Plasticvrije stickers Enjoy Fully Eco: duurzaam en vrolijk

Plasticvrije stickers Enjoy Fully Eco: duurzaam en vrolijk

INTERVIEW | Plasticvrij, zero waste en een biologisch afbreekbare verpakking; dat zijn de stickers van Enjoy Fully Eco. De zussen Gabriela en Bianca hopen met hun bedrijf in vrolijke stickers een verschil te kunnen maken. We plakken namelijk wat af in onze bullet journals, agenda’s en alle andere beplakbare oppervlakken. Helaas is dat vaak niet duurzaam, maar Enjoy Fully Eco brengt daar verandering in.

Zo hebben ze stickervellen met bloemen en fruit, maar ook een Nederlands thema met lachende kaasjes, tulpen en molens. Het ontwerp van de stickers doet daarmee niet per se vermoeden dat ze milieuvriendelijk geproduceerd zijn. ,,Er zijn wel andere eco-stickers te koop, maar daar is het thema dan ook vaak het milieu en de aarde. Wij verkopen allerlei stickers die toevallig zero waste zijn”, vertelt Gabriela.

Kleine ecologische voetafdruk

Na het ontwerpen, printen ze de illustraties op een milieuvriendelijk stickervel dat gemaakt is van gerecycled materiaal en weer te recyclen is. ,,Onze enveloppen zijn ook van gerecycled materiaal en ze zijn biologisch afbreekbaar. We gebruiken helemaal geen plastic en al onze materialen zijn te recyclen”, vertelt Bianca. ,,We vonden deze materialen bij een producent die waarde hecht aan een kleine ecologische voetafdruk bij het maken van producten en gericht is op zero waste. Dat vinden wij belangrijk. Zero waste is een stap verder dan gewoon recyclebaar. Omdat we controle hebben over elke stap in het productieproces weten we zeker dat alles wat we doen zo duurzaam mogelijk is” vult Gabriela haar aan.

Zero waste is een stap verder dan gewoon recyclebaar

Duurzame notitieboekjes

Hoe oud je ook bent; stickers plakken blijft leuk! Minder leuk is de impact van dit soort producten op het milieu. Er komt namelijk nogal wat plastic bij kijken. In de toekomst hopen de eigenaressen van Enjoy Fully Eco uit te breiden met meerdere duurzame producten. ,,We staan nu nog aan het begin van ons bedrijf. Het is nog te vroeg voor concrete plannen, maar in de toekomst breiden we graag uit naar producten als duurzame notitieboekjes.” Eerder reviewden we het duurzame notitieboekje van MOYU.

Steentje bijdragen

Dat grote bedrijven duurzamer gaan produceren, is volgens hen een belangrijke stap. ,,Als zij duurzaam zijn, kan dat overslaan op kleine bedrijven. Er zijn steeds meer consumenten die voor duurzaamheid kiezen en niet alleen de goedkoopste optie zoeken. Zo zijn onze stickers iets duurder dan stickers met plastic van bekende winkels, al proberen we het zo goedkoop mogelijk te houden. Het is belangrijk dat consumenten bewust worden van het feit dat er een duurzaam alternatief is voor hun favoriete producten die het milieu niet schaden. Eén bedrijf kan de wereld niet redden als andere bedrijven blijven vervuilen. Gelukkig is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor het milieu, al lijkt het te langzaam te gaan in vergelijking met de negatieve veranderingen die plaatsvinden. Het gaat mis. De foto’s van afvalhopen die we zien zijn heel erg, de wereld kan het niet meer aan. We maken ons zorgen over de toekomst van de wereld en we hopen op onze manier een klein steentje bij te dragen aan het behouden ervan.”

De vrolijke stickers van Enjoy Fully Eco zijn te koop via hun Etsyshop. Ook zijn de zussen te vinden op Instagram.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *