Nieuwe garderobe? Zo ga jij écht duurzaam de herfst in

Nieuwe garderobe? Zo ga jij écht duurzaam de herfst in

UITGEZOCHT | Hoewel de zomer nou niet bepaald sprankelend was, staat de herfst toch echt weer voor de deur. Tijd voor een nieuwe garderobe! Althans, dat dénk je. Wil je echt groen de herfst ingaan? Kijk dan eens kritisch naar je kledingkast en -behoefte.

Want hoewel die gekleurde blousejes en nieuwe donzige winterjassen er heel gezellig uitzien, is de weg er naartoe dat bepaald niet. Van het gebruik van vervuilende grondstoffen tot watergebruik, afval en verbranding van niet-verkochte items: groen is kledingindustrie allerminst. De branche veroorzaakt 4 procent van de wereldwijze uitstoot aan broeikasgassen.

De voornaamste boosdoener: fast fashion. Het is een term die voor het eerst opdook in 1989, maar inmiddels de standaard is geworden. Het staat voor het kopen van vaak en veel goedkope kleding die slechts korte tijd gedragen wordt. Een bedrijfsmodel waarbij de bedrijven snel inspelen op trends.

De klimaatimpact van de kleding- en schoenenindustrie steeg tussen 2005 en 2016 met 35 procent

De cijfers liegen er niet om: volgens Milieu Centraal is in 2015 zo’n 62 miljoen ton aan kleren en schoenen gekocht. Naar verwachting is dit 102 miljoen ton in 2030. De klimaatimpact van de kleding- en schoenenindustrie steeg tussen 2005 en 2016 met 35 procent.

Tips waar je écht iets mee kunt

Wie duurzamer wil doen, komt al snel uit bij tweedehandskleding (we love it). En dan hebben we het ‘gewoon’ over kleding dat via een korte keten zoals Vinted of je lokale kringloop bij jou terechtkomt. Achter vintage kleding kan namelijk ook weer een wereldwijde handelsmarkt zitten, die alsnog niet zo duurzaam is.

Wil je meer doen. Dan heeft duurzaam kledingontwerpster Rianne de Witte van het gelijknamige label een aantal leuke, minder voor de hand liggende tips voor je.

 1. Koop minder, kies voor hoogwaardige kwaliteit en laat kapotte kleding repareren
  De meeste winst valt te behalen in minder consumeren. Wil je iets kopen? Vraag je dan af of je het echt nodig hebt. En: laat de seizoenen los. ,,Het hele modesysteem is hierop gebaseerd, maar dat kunnen we echt wegdenken. Helemaal nu alle seizoenen veranderen.”
 2. Huur je kleding
  Een opkomende trend is het lenen van kleding, bijvoorbeeld bij Share A Masterpiece. Dit kan, net als bij een bibliotheek, met een abonnement. ,,Zo kun je ontdekken wat bij je past, zonder dat je je kledingkast steeds weer moet verversen. Stukken die in de smaak vallen, kun je ook kopen.”
 3. Keur je merk
  Productielanden als China en Bangladesh hoef je niet per definitie te vermijden; je kunt beter op keurmerken letten. Alleen: ,,Het is op dit moment best wel een wespennest aan certificeringen. Deze zien er betrouwbaar uit, maar soms gaat zo’n keurmerk alleen maar over en deel van het productieproces. Kijk in ieder geval of je kledingstuk het GOTS-certificaat (het keurmerk voor biologisch textiel, red.) heeft; dit is het meest betrouwbaar.”

  “Recycled polyester lijkt een duurzaam alternatief, maar is geen oplossing voor het milieuprobleem” – Duurzaam ontwerpster Rianne de Witte

 4. Vermijd polyester én recycled polyester
  Van polyester is bekend dat het moeilijk te recyclen is en er tijdens het wassen microplastics vrijkomen. Hoewel recycled polyester een duurzaam alternatief lijkt, moeten we ook hiermee oppassen. ,,Het lijkt een duurzaam alternatief, maar is geen oplossing voor het milieuprobleem. Door te recyclen komen de microplastics, maar dan nóg kleiner, alsnog in ons afvalwater terecht. Recycled polyester is alleen een oplossing voor producten die niet of nauwelijks gewassen hoeven te worden.”
 5. Onderhoud je kledingstukken goed
  Bewaar ze vochtvrij, zodat bijvoorbeeld motten er niet bij kunnen. Was ze ook niet te vaak en stop ze niet in de droger. ,,Hang ze in plaats daarvan buiten. Van wassen en drogen slijt de stof (van met name fast fashion labels) sneller.”
 6. Koop bewust online
  Retourneren is namelijk belastend voor het milieu; bovendien weet je niet of ze weer verwerkt kunnen worden.
Wie is Rianne de Witte?

De Witte (54) is eigenaresse van het gelijknamige duurzame modelabel en richt zich daarnaast op bewustwording binnen de mode-industrie. ,,Het huidige modesysteem is echt een gevaar voor mens, dier en milieu. Gelukkig realiseren steeds meer mensen dat het anders kan. Door mijn kennis en ervaringen te delen hoop ik bij te dragen aan een verandering”.

De natuur en de bescherming ervan is al decennia de rode draad door haar ontwerpen. De Witte groeide op in Zeeland en is altijd al met milieu bezig geweest, een lijn die ze na haar afstuderen in 1994 aan het Sint Joost in Breda doorzette. Zo ontwierp De Witte de outfit van Marianne Thieme tijdens Prinsjesdag 2015: een statement tegen TTIP, het – toentertijd nog – vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Europa. Volgens critici zou dit voor bedrijven de weg vrijmaken om winst te maken ten koste van voedselveiligheid en milieu.

De Wittes ontwerpen zijn ingetogen, draagbaar en met een herkenbare pasvorm. Tijdloos, bovenal. ,,De laatste jaren werk ik vooral veel met linnen, biologisch katoen, hennep. Ook wol of zijde, maar alleen wanneer ik weet dat er geen dierenleed aan te pas is gekomen.”

Waar De Witte zich met de start van haar label in 1994 vooral nog een pionier voelde, is dat nu anders. ,,Ik denk dat de instorting van textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh in 2013 voor een versnelling van die bewustwording heeft gezorgd.” Door de ramp waarbij honderden doden vielen en de erbarmelijke werkomstandigheden aan het licht kwamen, gingen kledingontwerpers, modemerken en consumenten zich steeds meer afvragen welke prijs zij écht voor kleding wilden betalen.

Ook het klimaatprobleem zorgt voor meer bewustwording. ,,Mensen vragen zich steeds meer af: wat koop ik, hoe wordt het gemaakt, wat kan ik bijdragen als consument? We worden ons ervan bewust dat grondstoffen moeilijk verkrijgbaar zijn. Ik denk dat die trend zich voorlopig wel doorzet.”

Zara, Mango, Pull & Bear.. Een heel duurzaam imago hebben deze merken niet. Wil je nou écht weten hoe duurzaam ieder kledingmerk is? De app ‘Good On You – Ethical Fashion‘ biedt een overzicht van 3000 merken en hun invloed op mens, planeet en dier. Staan echt veel interessante artikelen tussen!

Niet zo gek op kringlopen maar wél op tweedehands kleding? Sluit je dan eens aan bij een kledingketting bij jou in de buurt: een groene én gratis manier om tweedehands kleding een tweede leven te geven. Waarom dat zo leuk is, vertellen deze fervente deelnemers van de kettingkledingruil.

Caroline van Schubert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *