Zachte lippen met zelfgemaakte lippenbalsem

Zachte lippen met zelfgemaakte lippenbalsem

ZELF MAKEN | Last van droge lippen? Dan maak je makkelijk zelf een verzorgende balsem. Die kan ook je handen of voeten verzachten. Het zelf maken van lippenbalsem is eenvoudig. Met maximaal vier ingrediënten kun je thuis al aan de slag. 

Waarom zou je lippenbalsem maken?

De meeste mensen hebben vooral in herfst of winter last van schrale lippen, anderen balsemen het hele jaar door. Lippenbalsem is makkelijk verkrijgbaar bij drogist of supermarkt, maar zelf maken is ook appeltje-eitje. Meer dan een lepel bijenwas, twee lepels sheaboter en twee lepels kokosolie heb je niet nodig.

Wat heb je nodig?

,,Het lastigste is nog het vinden van een klein potje”, zegt Elisah Pals van Zero Waste Nederland. ,,Als je de balsem voor je lippen wilt gebruiken, is een heel klein potje genoeg. Ik ben inmiddels alert op waar ik zulke kleine potjes kan vinden of meenemen. Als je bijvoorbeeld een mini-jampotje gebruikt in een restaurant of hotel, kun je hem meenemen in plaats van achter te laten om weg te gooien.”

BOODSCHAPPENLIJST

– 1 tl bijenwas
– 2 el sheaboter
– 2 tl kokosolie
————————————–
– evt een paar druppels essentiële olie
– klein potje/ blikje

Waarom is zelf lippenbalsem maken zo groen?

Plastic gebruiken is voor mensen die een duurzame leefstijl nastreven een no-go, maar kant-en-klare lippenbalsem kun je ook in blik kopen. Past dat wel bij zero waste? ,,Plastic is een milieuonvriendelijke keuze, omdat het moeilijk te recyclen is. Het recyclen gaat ook vaak mis. Maar de no waste-beweging is geen anti-plasticbeweging, we willen onze bronnen hergebruiken. Zo’n blikje lippenbalsem kopen en na gebruik weggooien, is dus zonde. Glas of blik is prima te hergebruiken. Heb je nog een blikje liggen, dan kun je dat dus eindeloos aanvullen met zelfgemaakte lippenbalsem.”

De balsem is goed voedend door de vette ingrediënten

Hoe maak je lippenbalsem?

Alle ingrediënten voor de lippenbalsem smelt je in een potje au bain-marie op het vuur. Na een paar minuten zijn alle ingrediënten getransformeerd in oliën. Roer alles goed door, giet het in een ander potje en laat het stollen. Doe je er niks meer mee, dan ruikt de balsem licht naar kokos. Liever een ander geurtje, dan kun je enkele druppeltjes essentiële olie met geur naar keuze toevoegen. ,,De balsem is goed voedend door de vette ingrediënten. En door de kokosolie ruikt hij naar vakantie”, vindt Elisah. ,,Mijn handen zijn nu wat droog, daar smeer ik de balsem ook soms op.”

Bestel bij no waste-webshops

De lange ingrediëntenlijsten op verzorgingsproducten uit de winkel is een van de redenen waarom de Elisah haar eigen producten maakt. ,,Zo weet je precies wat erin zit en dat het niet op dieren is getest. De ingrediënten zijn ook prima te verkrijgen. Bijenwaskorrels kun je bijvoorbeeld bij Dille&Kamille kopen en veel ingrediënten vind je bij Holland & Barrett. Bestel je iets online, kijk dan of de verzending zero waste is. Echte no waste-webshops gebruiken geen plastic verpakkingen.”

Het coronavirus zorgt volgens Elisah voor nieuwe inzichten. ,,We worden er ons bewust van in hoeverre we als mens afhankelijk zijn van milieu en natuur. Ik zie kansen. We gaan nu de rust, stilte en schone lucht waarderen. Dit is een mooi moment ons te verdiepen in een andere manier van leven, over het gebruik van spullen en over jezelf verzorgen.”

Foto: Pix4Profs/René Schotanus.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BN DeStem en Elisah Pals van Zero Waste Nederland.

De smaak te pakken? Samen met Elisah maakten we ook al zelf tandpasta en mascara.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *