Supermarkten in steeds groenere doen

Supermarkten in steeds groenere doen

NIEUWS | Eerlijker vlees. En dat in een plasticbesparend zakje. Groenten en fruit? Die koop je straks in beter te recyclen plastic, papier of een wasbaar netje. Onze supermarkten zijn steeds meer in groene doen. En dat is natuurlijk goed nieuws!

Want goed voorbeeld, doet goed volgen. En zo lijkt het ook in ‘supermarktland’. De afgelopen weken kwamen er aan de lopende band leuke groene berichten voorbij. Dat is trouwens niet helemaal toevallig: de branche maakte afspraken om in 2025 bijna volledig (lees: 95 procent) recyclebare verpakkingen te verkopen.

Vlees in een zak

Zo komt je half-om-half gehakt bij Jumbo sinds kort in een zakje. En daarmee haal je bij 500 gram gehakt zo’n 70 procent minder plastic in huis, in vergelijking tot de bakjes. De supermarktketen gaat steeds meer vlees op deze manier verpakken. Zo krijgt het biologisch vlees dit najaar ook een duurzamere verpakking.

Groenten, fruit en aardappelen krijgen ook een groenere verpakking. Champignons komen in beter recyclebaar plastic. Bananen worden verpakt in papier. Lekker bezig, Jumbo.

Van plastic naar duurzame zakjes

Albert Heijn is  trouwens ook op de goede weg. Hier gaan over een week de gratis plastic zakjes bij de groente- en fruitafdeling in de ban. Per jaar moet dat 130 miljoen zakjes, oftewel 243.000 kilo plastic besparen. De duurzame en wasbare zakjes, die nu ook al te koop zijn, krijg je de eerste twee weken gratis. Eind dit jaar moet al het gratis plastic zijn verdwenen.

Ook hoeven we in de toekomst de AH kip niet standaard meer te skippen. Al jaren maakt Wakker Dier zich hard voor betere leefomstandigheden van de Albert Heijn kip. Met succes: vanaf 2023 verkoopt de Appie minimaal kip met 1 Beter-Leven ster. En dat als eerste supermarktketen van Nederland. ,,Dit geeft elk jaar tientallen miljoenen kippen een aanzienlijk beter leven. AH zet een geweldige stap, daar kunnen anderen een voorbeeld aan nemen”, zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Geen dubbele deksels meer

Nu verdienen niet alleen Jumbo en Albert Heijn credits. Lidl en Deen dringen ook al een tijdje hun plastic verpakkingen terug. PLUS schrapte dit jaar de dubbele deksels bij noten. Dit jaar verdwijnen deze ook van tapas en brood- en toastsalades.

Natuurlijk, er zijn nog heel wat stappen te zetten. Maar wij zijn blij met deze ontwikkelingen.

Wil je ervoor zorgen dat de producten in je winkelwagen ook een beetje groen zijn? Hoe je dat kunt doen, lees je in ons artikelDuurzaam boodschappen doen zonder te veel moeite.

Caroline van Schubert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *