Wij testen het herbruikbare notitieboekje van MOYU

Wij testen het herbruikbare notitieboekje van MOYU

UITGETESTZoveel papier als vroeger gebruiken we in dit digitale tijdperk niet meer, maar bij In Groene Doen zijn we lekker old school en gebruiken we graag notitieboekjes. Voor het maken van papier moeten bomen gekapt worden en wordt veel water gebruikt. Helemaal niet groen dus! Herbruikbare notitieboekjes zijn een alternatief, maar werken ze wel? Wij testen het herbruikbare notitieboekje van MOYU voor jullie.

Wat is het?

Dit herbruikbare notitieboekje van MOYU is gemaakt van steenpapier; een duurzame, boom-vrije papiersoort die hoofdzakelijk bestaat uit gemalen steen (Calcium Carbonaat).

Wij kozen voor de ringbandversie A5 omdat we die het fijnste vinden werken. Het notitieboekje heeft een harde kaft en bevat 40 pagina’s die bestaan uit: 3 to do lijstjes, 2 weekplanners, 4 blanco pagina’s, 4 pagina’s met stipjes, 5 ruitjespagina’s en 20 lijntjespagina’s. Een speciale Frixion-pen, pen-lus en schoonmaakdoekje worden erbij geleverd.

Hoe werkt het?

In de basis net als elk ander notitieboekje! Alleen moet je hier een speciale (meegeleverde) pen voor gebruiken. Als je pen leeg is, kun je een nieuwe bestellen bij MOYU. Dat hoeft niet, want Frixion-pennen zijn op meerdere plekken te koop.

Deze pen is tevens uitwisbaar op gewoon papier, wanneer je met de rubberen achterkant gumt. Door hitte verdwijnt de inkt, dus leg je notitieboekje met belangrijke aantekeningen niet per ongeluk op de verwarming. Je steenpapieren bladzijdes schoonmaken doe je met een vochtig doekje. De bladzijden zijn stevig en scheuren niet.

Is het wat?

Het steenpapier is erg glad, waardoor je pen er soepel overheen glijdt. Dat is erg fijn! We vinden het ook erg handig dat er allerlei soorten bedrukt papier in één notitieboekje zitten. Als de inkt opgedroogd is, heb je het vochtige doekje echt nodig om de bladzijden weer schoon te krijgen. Daarmee is het dan ook in één veeg weg.

Wat we wel jammer vinden, is dat de inkt niet erg snel opdroogt. Logisch, want het kan niet in het papier trekken zoals bij pulppapier. Voor het snel meeschrijven tijdens een interview vinden we ze daarom wat minder geschikt (vooral wanneer je linkshandig bent!). We merken dat we, wanneer we haast hebben, onze woorden snel uitvegen. Voor lijstjes, zoals die op de handige to do lijst pagina’s, is hij ideaal. Je kunt de notities zo lang bewaren als je wilt. Ook nadat de inkt een week op het steenpapier heeft gestaan, is het makkelijk schoon te maken.

Hoe duurzaam is het?

Heel duurzaam! MOYU belooft dat er voor het produceren van hun steenpapier geen water of hout gebruikt wordt. Tijdens de productie van steenpapier worden er geen water en bleekmiddelen gebruikt, wat onder andere zorgt voor een 67% lagere CO2 uitstoot. MOYU belooft ook voor elk aangeschaft notitieboekje een boom te planten in samenwerking met Trees for Kenya.

Wat bespaar je ?
Door 1000 kilo pulppapier te vervangen door steenpapier bespaar je:
– 18 bomen. Dit staat gelijk aan de zuurstofconsumptie voor 40 mensen per jaar.
– 2279 liter water. Hier kan een mens 142 dagen mee douchen.
– 949 kilo CO2 uitstoot.

We gebruiken natuurlijk niet allemaal evenveel papier, maar bij ons journalisten gaan er flink wat notitieboekjes doorheen op jaarbasis. MOYU belooft dat je tot 500 keer op een pagina kunt schrijven.

Conclusie
4/5

Steenpapier is het nieuwe papier! We zijn erg enthousiast over het herbruikbare notitieboekje van MOYU. Voor snel meeschrijven is het wat minder geschikt, maar om lijstjes te maken en kleine notities is het ideaal. 26,95 euro voor de A5-ringbandversie klinkt als een grote uitgave voor een notitieboekje. Dat is het ook, maar we verwachten dat dit boekje jarenlang meegaat. Op de lange termijn is het waarschijnlijk goedkoper dan de klassieke, papieren notitieboekjes.

Wil je nog meer duurzame vervangers voor alledaagse spullen? Wij waren fan van het herbruikbare wattenstaafje van Last Swab.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *