Vijf dingen die je met citroen kunt doen

Vijf dingen die je met citroen kunt doen

WAT KUN JE MET… | De citroen is een echte duizendpoot. Lekker in een drankje, over de vis of verwerkt in een ander gerecht. De gele citrusvrucht is niet alleen lekker, het is ook ontzettend handig voor een hoop huishoudelijke zaken. Dit zijn vijf dingen die je kunt doen met een citroen.

Snijplank schoonmaken
Ruikt je snijplank niet meer zo fris nadat je er vis, uien of knoflook op hebt gesneden? Dan is citroensap je vriend. Wrijf de snijplank in met een halve citroen, of onverdund citroensap (al komen die in plastic verpakkingen, dus liever niet) en je snijplank is weer schoon en fris.

Milieuvriendelijke insectenverdelger
Citroen kun je ook gebruiken als natuurlijke insectenverdelger. Sprenkel wat citroensap op drempels en vensterbanken en kieren waar je mieren uit ziet komen. Strooi nog wat stukjes citroenschil bij de buitendeuren, en mieren begrijpen dat ze niet welkom zijn. Veel andere insecten houden ook niet van citroen. Daarom is het een goed idee om zo nu en dan wat vers citroensap aan je emmer sop toe te voegen voordat je gaat dweilen.

Tip: Rol de citroen eerst met je handpalm over het aanrecht. Op die manier laat het verbindende vlies van de sapcelwanden los, en krijg je er meer sap uit

Wittere kleding
Menig vrouw zal vroeger citroensap gebruikt hebben om blonde highlights te krijgen. Niet zo gek, want citroensap is een natuurlijk bleekmiddel. Daarom kun je het ook goed gebruiken om je witte kleding, die wat vergeeld kan zijn, extra wit te maken. Voeg wat vers citroensap toe aan je was en het is weer witter dan wit.

Magnetron schoonmaken
Zit de binnenkant van je magnetron vol met aangekoekte etensresten? Daar heb je geen chemische schoonmaakmiddelen voor nodig. Zet een kop water met drie eetlepels citroensap in de magnetron, zet hem een paar minuten op de hoogste stand en haal het af met een doekje. Door de condens, met citroen erin, hoef je helemaal niet hard te boenen.

Potten en pannen laten glanzen 
Zien die aluminium potten en pannen er niet meer zo glanzend uit als toen je ze kocht, of van je moeder kreeg voor je uitzet? Dan biedt de citroen een oplossing. Het enige wat je hoeft te doen is de binnen- en buitenkant inwrijven met een halve citroen en daarna afnemen met een zachte doek.

Sandra Moerland