Plantje van de maand: veldsla, écht uit het veld

Plantje van de maand: veldsla, écht uit het veld

PLANTJE VAN DE MAAND | Onkruid bestaat niet. Veel van het groen dat spontaan ergens de kop opsteekt, heeft namelijk nut! Dus voordat je het plantje de grond uittrekt of met bestrijdingsmiddelen aan de slag gaat; lees eerst even dit.

Het plantje van deze maand: veldsla

Hoe ziet het eruit?

Veldsla… dat ligt toch in de koeling bij Albert Heijn? Zeker waar, maar we hebben het hier over een veldsla die je gewoon in het wild kunt vinden.

Vroeger werd hij vaak tussen het wintergraan aangetroffen. Op het, ja, veld, dus. Waar de naam vandaan komt is dus niet heel moeilijk te raden. De plant wordt trouwens ook wel ‘gewone veldsla’, korensla of ezelsoor genoemd.

Het lijkt op een klein kropje met bladeren en kan tussen de 7 en 25 centimeter hoog  worden. Omdat hij vaak ‘ongewenst’ ergens de kop opsteekt, wordt veldsla vaak als onkruid gezien.

Je kunt veldsla gebruiken in soepen, salade of zelfs in een stamppot.

Wat is het nut?

Dit plantje is, in tegenstelling tot veel planten die ook een medicinale werking hebben, vooral gewoon lekker. Mag ook weleens, he! De nootachtige blaadjes van de veldsla zijn heel smaakvol. Je kunt veldsla gebruiken in soepen, salade of zelfs in een stamppot. We vergelijken het een beetje met de toepasbaarheid van spinazie. Ien Doorn schrijft in haar boek ‘Wat Onze Voorouders Wisten’ (aanrader, trouwens!) dat je het ook op een volkorenbroodje met zuivelspread en partjes sinaasappel kunt eten. Jum!

Waar is-ie te vinden?

Het plantje vinden is, mede door z’n uiterlijk, best een uitdaging (we spreken uit ervaring). Hij is voor een leek namelijk niet heel eenvoudig te onderscheiden van ander groen. Hij komt vooral voor op vochtige, voedselrijke grond. Af en toe op landbouwgrond, maar vaker gewoon in bermen en op dijken. Hij bloeit in april, mei en soms (zoals nu) ook in juli en augustus. Dat krijgt-ie witte of lila (soms donkerrode) bloemetjes.

Zin gekregen in een salade van je eigen geplukte groen? Ga dan eens op zoek naar gehoorne klaverzuring (geloof ons, die heb je zo gevonden). Deze zorgt voor een lekker bittertje in een salade én is rijk aan vitamine C.

Caroline van Schubert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *