Plantje van de maand: paardenbloem

PLANTJE VAN DE MAAND | Onkruid bestaat niet. Veel van het groen dat spontaan ergens de kop opsteekt, heeft namelijk nut! Dus voordat je het plantje de grond uittrekt of met bestrijdingsmiddelen aan de slag gaat; lees eerst even dit.
Het plantje van deze maand: paardenbloem
Hoe ziet het eruit?
Nou, dat is een makkie. Iedereen kent de typische gele bloemen die zich transformeren tot van die leuke poederdoensjes wel. Vooral in het voorjaar kunnen hele lappen groen ineens geel kleuren, maar het plantje nestelt zich ook met hetzelfde gemak tussen je stoeptegel en kan dan best hardnekkig zijn om weg te halen. Daarom kan de paardenbloem voor veel mensen toch een doorn in het oog zijn en wordt het gezien als onkruid. Een massale groei kan ook andere planten beschadigen.
Er zijn ten minste 250 verschillende soorten paardenbloemen en het plantje staat bekend onder onderhand net zoveel namen. Oorspronkelijk kwamen ze alleen in Europa, Afrika en Azië voor, maar het krachtige groen heeft zich inmiddels over de hele wereld verspreid. De naam verwijst overigens naar de paarden die er graag van eten.
Je kunt paardenbloemen op je boterham met kaas eten of in je soep, curry, salade of smoothie verwerken.
Wat is het nut?
De paardenbloem is het symbool voor trouw en wordt al eeuwenlang gegeten. Zo wisten ze er in de Middeleeuwen in het Verenigd Koninkrijk al frisdrank van te maken en werd het in de Tweede Wereldoorlog, naast de bekende tulpenbollen, gegeten als wilde groenten.
Eigenlijk kun je er bijna alles van gebruiken: zowel de bloem als de wortel. Maar laat de stengel achterwege, want hier zitten licht giftige stoffen in. Ga er ook niet meer van eten als hij gaat stuiven. Het meest gangbare om te eten is echter de bloemblaadjes (hoe jonger, hoe minder bitter).
Je kunt paardenbloemen op je boterham met kaas eten of in je soep, curry, salade of smoothie verwerken. Het platform Lekkergezond heeft een paar leuke recepten opgeschreven. Naast de lekkere licht bittere smaak zitten er in paardenbloemen trouwens volop belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B en C en mineralen als calcium en ijzer.
In de kruidengeneeskunde wordt de paardenbloem geprezen om z’n geneeskrachtige werking en worden vooral de wortels gebruikt voor een betere spijsvertering en bij leveraandoeningen.
Waar is-ie te vinden?
Waar niet? De paardenbloem groeit volop in de lente en de zomer. Je ziet ze dus echt overal; niet gek als je je bedenkt dat elke plant gemiddeld 5000 zaden kan produceren en deze wel 3 kilometer kan verspreiden.
Paardenbloemen vinden, is dus niet zo moeilijk. Maar pluk wel op een goede plek, bijvoorbeeld niet langs een autoweg of populaire hondenuitlaatplaats. Da’s niet zo smakelijk.

Van paardenbloemen kun je ook heerlijke bij-vriendelijke (dus vegan) honing maken! Het enige wat je nodig hebt zijn paardenbloemen, geleisuiker en twee uurtjes van je tijd. We laten je hier zien hoe dat moet.