Vier apps die duurzaam leven makkelijker maken

Vier apps die duurzaam leven makkelijker maken

KIJK- EN LEESTIPS | Zie je door de apps het bos niet meer? Dat is niet gek. De Apple App Store telt er namelijk 1.96 miljoen en de Google Play Store maar liefst 2.87 miljoen. Daar zitten ook apps tussen die duurzaam leven makkelijker maken. Om het jullie ook wat makkelijker te maken, zetten wij onze vier favoriete groene apps op een rijtje. 

Kies ik Gezond?
kies ik

Duurzaamheid en gezond eten lijken misschien hand in hand te gaan, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Oreo’s, chips en frietjes zijn namelijk ook veganistisch, maar in grote mate natuurlijk niet zo goed voor je.

Daarom ligt deze app van het Voedingscentrum misschien niet zo voor de hand. Dat is jammer, want je kunt in de app allerlei voorkeuren aangeven en in elke supermarkt de streepjescode scannen om te detecteren of er iets in zit wat jij er niet in wilt hebben. Dat kunnen ingrediënten zijn waar je allergisch voor bent, maar ook palmolie. Palmolie zit in erg veel producten, maar is absoluut niet duurzaam. Hier leggen we uitgebreid uit waarom je palmolie het beste kunt vermijden.

Palmolie, of bestanddelen uit palmolie, kunnen ontzettend veel namen hebben. Dat kan het lastig maken om het in de ingrediëntenlijst te spotten. Door producten met deze app te scannen weet je meteen of je het product met een gerust hart kunt kopen of dat je toch maar beter op zoek kunt gaan naar een duurzamere variant.

Beat the Microbead

Wanneer we nieuwe cosmetica kopen, gebruiken we altijd de Beat the Microbead-app. Met deze app scan je de ingrediëntenlijst van producten om te kijken of er microplastics in zitten. Hier leggen we uitgebreid uit hoe de app werkt.

Microplastic, miniscule stukjes plastic die in veel producten zitten en uiteindelijk in het water belanden, wil je namelijk vermijden. Het kost je maar een paar tellen extra bij het uitkiezen van een nieuwe shampoo, douchegel of scrub en je kunt er op de lange termijn een hoop onnodig microplastic mee besparen. Hier leggen we uit wat microplastics precies zijn en waarom je ze beter kunt vermijden.

Too Good To Go

Weet je niet wat je vanavond moet eten? Red dan eens een maaltijd uit de afvalbak! Kijk op de app van Too Good To Go welke winkels in jouw buurt nog een pakket overhebben, scoor ‘m voor slechts één derde van de nieuwprijs en doe daarmee ook het klimaat nog eens een plezier.

Volgens Too Good To Go verspillen we één derde van ons eten. Hartstikke zonde en niet nodig, natuurlijk. Bij winkels en restaurants wordt er dagelijks goed eten dat aan de datum is weggegooid.

Meer dan 5.000 winkels en restaurants hebben inmiddels al gekozen om hun voedsel aan te bieden in de app. Door een pakket van Too Good To Go te halen, red je eten dat anders die dag weggegooid zou worden, omdat ze nog maar tot die dag, of een dag erna, houdbaar zijn. Je scoort niet alleen een goedkope, duurzame maaltijd; je hoeft ook je hoofd niet te breken over wat je die avond moet eten. Win-win, dus!

Earth Hero

Met Earth Hero kun je bijhouden hoe duurzaam je precies bent. Dat zal voor veel mensen -voor ons in ieder geval wel- best confronterend zijn. Dingen als reizen met het vliegtuig en autorijden zorgen voor een gemiddeld hoge carbon footprint. Ook zie je of je meer of minder Co2-uitstoot veroorzaakt dan de gemiddelde Nederlander én de gemiddelde wereldbewoner.

De kans dat je meer uitstoot dan de gemiddelde persoon op aarde is als Nederlander erg groot. Maar, niet getreurd! Ook al zit je boven het gemiddelde, Earth Hero is er niet om je een standje te geven. In plaats daarvan kun je uit tal van doelen kiezen die je ‘Earth points’ opleveren. Er zijn grote en kleine doelen die allemaal verschillende punten geven. Van het lager zetten van de thermostaat en wat warmers aantrekken tot een douche in plaats van een bad nemen en van plantenstekjes cadeau geven tot het gebruiken van herbruikbare wattenstaafjes zoals die van LastSwab. Je progressie wordt bijgehouden in de app, waardoor het duurzamer leven een spelelement krijgt.

Heb je alle apps gedownload en ben je nog niet klaar met duurzaam doen vanaf je bank? Zet dan eens een van onze Netflixtips op.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *