Is het vis(achtig)? Wij testen de vegan SoFine SoFish burger voor je

Is het vis(achtig)? Wij testen de vegan SoFine SoFish burger voor je

UITGETEST | Dat het eten van een sappige biefstuk of vette visstick voor zowel dier als milieu niet altijd even best is, weten we allemaal. Maar nu plantaardig eten steeds populairder wordt, raken ook de schappen steeds voller met allerlei vleesvervangers. Welk groene bakje lijkt op het echte werk en welke kun je beter links laten liggen? Wij testen het voor je uit!

Deze week: de SoFine SoFish burger

Wat is het?

Een visburger, maar dan van sojabonen (dus vol eiwitten). Hij is al voorgebakken, dus het enige wat je hoeft te doen is opwarmen. Makkelijk! En hij is populair, want in 2017 won hij de Vegan Award. Een publieksprijs is dat; dus de verwachtingen zijn hoog.

Hoe groen is het?

Dat antwoord lijkt simpel, maar is het niet helemaal. Want rondom de productie van soja hangt lang niet altijd zo’n groen imago. Denk aan de grootschalige ontbossingen in Zuid-Amerika, die impact hebben op milieu én mens. Moeten we daarom vleesvervangers van soja gaan vermijden? Nee! Die foute soja komt namelijk vooral (via het veevoer) terecht in producten als vlees en zuivel. Bovendien zijn veel groene producenten zich bewust van de schadelijkheid van sojaproductie en gaan daarom voor peulvruchten die verbouwd worden op plekken waar dit niet ten koste gaat van de natuur.

Hoe smaakt het?

Is het vis? Mwa. Of het er nou echt een vervanger voor is, kunnen we niet bepaald zeggen. Is het lekker? Dat wel. Het heeft een lekkere bite en ook de structuur doet zeker aan een visburger denken. Maar het nabootsen van een vissmaak, blijkt ondanks de kruiden toch echt nog wel een uitdaging. Bovendien hebben we ons broodje met daarop de burger rijkelijk belegd met groenten en sausjes; het is vooral het geheel wat het zo lekker maakt.

Eindoordeel

(3 worsten)

De SoFine SoFish burger is een prima burger, maar dan moet je wel de verwachting van vis loslaten. De structuur lijkt op vis, maar de echte, vissige smaak mist. Jammer! Prima om zo nu en dan op een broodje te eten, aangekleed met groenten en saus, maar nog geen waardige vervanger van het echte werk. Zelf proberen? Je vindt de burgers bij de Jumbo voor €2,95.

redactie in groene doen