Microplastic in één tik vermijden met Beat the Microbead

Microplastic in één tik vermijden met Beat the Microbead

UITGETEST | Producten met microplastics kun je het beste vermijden, zoveel is duidelijk. Maar hoe weet je waar het in zit? De app Beat the Microbead zorgt ervoor dat je dat in een paar tikken op je telefoon uit kunt zoeken.

Korte opfriscursus: microplastics zijn minuscule stukjes plastic die onder andere in cosmetica zitten. Omdat ze vaak in je wasbak belanden, komen ze in het water terecht. Wat de effecten op de gezondheid van de mens zijn, is nog niet duidelijk. Wél weten wetenschappers dat het schadelijk is voor het leven in de zee.

Dat zijn genoeg redenen om producten met microplastics te vermijden. Je kunt met een lange lijst te vermijden ingrediënten op zak naar de drogisterij gaan, maar met woorden als ‘butylene’ en ‘methacrylate crosspolymer’ die je op een ingrediëntenlijst moet zien te vinden, is dat best lastig. De app Beat the Microbead, een initiatief van The Plastic Soup Foundation, maakt het makkelijker voor je.

Een duimpje omlaag voor dit product van Zwitsal

Het enige wat je hoeft te doen is de app openen, een foto maken van de ingrediëntenlijst en de app doet de rest. We probeerden het uit met verschillende producten, waaronder een wasgel van Zwitsal. Geen product waarvan je zou verwachten dat het schadelijke ingrediënten zou bevatten, toch? Niets bleek minder waar. In plaats van het verwachte groene vinkje, kregen we een rood icoontje met een uitroepteken te zien. Je kunt meteen kijken welk ingrediënt plastic bevat. In dit geval is het polyacrylate-33. Duimpje omlaag voor dit product van Zwitsal, dus. 

Een rondje door de badkamer leerde ons dat veel onverwachte producten microplastics bevatten, zoals bodylotions en tandpasta’s. De app categoriseert de ingrediënten in rode, oranje of groene ingrediënten. Groen is prima, rood niet. Van oranje ingrediënten zijn de effecten nog niet helemaal duidelijk. The Plastic Soup Foundation adviseert deze producten voor de zekerheid te mijden.

Een rondje door de badkamer leerde ons dat veel onverwachte producten microplastics bevatten

De ‘slechte’ producten die we al in het badkamerkastje hebben staan, maken we op. Vanaf nu zorgen we er wel voor dat we zo min mogelijk microplastics in huis te halen door in een paar luttele seconden producten te scannen in de Beat the Microbead app.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *