Plantje van de maand: Robertskruid

Plantje van de maand: Robertskruid

PLANTJE VAN DE MAAND | Onkruid bestaat niet. Veel van het groen dat spontaan ergens de kop opsteekt, heeft namelijk nut! Dus voordat je het plantje de grond uit trekt of met bestrijdingsmiddelen aan de slag gaat; lees eerst even dit. Het plantje van deze maand: Robertskruid.

Hoe ziet het eruit?

Met de paarsige bloemen is het best een fraai stukje ‘onkruid’.  De plant bloeit tussen april en november en vertoeft goed in zowel  licht als schaduw. Vroeger werd hij ook wel stinkende ooievaarsbek genoemd. Ooievaarsbek, omdat de vrucht ervan op een kraanvogel lijkt. Stinkend, omdat hij sterk naar geraniums ruikt (of dat dan ook echt stank is, is weer een ander punt).

Wat is het nut?

Wanneer je de bladeren over elkaar wrijft, komt er een vrij sterke geur vrij.  Die ‘stank’ schijnt muggen af te weren. Vroeger smeerden mensen hun lichaam dan ook in met het sap van de plant. Maar er is meer: koude thee van het Robertskruid werkt tegen ontstoken amandelen en het plantje werkt ook bloedstelpend. Vroeger werd het gebruikt tegen oogontstekingen en keel-, neus- en huidklachten.

Waar is-ie te vinden?

Het Robertskruid is niet zo moeilijk te traceren. Je komt hem vooral tegen in open bossen of bosranden, maar soms ook tussen stoeptegels, tegen de muur of ergens anders verdwaald in je tuin. Een sterk plantje dus.

Foto via cricketsblog

Caroline van Schubert