Met deze tien simpele groene schoonmaaktips maak je verschil

Met deze tien simpele groene schoonmaaktips maak je verschil

Duurzaam schoonmaken ingewikkeld? Welnee. Het is eenvoudig, goedkoop en ruikt ook nog eens goed.

Tip 1: Schoonmaakazijn is de beste vriend van je WC-pot

Tot voor kort gebruikte ik voor alles chloor. Chloor in de pot, chloor in de douchebak en chloor in bad. Oh, wat rook dat heerlijk! Maar ja, euhm, echt goed voor het milieu is het niet. Schoonmaakazijn bleek een waardige opvolger. Azijn rekent net zo goed af met kalk als moderne potjesreinigers, al moet het wel iets langer inwerken. Tip: maak de WC eerst schoon met zeep, voordat je azijn gebruikt. Doe je dat tegelijkertijd, dan werkt het minder.

Tip 2: Doseer, ook met ‘groene’ schoonmaakmiddelen

Wat we eigenlijk allemaal doen: veel te veel schoonmaakmiddel gebruiken, zonder dat dit ook maar enige zin heeft. Terwijl alle schoonmaakmiddelen –ook groene zeep – uiteindelijk in het riool verdwijnen en moeten worden gezuiverd. Met de juiste hoeveelheid (staat erop, ja echt, kijk maar) maak je net zo goed schoon en doe je bovendien langer met een verpakking. Nog meer winst voor het milieu én je portemonnee.

Tip 3: laat je keuken shinen met soda

Soda is een zacht schoonmaakmiddel met een sterk ontvettende werking en daarmee prima te gebruiken in de keuken. Soda neemt verder luchtjes op door de geur veroorzakende moleculen te neutraliseren. 

Tip 4: verwijder zweetlucht met azijn of citroen

Onfrisse oksels in een truitje of overhemd? Vul een grote kom met warm water, voeg een groot glas azijn toe en doe het kledingstuk in de mix. Week alles ongeveer een uur en gooi het in de wasmachine. Deze aanpak werkt erg goed met donkere kleding. Als de zweetlucht in licht gekleurde kleding zit, kun je beter citroenzuur gebruiken. Dit heeft ook een antibacterieel effect. Meng hiervoor een liter warm water met een klein beetje citroenzuur in een kom en laat je het kledingstuk hierin weken – was het dan zoals gebruikelijk uit. Bijkomend voordeel: citroenzuur zorgt er ook voor dat deodorant resten lichter worden.

Tip 5: laat je huis geuren met olie

Wil je neus graag ruiken dat er flink is gepoetst? Gebruik dan een etherische olie (te koop in de natuurwinkel) in plaats van een allesreiniger met een moeilijke niet uit te spreken geurcombinatie. Een paar druppels met water in een plantenspuit door het huis sprayen, en je bent klaar. (P.s. mijn tante zette vroeger een blikje boenwas op de verwarming voor het allerbeste schoonmaakgeureffect.)

Tip 6: verspil geen water, maak een sopje

Gebruik dus een good-old emmer bij het schoonmaken, zodat je de kraan niet continu open laat staan om je lapje te spoelen. Dat maakt het goed doseren van schoonmaakmiddel ook makkelijker.

Tip 7: laat de vaatwasser zijn werk doen (maar gebruik ‘m niet te vaak)

Voor kleine handafwasjes is het beter een teiltje te gebruiken of even de stop in de gootsteen te doen. Een klein druppeltje afwasmiddel is genoeg om alles schoon te krijgen. En bij het inruimen van de vaatwasser is het echt niet nodig om alle borden eerst met warm water af te spoelen….

Tip 8: zet iedere dag een raam open

De boel elke dag goed laten doorluchten, is misschien wel de milieuvriendelijkste manier om het huis weer fris te krijgen – of nou ja in ieder geval op zomerse dagen. Als de verwarming staat de loeien, doe ‘m dan liever op een kiertje. Goed ventileren is heel belangrijk, ook in de winter.

Tip 9: was je ramen met oude kranten

De echte schoonmaakexperts weten het allang dat je de ramen moet nawrijven met een prop oude kranten, voor streeploos schone ramen en spiegels. Als alternatieve glasreiniger vul je een lege sprayflacon voor de helft met water en de helft met azijn. Een paar druppels afwasmiddel en klaar is je glasreiniger

Tip 10: gebruik je wasmachine bewust

Dat je de was ook op een lagere temperatuur schoon kunt krijgen is algemeen bekend. Maar de grootste besparing voor het milieu zit wellicht in het gebruik van minder wasmiddelen. Door meer gericht te doseren belast je het milieu een stuk minder. Als je beter doseert hoef je ook minder verpakkingen te kopen. Winwin! Tot slot: gebruik de wind als natuurlijke wasverzachter is. Je hebt dan geen dure chemische middelen nodig en door de wind gaat je was lekker fris ruiken.

 

redactie in groene doen