Veganistische tonijn: Garden Gourmet Vuna review

Veganistische tonijn: Garden Gourmet Vuna review

UITGETEST | Veganistische tonijn uit een potje? Garden Gourmet doet een poging met ‘Vuna‘, oftewel, Vegan Tuna! Hoewel een blik tonijn normaal gesproken onze voorkeur niet heeft, leek ons het wel het proberen waard voor de vegetariërs en veganisten die hun tonijnsalade missen. 

Wat is Garden Gourmet’s Vuna?

Veganistische tonijn op basis van erwteneiwitten uit Europa. Er zitten bijster weinig ingrediënten in, wat altijd een goed teken is: water, erwten-eiwitten, koolzaadolie, tarwegluten, aroma’s, citroenvezels en zout. Een korte lijst zonder te veel toevoegingen, dus! In één potje Vuna zit 175 gram aan vegan tonijn.

Hoe groen is Vuna?

Heel groen! De erwteneiwitten komen uit Europa, wat betekent dat ze niet heel ver gereisd hebben. Ook bevat het product geen soja. Hoewel soja nog altijd een stuk duurzamer is dan echt vlees en vis, zijn de meningen over het gebruik ervan verdeeld. Al is kritiek op soja vaak te ontkrachten omdat het grootste deel richting het veevoer gaat. Toch is het gebruik van erwteneiwit in Vuna duurzamer, omdat het grootste gedeelte van de Nederlandse soja uit Brazilië, Argentinië en de Verenigde Staten komt. Erwteneiwitten uit Europa hoeven dus van minder ver te komen! Echte tonijn is alles behalve groen, omdat er veel bijvangst is en de blauwvintonijn, die veel gegeten wordt, op uitsterven staat. De netten die gebruikt worden, tasten het bodeminleven in zee aan. Kortom: niet zo duurzaam, dus! Wellicht brengt Vuna daar verandering in.

De blauwvintonijn, die veel gegeten wordt, staat op uitsterven

Hoe smaakt het?

Bij het openen van het potje ruiken we meteen de onmiskenbare geur van tonijn uit blik. Een geur die, vinden wij, verdacht veel in de buurt komt van de geur van kattenvoer. Het ruikt zo vertrouwd, dat we ons bijna afvragen of er niet per ongeluk echte tonijn in het potje van Garden Gourmet is beland. Bij nadere inspectie blijkt dat niet zo te zijn. De structuur van Vuna lijkt op echte tonijn (wederom: uit blik. Bij verse tonijn komt het niet in de buurt) maar de smaak is, in tegenstelling tot de geur, niet heel sterk. We proeven een vage vissmaak, maar echt tonijn? Dat ontdekken we niet. Om dat op te lossen, maken we er een tonijnsalade van met wat vegan mayo, kappertjes, augurk en flink wat peper en zout. Op deze manier komt het best in de buurt van een bakje tonijnsalade, maar dan met een wat minder uitgesproken smaak. Op een stuk toast is het, zeker dankzij de geur, net echt.

Wat kost Vuna en is het de prijs waard?

Een potje Vuna van Garden Gourmet is best prijzig met haar €3,99 voor een potje van 175 gram. Ter vergelijking: een blikje tonijn met MSC-keurmerk kost bij dezelfde supermarkt €1,99. Er zit iets minder in, maar je betaalt wel het dubbele. Als je niet vaak tonijn eet en van plan bent het ergens in te verwerken, is het de prijs wel waard. Vooral met de duurzaamheid in het achterhoofd.

Eindoordeel:

We hadden hoge verwachtingen toen we het potje openden, dankzij de vissige geur, maar de smaak bleek veel minder uitgesproken te zijn. Toch zouden we dit opnieuw kopen. Veel tonijn uit blik eten we niet, en dit is een veel duurzamer alternatief met een iets mildere smaak. Ook kennen we geen veganistische tonijn die wél heel dichtbij komt. We halen er wel een halve worst vanaf voor de hoge prijs. 

Wil je meer veganistische vis testen? Eerder testten we de plantaardige vissticks van de Jumbo en de visburgers van SoFine SoFish 

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *