheelt je plastic afval.

Waarom zou je tandpasta zelf maken?
Wie zelf aan de slag gaat met het maken van (verzorgings)producten, ontdekt al snel dat we als consumenten dagelijks veelvuldig voor de gek worden gehouden door bedrijven. Neem tandpasta, vertelt Elisah Pals van Zero Waste Nederland: ,,Dat er zoetstof in tandpasta wordt verwerkt, gebeurt alleen maar omdat wij dat als consument fijner vinden. De zoete smaak wordt als prettig ervaren en dus ben je als consument geneigd het product nog eens te kopen. Dat weten bedrijven, dus maken ze er gebruik van. Daarnaast wil ik geen plastic tubes gebruiken.”

Wat heb je nodig?
Voor het zelf maken van tandpasta heb je feitelijk maar drie ingrediënten nodig: kokosolie, baking soda en pepermuntolie. Wie dat prettiger vindt, kan nog wat zoetstof toevoegen, Stevia bijvoorbeeld. Dat zorgt ervoor dat de tandpasta niet te zout van smaak is.

BOODSCHAPPENLIJST
– Baking soda
– Kokosolie
– Pepermuntolie
– Stevia (eventueel)

Hoe maak je het?
Op tafel heeft Pals glazen potjes klaarstaan. Daar kan de zelfgemaakte tandpasta straks in. ,,Als je zelf producten gaat maken, leer je vanzelf elk leeg potje te bewaren”, zegt de Bredase. De kokosolie is ons eerste ingrediënt. Elisah schept twee eetlepels kokosolie in een potje. Omdat deze olie bij lage temperatuur hard wordt, maken we deze zacht door erin te roeren met een vork. Daarna mengen we er twee eetlepels baking soda doorheen.

“Consumenten worden dagelijks voor de gek gehouden door bedrijven”

We prakken het mengsel tot die smeuïg is en een tandpasta-achtige textuur krijgt. Dan volgt de pepermuntolie. Die zorgt voor een frisse smaak en geur. Het is een geconcentreerde olie, zo’n zes tot tien druppeltjes is genoeg voor de hoeveelheid die we nu maken. Het resultaat is smeuïg en ruikt subtiel naar kokos en pepermunt. De smaak is erg zout. Voor de ervaren Elisah is dat geen probleem, maar wie de overgang van de zoete kant-en-klare tandpasta wat wil verzachten, kan twee druppeltjes zoetstof – Stevia – toevoegen. Dit tast, in tegenstelling tot suiker, je tanden niet aan.

“Sinds ik zelfgemaakte tandpasta gebruik, heb ik geen last meer van ontstoken tandvlees”

Is het wel goed voor je tanden?
,,Mijn tandarts, die niet weet dat ik zelfgemaakte tandpasta gebruik, is erg positief over de staat van mijn gebit”, vertelt Pals, ,,Dus dan is het goed, toch?” Naast een schoon gebit zorgt de zelfgemaakte tandpasta volgens haar ook voor gezonder tandvlees. ,,Sinds ik deze tandpasta gebruik, heb ik geen last meer van ontstoken tandvlees.”

Foto: Pix4Profs/René Schotanus.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BN DeStem en Elisah Pals van Zero Waste Nederland.

Sandra Moerland