Wat is palmolie en waarom kun je het beter vermijden?

Wat is palmolie en waarom kun je het beter vermijden?

UITGEZOCHT | Van pindakaas tot Nutella en van shampoo tot deodorant; palmolie zit in een hoop producten die we dagelijks gebruiken. Merken die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, adverteren vaak trots met het feit dat ze geen palmolie gebruiken. Wat is palmolie eigenlijk en waarom kun je het beter vermijden? 

Wat is palmolie en waar zit het in?

Palmolie komt uit de vrucht van de oliepalm, een palm die oorspronkelijk in West- en Zuidwest-Afrika groeit en het beste gedijt in tropische landen. Het zit in allerlei producten, tegenwoordig zo’n 60 procent van de producten die we gebruiken. Van schoonmaakmiddelen en verf tot eten en cosmetica.

Het wordt vaak gebruikt omdat het goedkoop is en de smeerbaarheid van producten bevordert. Bij eten kun je het checken door op de ingrediëntenlijst te zoeken naar plantaardige olie (palm), palmolie of palmvet. In cosmetica is het lastiger te spotten. Zo worden er talloze benamingen gebruikt voor de olie of stoffen die uit palmolie gewonnen worden. Hier vind je een lijst met benamingen. 

Waarom kan ik het beter niet gebruiken?

De effecten van palmolie het milieu zijn helaas vreselijk. Bossen worden gekapt om er palmolieplantages van te maken. Tijdens het ontbossen wordt er enorm veel CO2 uitgestoten en bedreigde diersoorten gedood.

Daarnaast ontstaan er volgens Greenpeace licht ontvlambare gebieden door de drooglegging van veengronden. Elk jaar vinden er hierdoor flinke branden plaats in Indonesië, wat ernstige gezondheidsproblemen oplevert bij honderdduizenden mensen. Daarnaast is het ook nog eens niet erg gezond voor je. Volgens het Voedingscentrum bevat palmolie meer verzadigd vet dan andere oliesoorten.

Wat zijn goede vervangers voor palmolie?

We kunnen prima zonder. Als het op eten aankomt zijn zonnebloemolie, raapzaadolie en olijfolie een duurzamere keuze. Shampoo, zeep en afwasmiddel kunnen ook prima op een andere manier geproduceerd worden.

Producten zoals pindakaas zijn makkelijk zelf te maken. Heb je daar echt geen zin in? Dan zijn er genoeg merken die geen palmolie gebruiken. De klassieke pindakaas van Calvé kun je beter skippen. Helaas gebruiken zij het wel.

Wil je er echt zeker van zijn, dan kun je ervoor kiezen om zelf je cosmetica te maken. Hier leggen we uit hoe je dat doet en waarom dat een duurzame keuze is. Ook delen we simpele recepten voor lippenbalsem en mascara waar geen druppel palmolie aan te pas komt. 

Met deze app scan je producten op palmolie

Het Voedingscentrum maakt het vermijden van palmolie nét even wat makkelijker met hun app Kies Ik Gezond? Daarin kun je aanvinken welke ingrediënten je graag wilt skippen en scan je in een handomdraai ingrediëntenlijsten. Hier vertellen we er meer over en delen we andere handige apps met je.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *