over

over

Wij zijn in groene doen. Twee journalisten die het beste voor hebben met de wereld, maar wel normaal blijven doen.

Wij willen groener leven makkelijker maken. Door het geven van no-nonsense adviezen die begrijpelijk en direct uitvoerbaar zijn. Als groentjes is er voor ons ook nog genoeg te leren, daarom gaan wij geregeld in gesprek met mensen die op hun manier een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. We proberen ook van alles uit. Soms met, soms zonder succes. Want tja, Kermit wist het al: it’s not easy being green. Maar we doen ons best, he.

Evelien Buynsters Sandra Moerland (25) is direct uit de Zeeuwse klei getrokken en daardoor een nuchter persoon, maar door haar Oekraïense genen toch ook behoorlijk doortastend. Ze woont tijdelijk weer bij haar ouders. Handig, want haar vader is een toffe boomer en daarom een ideaal proefkonijn als ze weer eens met bijenwasdoeken komt aanzetten om kliekjes in te bewaren. Want als hij het goedkeurt, moet de gemiddelde Nederlander ook over te halen zijn. Duurzaam leven hoeft niet altijd moeilijk te zijn; met kleine aanpassingen kom je al een heel eind. Sandra houdt van reizen en vliegt daarvoor regelmatig de wereld over. Niet bepaald duurzaam dus. Om dat te compenseren én omdat het handig is in de handbagage, gebruikt ze bijvoorbeeld wel shampoo bars. Duurzame keuzes maken is niet alleen beter voor het milieu, het is soms ook echt handiger.

Evelien Buynsters

Caroline van Schubert (33) woont samen met haar man en peuter in een dorp op het Brabantse platteland. Naast journalist is ze cultureel antropoloog en woonde ze een paar jaar in Suriname, waar ze samen met haar man een bedrijf in ecotoerisme runde. Terug in Nederland viel het haar op hoe snel de maatschappij aan het verduurzamen is. Ze kreeg dan ook een lichte cultuurshock toen bleek dat in winkels de plastic zakjes in de ban waren gedaan. De groene weg wil ze verder inslaan: niet alleen omdat het beter is voor de wereld, maar ook omdat het leuk is. Zo komen aardbeien tegenwoordig niet meer uit de winkel, maar uit eigen tuin en heeft ze haar zoon (met wisselend succes) in de wasbare luiers gehesen. Want ook al is hij heel leuk; een kind op aarde zetten niet het beste is voor het milieu. Compenseren is dus goed, maar hou het ook leuk voor jezelf.

Ook schrijven wij wekelijks voor dagblad BN DeStem over duurzaamheid.

Foto’s: Evelien Buynsters