Met deze slimme trucs gaat je energierekening direct omlaag

Met deze slimme trucs gaat je energierekening direct omlaag

Natuurlijk, dure zonnepanelen helpen je om te besparen. Maar met deze gratis tips gaat dat ook.

Wat kun je in je huis veranderen om de wereld en je eigen portemonnee een plezier te doen?

In groene doen tips om slimmer te wassen en drogen

Gebruik de spaartoetsen van je wasmachine en bedenk: je bent voordeliger af met één volle dan met twee halfvolle machines. Wassen op hoge temperatuur (60° – 90°C) is vaak niet echt nodig. Koop een wasmachine die op een hoog toerental kan centrifugeren. De was hoeft dan minder lang in de droogtrommel.

Over die droogtrommel gesproken: heb je hem echt nodig? Droog liever aan een waslijn of -rek. Net zo fris. Natte spijkerbroek? Als je ’s winters voor het slapengaan je natte jeans op de radiator legt, trek je hem ’s ochtends weer droog aan. Kun je echt niet zonder? Koop dan een gewone wasdroger met luchtafvoer, deze verbruikt minder dan een condensatiewasdroger. En dan natuurlijk het liefste een zuinige, daarmee bespaar je volgens de consumentenbond al rap een paar tientjes per jaar.

Apparaat

Stroomkosten /jaar

Gebruik

Strijkijzer

€9

40 uur jaar

Wasmachine

€41

4 x per week

Wasdroger (condensdroger label B)

€64

2,5 keer per week

Wasdroger (luchtafvoerdroger label C)

€70

2,5 keer per week

Wasdroger (warmtepompdroger label A+)

€30

2,5 keer per week

Wasdroger (warmtepompdroger label A++)

€22

2,5 keer per week

Wasdroger (warmtepompdroger label A+++)

€18

2,5 keer per week

In groene doen tips om water te besparen

Ongeveer eenvijfde van je gasverbruik gebruik je voor warm water. En daarvan neemt de douche het grootste deel voor zijn rekening. Het is makkelijk om hier te besparen. Dit kun je doen door een een energiezuinige douchekop te gebruiken (een nieuwe kost nog geen vijftien euro). Die laat per minuut minder water door. Je merkt er weinig van, maar het levert je wel €40 per jaar op. Daarnaast kun je korter of minder vaak douchen. Als je vijf minuten onder de douche staat in plaats van de gemiddelde negen minuten, bespaar je een hoop gas en water. En dat levert je op jaarbasis zo’n €80 op. Verder kun je energie besparen, door de temperatuur te verlagen. Dat kan door de mengkraan, maar ook op de gasketel/boiler/warmtepomp zelf.

In groene doen tips om sluipverbruik te voorkomen

Een elektronisch apparaat verbruikt een groot deel van zijn energie, als deze stand-by staat. Bij een sommige apparaten is dit makkelijk te zien, zoals met het stand-by lampje van de televisie. Of een telefoonlader die warm aanvoelt in het stopcontact, zonder dat er een telefoon aan zit. Een televisie kan wel €35,- aan sluipverbruik hebben per jaar. Er zijn eenvoudige manieren om dit te stoppen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact. Of gebruik een stekkerdoos met een schakelaar. Daarmee schakelt je in één keer de stroom uit van meerdere apparaten.

In groene doen tips voor slimme, energiezuinige verlichting

Zelfs als de gloeilamp of halogeenlamp nog goed werkt, is het slim om deze te vervangen. Een LED lamp is namelijk 85% zuiniger dan een gloeilamp en 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Daar komt nog eens bij dat een LED lamp veel langer mee gaat, tot wel 9x langer dan een gloeilamp. De consumentenbond rekende uit wat dit voor een gemiddeld huishouden betekent:

Apparaat

Stroomkosten /jaar

Gebruik

Gloeilampen

€145

10 lampen, 3 uur per dag

Ledlampen

€15

10 lampen, 3 uur per dag

Kerstverlichting

€37

30 dagen

redactie in groene doen