Ondernemer Irene Nagtzaam koopt zelden nieuwe kleding

Ondernemer Irene Nagtzaam koopt zelden nieuwe kleding

IN GROENE DOEN | Ondernemer Irene Nagtzaam geeft zichzelf een 7 wanneer zij zichzelf langs de groene lat legt. ,,Ik ben geen hoogvlieger, maar doe wel mijn best.”

Ben jij de groenste thuis?

,,In de dagelijkse dingen wel. Ik heb een nette huurder, maar die vergeet nog weleens het afval te scheiden. Sinds kort woont mijn jongste dochter tijdelijk bij me in. Het is me niet gelukt om mijn kinderen álle huisregels mee te geven, maar bepaalde zie ik wel terug. We zetten bijvoorbeeld geen halflege wasmachine aan en drogen kleding niet in de droger als dat niet per se nodig is. Wel merk ik aan mijn kinderen dat zij met duurzaamheid bezig zijn en zich de nieuwe normen en waarden sneller eigen maken.”

Wat zijn die nieuwe normen en waarden?

,,Duurzaamheid raakt steeds meer verwikkeld met het dagelijks leven. Mijn generatie heeft zich dat meer aan moeten leren, maar de generatie van mijn kinderen krijgt het al meer mee in de opvoeding. De jongste schreef haar eindscriptie over duurzaam reizen en de oudste studeert Future Planet Studies. Dus ik word ook weleens gecorrigeerd en opgevoed door mijn kinderen.”

PASPOORT
Naam: Irene Nagtzaam
Leeftijd: 56
Oprichter van: ONS Label Breda (2015). Het bedrijf heeft vijf takken: ONS Restaurant, Het Naaiatelier, Mevrouw de Wit, Het Klusteam en De Studio. Irene is tevens lid van de PvdA.

Hoe groen eet je?

,,Ik ga altijd voor verse groenten en eet steeds minder vaak vlees. Als ik nu in een restaurant meer dan honderd gram vlees krijg, vind ik dat echt too much. Vroeger was vlees veel dominanter aanwezig, maar tegenwoordig zie je dat er meer diversiteit is. Ik eet geen varkensvlees; meestal kip of vis. Ik pak dan vaak de scharrel of de bio, maar let dan ook wel op de prijzen. Biologische kip is echt te duur en plofkip vind ik niets, dus dan kies ik vaak voor de middenweg. Ik zorg er ook voor dat ik precies genoeg kook; ik gooi zelden eten weg.”

Waar gaat je afval naartoe?

,,Ik ben echt van het afval scheiden. In Breda is dat nu beter georganiseerd: met de introductie van de oranje kliko’s kun je nu ook het plastic apart houden. Daar hou ik me dan ook echt aan en ik corrigeer anderen als ze dat niet doen.”

,,Op dit moment maken we in opdracht duizenden mondkapjes van oude linnen tasjes”

Hoe combineer je het ondernemerschap met duurzaamheid?

,,Vooral in ons naaiatelier werken we veel met gerecyclede materialen. Op dit moment maken we in opdracht duizenden mondkapjes van oude linnen tasjes. Maar we maken ook tassen van bedrijfskleding of bannermateriaal. Het is belangrijk dat niet alles op de afvalberg belandt. Je ziet dat duurzaamheid onder ontwerpers ook steeds meer een trend wordt, dus je rolt er al onderneming ook automatisch in.”

Hoe vertaalt zich dat in je privéleven?

,,Ik koop zelden nieuwe kleding, doe mij maar tweedehands. Het geeft me een goed gevoel dat ik kleding een tweede leven kan geven. Daarnaast hou ik van de betere merken en daar zit bij nieuwe kleding vaak toch een prijskaartje aan.”

Hoe ga je van A naar B?

,,Ik doe alles op mijn oude fiets. Dat is ook uit praktische overwegingen hoor; iedere dag maak ik even een rondje langs de ondernemingen en dat is op de fiets net zo makkelijk. Ik denk er zelfs over na om mijn auto weg te doen, want ik gebruik hem alleen om op zondag naar mijn moeder te gaan. Áls het zover is, ga ik absoluut over naar een deelauto. Dat heb ik al met vriendinnen besproken die ook weinig rijden. Duurzaam, praktisch en goedkoper. Wat wil je nog meer.”

Hoe groen is jouw huis?

,,In de winter draag ik liever een sjaal of trui in plaats van dat ik de kachel heel hoog zet. Maar dat is het wel zo’n beetje. Ik heb weleens gekeken naar zonnepanelen, maar in principe woon ik alleen en dan is het financieel niet aantrekkelijk genoeg. Het rendement haal ik er nu nog niet snel genoeg uit.”

,,Doe iets wat bij je past en wat je makkelijk als vast patroon in je leven kunt aanbrengen”

Langs de groene lat, welk cijfer geef je jezelf?

,,Ik geef mezelf een 7. Ik ben absoluut geen hoogvlieger, maar doe wel mijn best. En ik blijf ook leren. Dat is ook wel een fijne bijkomstigheid van het bedrijf; ik word echt geïnspireerd door het werk wat ik doe en de mensen die ik ontmoet.”

Tip voor de lezer?

,,Het is verrassend wat je nog met gebruikte materialen kunt doen en ik denk dat we daar als consumenten meer open voor moeten staan. Dat kan zowel in je aankopen als dingen die je zelf maakt. Ik denk ook dat je duurzaamheid echt een onderdeel van je leven moet maken, zodat het geen bevlieging is. Het heeft, volgens mij, geen zin om van de een op de andere dag extreem veganistisch te worden bijvoorbeeld. Doe iets wat bij je past en wat je makkelijk als vast patroon in je leven kunt aanbrengen.”

Foto: Pix4Profs/Ron Magielse

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BN DeStem

Caroline van Schubert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *