Vier dingen die je kunt doen met koffiedik

Vier dingen die je kunt doen met koffiedik

WAT KUN JE MET… | Is filterkoffie iets dat je alleen bij je oma thuis krijgt? Echt niet! Filterkoffie is weer terug van weggeweest. In plaats van lege cupjes of doorweekte pads, zit je nu met koffiedik. Grote kans dat je dat bij het gft-afval gooit, maar dat hoeft niet. Koffiedik is namelijk hartstikke multifunctioneel en duurzaam in te zetten. Wij delen vier tips met je.

Verdrijf gekke geurtjes in de koelkast

Heb je een open zak sla, een geopende verpakking vlees of de vegetarische rookworsten van de Hema te lang achter in de koelkast laten liggen en ruikt je koelkast nu muf of ronduit ranzig? Je kunt speciale geurvreters voor in de koelkast kopen, maar die bevatten veel plastic. Een bakje gedroogd koffiedik in de koelkast absorbeert nare geurtjes én het kost je niks extra’s. 

Babyzacht huidje

Microplastics, plastic verpakkingen, ingrediënten die de halve wereld over hebben gereisd; hoe fijn het ook is om je gezicht te scrubben met een luxe scrub, erg duurzaam is het vaak niet. Koffiedik leent zich perfect als milde scrub voor je gezicht. Je hoeft alleen je gezicht nat te maken met een warm washandje, wat olie op je gezicht te smeren (zoals jojoba-olie) en je kunt gaan scrubben met koffiedik. Een lekker zacht huidje én een cafeïne boost is het resultaat. Werkt ook prima op de rest van je lichaam, trouwens! Hier lees je meer over het zelf maken van scrub. 

Slakken lusten geen koffie

Kun je niet zonder je dagelijkse bakkie pleur? Wij van In Groene Doen ook niet. Dat slakken een hekel hebben aan koffie begrijpen wij dan ook niet. Toch is het zo. Als je last hebt van ongedierte in je tuin, met name slakken, kun je je koffiedik in de tuin deponeren. Win-win, want door de stikstof, fosfor en kalium die het bevat, is het ook nog eens een goede meststof voor je plantjes. 

Blinkend schone pannen

Move over, liters Dreft en stugge borstels! Je kunt koffiedik ook heel goed inzetten om pannen schoon te maken. Heb je je veganistische vissticks weer eens laten aanbranden? De boel schrobben met koffiedik maakt je pan weer blinkend schoon. Ook neemt het eventuele, onfrisse geurtjes op. 

Met koffiedik kun je zoveel, dat je er bijna niet tegenop kunt drinken. Je koffiedik hergebruiken heeft talloze voordelen. Zo bespaar je geld op andere producten zoals slakkenverdelger, scrub en schoonmaakmiddelen. Dat maakt het ook nog eens een stuk duurzamer. Geen plastic flessen, geen microplastic; gewoon drab uit je koffiezetapparaat. En je hoeft ook niet met een druipende zak prut naar je groene container te wandelen!

Ben je na het gebruiken van koffiedik zo enthousiast dat je meer handige trucjes in het huishouden wilt uitproberen? Lees dan hier wat je allemaal met citroen kunt doen.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *