Judith Vermeulen leeft zowel zakelijk als privé al aardig groen

Judith Vermeulen leeft zowel zakelijk als privé al aardig groen

LANGS DE GROENE LAT | Ze rijden van hot naar her, zijn altijd druk en maar weinig thuis. Hebben succesvolle ondernemers en artiesten nog wel tijd en zin om duurzaam te leven? In deze rubriek vragen we het ze.

Naast dat Judith Vermeulen directeur is van een bedrijf dat zich begeeft op de markt van duurzame technologische ontwikkelingen, leeft zij ook in haar privéleven al aardig groen. Ze doucht korter, eet minder vlees en rijdt een hybride auto. Maar ze blijft met een 7- kritisch op zichzelf: het kan altijd nóg beter.
Bent u de groenste thuis?

,,We zijn best gelijkwaardig. Ik woon samen met mijn man en de helft van de week met zijn dochter. We zijn niet overdreven duurzaam, maar we zijn er wel mee bezig. Laatst leerde de dochter van mijn man op school over Greta Thunberg. Daar praten we dan thuis ook over. Ook in de dagelijkse dingen let ik op: ik douche bewust kort en droog mijn was in de zomer altijd buiten.”

Hoe gaat u van A naar B? 

,,Ik rijd nu een hybride auto, maar de volgende wordt helemaal elektrisch. De tweede helft van dit jaar moet de nieuwe wagen komen. Ik zie daarvan echt de urgentie in, want het fiscale voordeel wordt steeds minimaler. Elektrisch rijden is dé nieuwe vorm van mobiliteit waar ik privé, maar ook in mijn bedrijf, mee bezig ben. Bij Vekon maken we onder andere laadpalen voor elektrische auto’s en -fietsen.

PASPOORT
Naam: Judith Vermeulen
Leeftijd: 53 jaar
Woonplaats: Made
Beroep: directeur/eigenaar van Vekon: ontwikkelaar en producent van elektro
technische besturingssystemen.
Nevenfuncties: bestuurslid bij FME Regio Zuid, namens FME lid algemeen bestuur van VNO-NCW, ambassadeur Brabants Besten.
Extra: behoort volgens TheNextWomen tot de 100 meest succesvolle vrouwelijke ondernemers in Nederland.

Voelt het goed om met uw bedrijf in een groene markt te zitten?

,,Bijna alles wat we doen, heeft een directe of indirecte link met hoe de samenleving zich ontwikkelt. Naast laadpalen ontwikkelen we bijvoorbeeld ook noodstroomvoorzieningen voor windmolens. Ik vind het mooi dat we een aandeel leveren binnen die duurzame ontwikkeling.”

Is het bedrijf zelf ook duurzaam?

,,Intern zeker. We scheiden hier ons afval en ik heb bijvoorbeeld overal ledverlichting laten plaatsen. Helaas is er nog geen alternatieve energievorm voor het bedrijf. Het pand is niet van mijzelf, maar ik zou in de toekomst wel zonnepanelen willen.”

“Een plofkip komt er bij ons niet in”

Hoe groen eet u?

,,Ik eet minder vlees en vaker vis. Een plofkip komt er bij ons niet in; scharrelvlees vind ik al een stuk beter en soms koop ik biologisch. Lokale producten zou ik vaker willen kopen, maar ik weet niet waar ik de tijd vandaan moet halen. Gelukkig is er in de supermarkt wel een schap met lokale producten, zoals eieren. Als er zo’n keuze is, ga ik daarvoor.”

Hoe lukt het om naast een drukke baan toch duurzaam te leven?

,,Je moet je bewust worden van de urgentie. Ik vind dat je altijd een keuze hebt, ook al is het wat duurder of kost het meer tijd. Je kunt altijd kiezen voor die duurzame optie. En ik denk dat consuminderen al een goede stap is, zoals met kleding. Ik koop tegenwoordig minder vaak kleren en vermijd daarbij ook grote ketens waarvan bekend is dat ze hun kleding op goedkope, vaak niet duurzame wijze laten maken. Ik koop liever kleding die langer meegaat, daar wil ik dan best meer voor betalen. Waar ik op uitgekeken ben, probeer ik te verkopen. Er bestaan winkels waar je luxere kleding kunt achterlaten en dan krijg je een seintje wanneer het verkocht is, maar verkopen kan natuurlijk ook online.”

“Alle kliekjes gaan een dag later weer op”

Waar gaat uw afval naartoe?

,,We proberen thuis zo weinig mogelijk weg te gooien. Alle kliekjes gaan een dag later weer op. We scheiden ons afval ook redelijk goed, maar het is ook weer niet zo dat ik het papieren labeltje van het theezakje afhaal.”

Hoe groen is uw huis?

,,We willen graag zonnepanelen, maar uit onderzoek blijkt dat het dak niet goed gepositioneerd is, dus dat kan helaas niet. We hebben alles wat gedaan kon worden wel goed laten isoleren, spouwmuren en dubbele beglazing. Maar het is een huis uit 1950, dus daar gaat altijd wel meer energie verloren dan bij nieuwe woningen die volgens de eisen van deze tijd worden gebouwd.”

Lees ook:

Wanneer u uzelf langs de groene lat legt en een cijfer van 0 tot 10 mag geven, welk cijfer geeft u uzelf dan?

,,Tussen een 6,5 en een 7. Het kan altijd beter. Ik kan helemáál elektrisch gaan rijden, of fietsen, en nog beter gaan letten op wat ik eet. Ook de energievoorziening van mijn huis kan misschien beter.”

Heeft u nog een goede groene tip?

,,Die is eigenlijk meer voor de overheid. Ik vind namelijk dat het beter inzichtelijk gemaakt moet worden wat wel en wat niet duurzaam is, zodat je als consument duidelijk kunt zien waar je producten vandaan komen. Daarnaast is duurzaam leven per definitie duurder en daarmee voor een grote groep niet betaalbaar. Dat is de omgekeerde wereld. Anderzijds vind ik ook dat we niet moeten doorslaan. Als je een keer een stukje vlees eet, moet je dat nog wel durven vertellen.”

Foto: Pix4Profs/Joyce van Belkom

Caroline van Schubert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *