Waarom je zelf cosmetica zou moeten maken en hoe dat moet

Waarom je zelf cosmetica zou moeten maken en hoe dat moet

Zelf tandpasta, lippenbalsem en mascara maken; voor sommige mensen klinkt het als een leuke, kneuterige vrijetijdsbesteding. Anderen worden al moe van het idee. Waarom iets zelf maken wanneer je het ook kunt kopen? Daar zijn goede redenen voor. Wij leggen je uit waarom je zelf je cosmetica zou moeten maken en hoe je dat het beste doet.

Waarom zou je zelf cosmetica maken?

We weten dat het als een tijdrovende klus klinkt, maar het valt echt mee. Duizelt het je als je de ingrediëntenlijst van cosmetica uit de winkel leest? Van die lange lijst kun je het grootste deel schrappen wanneer je zelf producten maakt. De meeste producten zijn met een paar ingrediënten te maken.

Veel ingrediënten zijn in duurzame verpakkingen, zonder plastic dus, te koop en omdat je er maar weinig van nodig hebt, kun je enorm veel maken. Op de lange termijn gaat het je geheid geld besparen. Bonus: je voelt je een experimenterende wetenschapper, of een heks, wanneer je door je zelfgemaakte brouwsel aan het roeren bent.

Ik ben nog steeds niet overtuigd…

Oké, dan nemen we je even wat meer de diepte in. Ook wij zijn liever lui dan moe, maar we beloven dat zelf cosmetica maken echt veel voordelen biedt. Zoals:

Je gezondheid

In de winkel kiezen we graag voor cosmetica met groene labels en woorden als ‘natuurlijk’ en ‘organisch.’ Als de verpakking dat zegt, zal het wel goed zijn, toch? Helaas is dat een slim marketingtrucje waar we massaal in trappen. Ook in dat soort producten zitten namelijk een hoop ingrediënten die slecht zijn voor de gezondheid, of waar nog niet duidelijk van is of het negatieve gevolgen kan hebben. Better safe than sorry, toch? Dit zijn bijvoorbeeld twee ingrediënten die je moet vermijden, en die je nooit zult terugvinden in je zelfgemaakte beautyproducten:

,,Parabenen kunnen worden opgenomen door je huid en in je lichaam blijven plakken”

Parabenen:
Dagcrème, shampoo, bodylotion; parabenen vind je in veel producten. Niet gek, want het is een goed conserveermiddel dat ervoor zorgt dat er geen schimmels en andere nare dingen in je cosmetica gaan groeien.

Al tientallen jaren wordt er gediscussieerd over en onderzoek gedaan naar het effect van parabenen op de gezondheid. Een officieel statement is er nog niet, maar in 2004 publiceerde Britse wetenschapper Philippa Darbre een onderzoek waaruit bleek dat er parabanen zijn gevonden in borstkankerweefsel. Het onderzoek bewees niet dat parabenen direct voor kanker zorgen, maar wél dat ze opgenomen kunnen worden door de huid en in je lichaam blijven plakken. Reden genoeg om parabenen te vermijden, dus.

Formaldehyde:
Conserveermiddelen die al dan niet slecht zijn voor de gezondheid blijken nogal populair bij cosmeticaproducenten. Door The Agency for Toxic Substances and Disease Registry wordt formaldehyde beschreven als een kleurloos gas met een penetrante geur waarvan de gassen brandbaar en explosief zijn. Dat klinkt niet als iets waarbij je in de buurt wilt komen.

De Europese Unie heeft het gebruik van grote hoeveelheden formaldehyde in cosmetica verboden omdat het een kankerverwekkende stof blijkt te zijn. Dat zorgt er natuurlijk niet voor dat je niet meer aan producten die elders geproduceerd zijn kunt komen, en kleine hoeveelheden zijn in Nederlandse producten nog steeds toegestaan.  

Het milieu

Bij In Groene Doen houden we van de aarde en jij als het goed is ook. We willen de wereld graag in een zo leefbaar mogelijke staat doorgeven aan de generaties na ons. Je cosmeticaroutine op de schop gooien, voelt misschien als een druppel op de gloeiende plaat, maar op de lange termijn draagt elke groene keuze bij aan de leefbaarheid op onze planeet.

Denk eens aan alle producten die je thuis na gebruik door je wasbak spoelt: shampoo, conditioner, douchegel, scrub, gezichtsreiniger en nog zoveel meer. Alles wat in die producten zit, belandt in ons water. Hier zijn twee voorbeelden van milieuonvriendelijke ingrediënten die vaak in cosmetica zitten:

,,Omdat wij weekdieren eten, belanden microplastics ook in ons lichaam”

Microplastic
Velen van ons zijn dol op lekker scrubben, en terecht. Met een fijne scrub verwijder je dode huidcellen en voelt je huid weer babyzacht. Helaas wordt voor dat scrubbende effect vaak microplastic gebruikt; kleine stukjes plastic die minder dan 5 millimeter lang zijn. Soms zijn ze zelfs onzichtbaar voor het blote oog.

Nadat wij ze van ons lichaam spoelen, belanden ze in het water en daardoor uiteindelijk zelfs in onze voedselketen. Omdat de deeltjes zo klein zijn, worden ze opgenomen door weekdieren, zoals mosselen, en vissen. Omdat wij deze dieren eten, belanden ze ook in ons lichaam.

Dit betekent heus niet dat je je babyzachte huid vaarwel moet wensen. Je kunt een scrub op basis van zout of suiker kopen (en even met de Beat the Microbead app checken of er niet stiekem toch microplastics inzitten) of het heel makkelijk zelf maken.

Palmolie
Met een natuurlijke olie kan niet zoveel mis zijn, toch? Helaas is dat wel het geval! Palmolie kun je het beste vermijden. Het wordt, naast in voedsel, ook vaak in cosmetica gebruikt omdat het goedkoop is.

De effecten op het milieu zijn helaas vreselijk. Bossen worden gekapt om er palmolieplantages van te maken. Tijdens het ontbossen wordt er enorm veel CO2 uitgestoten en bedreigde diersoorten gedood. Daarnaast ontstaan er volgens Greenpeace licht ontvlambare gebieden door de drooglegging van veengronden. Elk jaar vinden er hierdoor flinke branden plaats in Indonesië, wat ernstige gezondheidsproblemen oplevert bij honderdduizenden mensen.

Dierenleed

Helaas zijn bijna alle ingrediënten die we in cosmetica vinden ooit op dieren getest. Dierenactivisten strijden al decennia lang voor het afschaffen van het gebruiken van dieren om te testen of nieuwe producten wel veilig zijn voor mensen. Inmiddels hebben 39 landen, waarvan het gros deel uitmaakt van de Europese Unie, het gebruik van proefdieren voor cosmetica verbannen, maar naar schatting van Human Society International wordt er in de cosmeticabranche jaarlijks nog op zo’n 500.000 dieren getest.

,,Let op: veganistisch en cruelty free betekenen niet hetzelfde”

Producten die op dieren getest zijn, zijn verboden in Nederland, maar dankzij het internet is het heel makkelijk om producten te bestellen waarvan je niet precies weet waar ze vandaan komen. Tot 2014 was het bijvoorbeeld in China verplicht om cosmetica op dieren te testen voordat ze de verkoop in mochten. Als de verpakking je vertelt dat het product in een land is geproduceerd waar het testen op dieren verboden is, betekent dat niet per se dat je product cruelty free is. Het betekent alleen dat het eindproduct niet op dieren getest is, maar waar de ingrediënten vandaan komen en hoe ze tot stand zijn gekomen, is voor de consument onmogelijk te achterhalen.

Let ook op: veganistisch en cruelty free betekenen niet hetzelfde. Vegan betekent alleen dat er geen dierlijke producten in zitten.

Overtuigd?

Je eigen gezondheid, het milieu en dierenwelzijn zijn drie van de hoofdredenen om je beautyroutine op de schop te nemen. Het klinkt soms misschien moeilijk en het lijkt overweldigend, maar we beloven dat het heel makkelijk is.

Om je een handje op weg te helpen, hebben we geschreven over hoe je zelf lippenbalsem, tandpasta en mascara kunt maken. Heb je tips? Mail ons via info@ingroenedoen.nl

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *