Verduurzaam je tuin of balkon met deze tips

Verduurzaam je tuin of balkon met deze tips

UITGEZOCHT| Of je nou een grote achtertuin hebt of een klein balkon: meer groen kan altijd. Met tips van deze experts verduurzaam je elke balkon en tuin. Van het dak tot de muur of de schutting; er is altijd nog wel plek voor een plantje extra.

Het dak op

Verduurzaam je dak als je een echte diehard groendoener bent. Sedumdaken, daken met vetplantjes, zijn bijvoorbeeld een goede manier om extra groen toe te voegen zonder dat alle tuintegels eruit moeten.

Bijna elk dak is geschikt voor begroeiing met sedumplantjes, niet alleen platte daken. Dat vertelt Marcel van Oorschot, van Van Oorschot Hoveniers uit Oud-Gastel. ,,Als het geen heel steile helling heeft, kan een dak met sedumplanten gevuld worden. Wat platte daken betreft moet je bij grotere daken rekening houden met het gewicht van de planten, maar op kleine daken kan de begroeiing vrijwel altijd”, vertelt hij. 

sedumplanten

Bloemenmengsel

Een strak, groen gazon lijkt misschien duurzaam, maar dat is het niet altijd, stelt de hovenier. ,,Als je het maait met een maairobot die wordt aangedreven door zonne-energie kan het duurzaam zijn, maar je kunt beter kijken naar een gazon met een kruiden- of bloemenmengsel. Daarmee stimuleer je de biodiversiteit, wat weer goed is voor bijen en hommels. Als iedereen zijn tuin zou vergroenen, hebben we minder problemen met wateroverlast en gedijen de insecten veel beter.”

Een strak, groen gazon lijkt misschien duurzaam, maar een gazon met kruiden en bloemen is nog veel duurzamer

Naast een scala aan planten, struiken en bomen, zijn er nog een paar dingen om op te letten bij het aanleggen van de tuin. Van Oorschot: ,,Mensen zijn binnenshuis meer bezig met wat voor lampen ze kiezen, maar buiten maakt het ze meestal niet zoveel uit. Kies ook daar voor ledverlichting. En denk daarnaast ook aan dingen als insectenhotels en egelverblijven. Daar kun je de natuur een handje mee helpen.”

Als je dan straks een kleurrijk, bloemig gazon hebt, is de kans groot dat er ook paardenbloemen tussen staan. Die kun je plukken om er heerlijke veganistische paardenbloemenhoning van te maken. Het recept delen we hier.

Verticale tuin

Staat je hele tuin of balkon propvol en kan er écht geen groen meer bij? Dan heb je waarschijnlijk nog wel plek voor een verticale tuin. Dit handige ophangtuintje brengt je niet alleen extra groen, je bedekt ook nog eens die saaie muur of schutting.

Balkons

En wie geen tuin heeft, maar een balkon of dakterras, kan deze volgens milieujurist Riquette van de Pol ook goed verduurzamen. Daarbij is het belangrijk om te kijken hoe je balkon ligt. ,,Bij een balkon op het zuiden kies je voor andere planten dan voor een balkon op het oosten. Een balkon in de zon vraagt om andere planten dan een balkon in de schaduw en niet alle planten kunnen alle windrichtingen aan. Houd er rekening mee dat het op een balkon vaak waait, daar houden niet alle planten van.”

,,Let op de ligging van je balkon en stem daar de planten op af.” – Riquette van de Pol

Kies voor een paar planten in grote potten in plaats voor een hoop kleine potten, is haar advies. ,,De grond in kleine potten droogt sneller uit, waardoor je veel vaker water moet geven. Zeker in stedelijke gebieden, daar wordt het in de zomer warmer dan op het platteland. Dat noemen we hittestress. De temperatuur in het weerbericht kan daardoor lager zijn dan de temperatuur op je balkon op dakterras.

Muren stralen ook warmte uit, waardoor je potten nog sneller uitdrogen. Planten als lavendel, tijm, rozemarijn, bramen, frambozen en druiven zullen goed gedijen, vertelt Van de Pol. ,,En maak gebruik van de ruimte die je hebt door bijvoorbeeld bramen tegen een gevel te laten groeien, ook druiven kunnen dat. Deze kunnen zo worden ingezet dat je ook meteen een natuurlijke zonwering hebt.”

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *