Waar laat je je mondkapje na gebruik?

Waar laat je je mondkapje na gebruik?

NIEUWS | We zijn er inmiddels al aardig aan gewend geraakt: het dragen van een (niet-medisch) mondkapje in het openbaar vervoer. Maar waar laat je hem daarna eigenlijk? Bij het restafval, zegt de overheid.

De een gaat voor een wasbaar, liefst natuurlijk een beetje duurzaam geproduceerd, mondkapje. De ander kiest liever voor een wegwerpvariant die na eenmalig gebruik in de prullenbak moet. Maar in de prullenbak belandt hij lang niet altijd, zo blijkt. Want al vóórdat de mondkapjes verplicht werden in het ov, trokken NederlandSchoon en de Plastic Soup Foundation al aan de bel. Mondkapjes belanden namelijk, net als plastic handschoenen, regelmatig op straat of worden in de natuur achtergelaten.

Hygiëne

Aan onwetendheid hoeft het vanaf nu in ieder geval niet meer te liggen, want Rijkswaterstaat is duidelijk: mondkapjes (zowel wasbaar als wegwerp), handschoenen en gebruikte tissues moeten áltijd bij het restafval. Dat is dus ongeacht materiaal waarvan het gemaakt is. De belangrijkste reden hiervoor is hygiëne. Jij kan waarschijnlijk met alle goede bedoelingen wel je afval scheiden, maar mensen die jouw afval sorteren, lopen dan misschien onnodig risico op besmetting.

Meest groen

Het lijkt trouwens zonneklaar dat je met een wasbare variant het meest groen doet, maar MilieuCentraal is daar nog niet helemaal uit. De stoffen variant zorgt namelijk ook voor milieubelasting, omdat het op zestig graden gewassen moet worden. Gooi hem daarom zoveel mogelijk bij bestaande was en gebruik geen wasverzachter.

Foto door Gerard Stolk (vers le 4 juillet)

Caroline van Schubert