Siliconen vs plastic: wat is duurzamer?

Siliconen vs plastic: wat is duurzamer?

UITGEZOCHT | Siliconen worden vaak aangeprezen als duurzaam alternatief voor plastic. Maar waar is het van gemaakt? En is het wel zo duurzaam? Zo ja: waarom wordt er dan toch nog plastic gebruikt? Wij zochten het voor je uit en maakten de vergelijking. Plastic vs siliconen, round one. Ding ding ding. 

Waar is het van gemaakt? 

Sinds de jaren ’50 is plastic niet meer weg te denken uit ons leven. Het zit in bijna alles dat we gebruiken. Iedereen kent het, maar wat is het eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? De simpele uitleg: plastic is een kunststof materiaal dat gemaakt wordt uit grondstoffen als aardolie, aardgas en planten. Plastic bestaat uit polymeren. Polymeren komen ook voor in de natuur, maar plastics zijn kunstmatige polymeren. Het meeste plastic wordt gemaakt van aardolie. Plastic kent veel voordelen. Zo is het licht, sterk en goedkoop om te produceren. Helaas is het moeilijk te recyclen, komen er schadelijke stoffen vrij bij verbranding en verteert het niet. 

De rubberachtige siliconen die je vooral veel bij keukengerei ziet, bestaan ook uit polymeren. Het wordt gemaakt van silicium, wat een van de meest voorkomende grondstoffen op aarde is. Het komt zelfs voor in het menselijk lichaam. Daarnaast wordt er zuurstof toegevoegd bij het verwerkingsproces. Siliconen kennen veel voordelen: zo is het goed bestand tegen hoge en lage temperaturen, kan het tegen zonlicht en is puur silicone niet slecht voor het menselijk lichaam. Het nadeel is dat producten die niet van 100 procent siliconen gemaakt zijn, toevoegingen kunnen bevatten die niet goed zijn voor mens en milieu. Soms is het moeilijk daar achter te komen.

Silicone gaat langer mee dan plastic, omdat het veel beter bestand is tegen zowel hoge als lage temperaturen en zonlicht

Waarom krijgt silicone vaak de duurzaamheidsclaim? 

Vaak worden duurzame producten geadverteerd met ‘gemaakt van siliconen.’ Maar waarom is dat dan goed? Silicone gaat een stuk langer mee dan plastic. Dat komt onder andere omdat ze bestand zijn tegen zowel hoge als lage temperaturen en zonlicht. Daarnaast is het makkelijk schoon te maken. Zo kunnen producten van siliconen in de vaatwasser, of kun je ze uitkoken. Daarom worden menstruatiecups (lees hier over duurzaam ongesteld zijn) ervan gemaakt en kunnen ouders hun kinderen met een gerust hart een siliconen speen geven. Ook siliconen rietjes zijn een goede vervanger voor de plastic variant – zeker nu plastic wegwerprietjes in de ban zijn gedaan.

Wie gaat er met de groene trofee vandoor?

And the winner is.. Siliconen! Siliconen producten zijn herbruikbaar, veel plastic producten zijn dat niet. Onze oceanen zitten vol met plastic. Wíj zitten zelfs vol met plastic. Microplastic om precies te zijn. Hier leggen we uit wat microplastics zijn en hoe ze in je lichaam komen. Omdat siliconen zo lang meegaan, mede omdat ze door hun gebrek aan poreusheid goed schoon te maken zijn, is het vaak het materiaal dat gekozen wordt voor herbruikbare producten. Zo vind je ze in de LastSwab en is het hoesje van de herbruikbare zakdoekjes van LastTissue ervan gemaakt. Beide zijn hier extra goedkoop te bestellen met de kortingscode INGROENEDOEN10

Siliconen zijn duurder om te produceren dan plastic, dus veel fabrikanten van wegwerpproducten zullen zich er niet aan wagen

Kan al het plastic niet vervangen worden door siliconen? 

Ja en nee. In theorie is er veel mogelijk, want silicone komt in de buurt van plastic. Het is wel een zachter materiaal, dus het zal niet voor alle producten geschikt zijn. Helaas worden siliconen momenteel zelden gerecycled. Dat is ook een stuk minder nodig dan bij plastic, omdat siliconen producten veel langer meegaan dan hun plastic varianten. Silicone is ook een stuk duurder om te produceren dan plastic, dus fabrikanten met wegwerpproducten zullen zich hier niet aan wagen. Toch wordt er steeds meer gebruik van gemaakt, zoals bij LastObject, die we hierboven benoemden. Ook siliconen rietjes maken hun opmars.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *