Simpel en goedkoop zelf mascara maken

Simpel en goedkoop zelf mascara maken

ZELF MAKEN | Mascara opdoen behoort bij menig vrouw tot het vaste ochtendritueel. Wie het aandurft kan mascara thuis zelf maken. Simpel en goedkoop, maar werkt het?

Waarom zou je mascara zelf maken?
Mascara zit bij nagenoeg elke vrouw in de toilettas. Voor dagelijks gebruik of alleen voor een feestje. Een likje ervan over de wimpers, helpt bij een frissere blik in de ochtend of een stralendere blik in de avond. Een tube mascara droogt vaak na een paar maanden al uit en de prijzen verschillen nogal. Elisah Pals uit Breda maakt haar mascara zelf. De initiatiefneemster van Zero Waste Nederland belooft, voordat we aan de klus beginnen, dat een klein potje zelfgemaakte mascara zo drie jaar meegaat. De kosten bedragen slechts een fractie van de winkelprijs. Het goedje is ook nog eens in een handomdraai gemaakt.

Wat heb je nodig?
,,Het is tof om zelf te doen”, zegt Elisah. ,,En beter voor je gezondheid. Er zitten minder chemische stoffen in dan in mascara’s uit de winkel.” Op tafel hebben we de ingrediënten verzameld: aleppozeep, vitamine E-olie, kokend water en Norrit. Verder hebben we een klein potje en een oud mascaraborsteltje nodig.

BOODSCHAPPENLIJST
– Twee of drie Norritpilletjes
– Aleppozeep
– Vitamine E-olie
– Kokend water
– Een klein potje
– Een oud mascaraborsteltje

Hoe maak je het?
We beginnen met het raspen van de aleppozeep. Elisah: ,,Dat is een natuurlijke zeep op basis van olijfolie. Er zit geen parfum in, maar als het in je ogen komt, irriteert het wel.” We vullen het potje voor de helft met de geraspte zeep. ,,Zeep geeft de ideale textuur aan de mascara. Als het nat is, is het vloeibaar. Droogt het op, dan wordt het dikker.”

“Norritpilletjes? Die slik je toch als je diarree hebt?”

Als de helft van het potje gevuld is met zeep, is het tijd voor de Norrit. Norritpilletjes? Die slik je toch als je diarree hebt? Klopt. De gitzwarte pilletjes bestaan uit actieve kool. Ze zijn veilig te gebruiken, zelfs bij een gevoelige huid rond de ogen. Twee of drie pilletjes volstaan. Fijnstampen hoeft niet, ze lossen vanzelf op met het scheutje kokend water dat we daarna toevoegen. ,,Zorg ervoor dat alle ingrediënten onder water staan. Per ongeluk te veel toevoegen los je op door het potje een nacht open te laten staan, dan verdampt het water.”

Om een smeuïge mascara te krijgen, moet het goedje sowieso een nachtje staan. De volgende dag voeg je nog enkele druppels Vitamine E-olie toe. Dat werkt als conserveringsmiddel, vertelt Elisah. Daarmee blijft de mascara lang goed.

“Met wat bijenwas erbij kun je de mascara waterproof maken”

Werkt het een beetje?

Deze variant is overigens niet waterproof. ,,Ik vind het fijn als het er onder de douche makkelijk afspoelt. Met wat bijenwas erbij kun je de mascara waterproof maken.” Je kunt de zwarte vloeistof trouwens ook gebruiken als eyeliner.

Elisah heeft van zichzelf lange wimpers, maar als ik de volgende dag de zelfgemaakte mascara probeer, ben ik niet onder de indruk. Mijn korte wimpers worden zwart, maar niet langer. Daarbij droogt het spul traag. In combinatie met de andere make-up die ik gebruik, gaat deze mascara ook vlekken. Bij Elisah blijft het echter wel zitten. En als het regent? Lachend: ,,Dan houd ik gewoon mijn handen voor mijn ogen.”

Foto: Pix4Profs/René Schotanus.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BN DeStem en Elisah Pals van Zero Waste Nederland.

Sandra Moerland