Of je vegaworst lust? Unox vegetarische knaks uitgetest

Of je vegaworst lust? Unox vegetarische knaks uitgetest

UITGETEST | Dat het eten van een sappige biefstuk of vette visstick voor zowel dier als milieu niet altijd even best is, weten we allemaal. Maar nu plantaardig eten steeds populairder wordt, raken ook de schappen steeds voller met allerlei vleesvervangers. Welk groene bakje lijkt op het echte werk en welke kun je beter links laten liggen? Wij testen het voor je uit!

Deze week: Unox vegetarische knaks

Wat is het?

Knaks, maar dan zonder vlees. Waar ‘normale’ knakworsten voor het grootste deel uit seperatorvlees (de restjes die achterblijven op koeien- of varkensbotten) bestaan, zijn deze vegetarische worstjes gemaakt van kippeneieren. Of beter gezegd: kippenei-eiwitpoeder.

Je bereidt ze net als de reguliere knakworsten: je warmt ze op in eigen vocht of bakt ze even in de pan. In het eerste geval blijven ze in vergelijking met de vleesversie wat bleekjes; in de pan worden ze uiteraard wat bruiner.

Hoe groen is het?

De kippeneieren die voor de vegetarische knaks worden gebruikt, hebben 2 Beter Leven sterren. Dat betekent dat de kippen alsnog met negenen op een vierkante meter zitten, maar toch meer ruimte hebben vanwege een grote overdekte uitloop naar buiten met frisse lucht. En, uiteraard, bevatten de worsten geen vlees, dus dat is al een groene pro om het in ieder geval te proberen.

Hoe blij je met deze vega variant bent, hangt er vooral vanaf hoe erg je de ‘knak’ ook écht bij de hele worstervaring vindt passen.

Hoe smaakt het?

Waar twee proevers zijn, zijn er in dit geval ook twee verschillende meningen. Hoe blij je met deze vega variant bent, ligt er vooral aan hoe erg je de ‘knak’ ook écht bij de hele worstervaring vindt passen. Want, spoiler alert, ze knakken dus niet (de ‘normale’ knakervaring komt overigens van het velletje dat van schapendarmen wordt gemaakt). Ook de structuur van de worst zelf is anders; wat zachter.

De bekende ‘rooksmaak’ is wel degelijk terug te proeven. Bovendien smaken de vegetarische varianten wat minder zout. En dat kan kloppen, want er zit iets minder in dan bij de normale worstjes. Toch zijn ze goed op smaak.

Er drijven overigens wel wat curieuze ‘snippers’ in het worstenwater. Volgens Unox bestaat dit opgiet uit water, zout en rookaroma. Waarschijnlijk is het dus dit laatste ingrediënt wat we zien (lees hier trouwens een leuk artikel van Keuringsdienst van Waarde hoe die rooksmaak toegevoegd wordt).

Eindoordeel

(3,5 worst)

Gemiddeld komen wij uit op een score van 3,5 worst (Caroline is groot fan, Sandra minder enthousiast). Ondanks dat de worstjes een andere structuur hebben, is de smaak wel degelijk on point. Dus ja Unox, jullie beloofde vertrouwde Unox-smaak vinden wij zeker terug. Wat Caroline betreft een prima vega vervanger voor de reguliere knakworsten, Sandra zou niet zo snel nog een blik pakken, omdat de structuur en de ontbrekende knak toch wel een kleine anti-climax zijn.

Je vindt de vegetarische knaks van Unox in alle grote supermarkten tussen de reguliere knakworsten. Ze kosten €2,99 voor tien knaks. Even ter vergelijking; de vleesknaks kosten 2,39 per blik. Een betaalbaar vegetarisch alternatief dus.

redactie in groene doen