Wegwerp of wasbaar? Wij testen de herbruikbare luiers voor je uit

Wegwerp of wasbaar? Wij testen de herbruikbare luiers voor je uit

UITGETEST | Ze zijn beter voor het milieu én de portemonnee: wasbare luiers. Maar tegelijkertijd zitten ze voor heel wat ouders nog in een verdomhoekje, want hoe werken ze eigenlijk? En bovenal: is het niet veel gedoe en ontzettend vies? Wij, en onze mini-assistent, testen ze voor je uit.

Wat is het?

Geen gehannes met doeken en veiligheidsspelden; wasbare luiers vind je vandaag de dag in gebruiksvriendelijke materialen en tal van kleuren. Er zijn drie hoofdtypen wasbare luiers te onderscheiden: de tweedelige, pocket en de all-in-one.

De tweedelige luier bestaat uit een inlegger of absorberend broekje die je in een overbroekje legt. Bij de pocket kun je de inlegger ín het broekje schuiven en bij de all-in-one zitten luier, overbroekje en inlegger aan elkaar vast.

Met mijn zoon als proefkonijn heb ik de tweedelige en de pocket getest. De overbroekjes zijn van het merk Blümchen (tweedelig) en Ali Express (pocket). De inlegger is van Milovia, het absorberende broekje (voor de nacht) ook van Blümchen. Met zo’n vijftien a twintig exemplaren kun je wel even vooruit, dan was je om de drie of vier dagen. De inlegvellen zijn van Disana.

tweedelige luier
pocket luier
Hoe groen is het?

Jaarlijks bespaar je per kind zo’n 260 kilo (!) aan luierafval. Aanzienlijk, dus. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat met wassen op 60 graden en drogen in de droger, de uitstoot van broeikasgassen 1,5 keer lager is dan bij wegwerpluiers. Wanneer je ze aan de lijn droogt, is de CO2-uitstoot zelfs 2,5 keer lager.

Jaarlijks bespaar je zo’n 260 kilo (!) aan luierafval
Hoe werkt het?

We zijn hier natuurlijk groen, maar ook realistisch. Makkelijker en sneller dan het gebruik van een wegwerpluier zal een wasbare variant voorlopig écht niet worden. Er zijn namelijk wat meer stappen voor nodig:

Aandoen: Al vóórdat je de luier omdoet, moet je hem in elkaar zetten. Dat doe je door de inlegger in het overbroekje te leggen (of bij de pocket erin te stoppen). Ik kan me voorstellen dat de all-in-one hier een voordeel biedt, want daar zitten die delen al aan elkaar. Hier overheen leg je een inlegvel. Niet vergeten, want deze laten vocht door, maar geen ontlasting. Het aandoen zelf is vergelijkbaar met dat van een wegwerpluier. De  broekjes hebben drukknopen, daarmee kun je de juiste maat afstellen.

Verschonen: Bij plas: gooi alles in een geurafsluitende waszak (ook het inlegvel). Bij poep: haal het velletje eruit en spoel deze door het toilet. De rest kan in de waszak. Eerlijk, ik moest even een drempel over om zo’n grote boodschap eerst uit de luier te halen in plaats van dat ik alles meteen weg kon gooien. Maar vies is het toch ook weer niet, want je raakt niks aan.

Wassen: Na drie dagen heb ik genoeg luiers opgespaard om in de machine te gooien. En ook hier: tenzij je die waszak opentrekt om even te kijken, is er weinig vies aan. Ik doe eerst een voorwas en laat ze daarna met ander wasgoed meedraaien op 60 graden (geen wasverzachter gebruiken). Drogen doen ze heel snel (en is groener dan in de droger stoppen), dus ik hang ze daarna aan de waslijn. Geen poep of plasluchtje meer te bekennen, écht waar.

Het zit ‘m vooral in de inlegger, deze moet van goede kwaliteit zijn en goed kunnen absorberen

Hoe bevalt het?

Het materiaal: voor mij maken de twee varianten in overbroekjes (tweedelig en pocket) niet zoveel verschil in gebruik. Mijn Ali Expresjes werken namelijk net zo goed als de duurdere van Blümchen. Het zit ‘m vooral in de inlegger, deze moet van goede kwaliteit zijn (bamboe of microvezel) en goed kunnen absorberen. Dus vooral daarin zou ik niet bezuinigen (ik spreek uit ervaring, koop deze niet bij Chinese webwinkels als Ali Express of Wish). Als inlegvel zou ik een variant gemaakt van cellulose nemen (beetje keukenpapier-achtig), die zijn namelijk heel stevig en goed uitwasbaar bij een plasluier.

Dan het gebruik: hoewel het echt wel wennen was, ben ik om. Ik heb echt een stuk minder afval dat motiveert me enorm. En hoewel ik heus nog wel eens een wegwerpje pak als ik ergens naartoe ga, gaat het goed. Ik heb wel altijd een extra setje kleding bij me, want ook al heb ik goede inleggers; absorberen als de good-old pamper doen ze niet. De kans op doorlekken is bij een flinke plasbui altijd aanwezig. Ook van het gebruik van het absorberende broekje voor de nacht ben ik afgestapt: slapen in een amper-ademend broekje bleek niet goed voor de babyhuid. Maar gedurende de dag werken ze prima! En ze staan ook nog eens leuk.

Eindoordeel

Ook financieel is het aantrekkelijk. De Consumentenbond heeft daar een mooi overzichtje van gemaakt. En dat gaat dus over één kind. Bij een tweede of derde kind gaan de wasbare luiers ook nog mee, leerde ik van dit gezin.

Soort luierKosten (minimaal – maximaal)
Wasbare luier€830 (€490 – €1190)
Wegwerpluier€1310 (€680 – €1940)

Wil je je er ook eens aan wagen? Pas als je het minstens twee weken hebt geprobeerd, kun je er pas er iets van zeggen. Dus het is wel even doorzetten. En dan is het echt geen doodzonde als je af en toe eens voor gemak gaat en op vakantie, bij de opvang, of voor de nacht een wegwerpluier pakt. Liefst de eco dan he, die zijn weer wat groener

En als je toch uitwasbaar bezig bent, probeer dan meteen eens de herbruikbare wattenstaafjes van LastSwab.

Caroline van Schubert