Veganistische kip? Wij testen boneless wings en nuggets

Veganistische kip? Wij testen boneless wings en nuggets

UITGETEST | Albert Heijn introduceerde deze week maar liefst 50 nieuwe veganistische en vegetarische producten, waaronder deze boneless wings en veganistische nuggets. Smaken ze een beetje naar het echte werk, of kun je voortaan beter echte kip als borrelhapje op tafel zetten?

Wat is het?

Beide producten zijn veganistisch en op basis van soja en tarwe-eiwit en moeten gepaneerde kip voorstellen. De nuggets zien eruit als de klassieke kipnugget zoals je die ook bij de McDonald’s krijgt. De boneless wings zijn -vinden wij heel grappig- in de vorm van kippenpoten.

Hoe groen is het?

Dat antwoord lijkt simpel, maar is het niet helemaal. Want rondom de productie van soja hangt lang niet altijd zo’n groen imago. Denk aan de grootschalige ontbossingen in Zuid-Amerika, die impact hebben op milieu én mens. Moeten we daarom vleesvervangers van soja gaan vermijden? Nee! Die foute soja komt namelijk vooral (via het veevoer) terecht in producten als vlees en zuivel.

Bovendien zijn veel groene producenten zich bewust van de schadelijkheid van sojaproductie en gaan daarom voor peulvruchten die verbouwd worden op plekken waar dit niet ten koste gaat van de natuur. Deze veganistische kipvervangers zijn dus een stuk milieuvriendelijker dan het eten van echte kip, en natuurlijk veel beter voor de kipjes.

 

Hoe smaakt het?

Echte kipnuggets hebben niet per se een heftige smaak en deze veganistische variant ook niet. Wel vinden we ze heel lekker. De binnenkant is mals en de buitenkant is, na het bakken in olie, lekker knapperig. Met een sausje is dit net een echte kipnugget. Als je je best doet, proef je dat het van soja is gemaakt, maar dat vinden wij niet storend.

De boneless wings zouden kippenvleugels moeten voorstellen, maar hebben gek genoeg de vorm van kippenpootjes. Vergelijken met een echte vleugel of poot kan niet, want het velletje van de wing is niet zoals die van kip. Wel vinden we deze ook weer lekker smaken en is het een soort grotere versie van de nugget.

Eindoordeel
vier_en_een_halve_worst

Zelfs Caroline is enthousiast, en zij is vaak wat kritischer als het op vleesvervangers aankomt. We zijn er zelfs van overtuigd dat je de nuggets op een feestje op tafel kunt zetten en zelfs je meest anti-vega oom erin zal trappen. De boneless wings zijn ook lekker, maar lijken niet per se op het echte werk. Wel vinden we ze allebei erg lekker en vinden we de prijs ook wel meevallen.

De nuggets koop je per acht stuks bij de Albert Heijn voor 2,15 euro. De boneless wings komen per zes stuks en kosten 2,69 euro.

Meer van vis(achtig)? Over de vegan vissticks van Jumbo waren we ook te spreken!

redactie in groene doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *