In groene doen is lekker lui en laat de bladeren gewoon liggen

In groene doen is lekker lui en laat de bladeren gewoon liggen

Als de bladeren van de bomen vallen, help je jouw tuin door op de bank te gaan liggen. Tenzij….

Wat zien de herfstbladeren er prachtig uit aan de boom. En wat liggen ze er sneu bij nadat ze in je tuin neerdwarrelen. Iets in je zegt: opruimen met die handel. Of toch niet? In groene doen zegt: haal de bladeren van je gazon en laat de rest zich van nature ontpoppen tot een lekker compostdekentje.

Waarom vallen de bladeren van de bomen?

Bomen nemen het hele jaar door water op via hun wortels. In de zomer wat meer en dat compenseert hij door het water te verdampen via de bladeren. In winter zou de verdamping veel groter zijn dan wat opgenomen wordt uit de bodem. Om te voorkomen dat de boom uitdroogt, laat hij de bladeren vallen.

Wat moet je met die bladeren doen?

Dat ligt eraan waar ze vallen. Als ze op een keurig aangelegd gazon liggen kun je ze weghalen, om kale plekken te voorkomen. Bladeren in een vijver kun je er beter meteen uitvissen. Anders kunnen ze gaan rotten en dat is niet best voor de waterplanten en vissen. Maar vallen ze in de borders, tussen struiken en bloemen… laat ze dan gewoon liggen. Lekker makkelijk! De bladeren vormen een dikke laag die planten beschermt tegen de vorst en egels de winter doorhelpt.

Bladcompost maken voor volgend jaar? Dat doe je zo

Herfstbladeren vormen een prima basis voor tuincompost. Verzamel hiervoor het liefste bladeren van de wilg, populier, linde, es, kastanje of vlier. (Euh, hoe zien die er ook al weer uit? Nou zo) De afgevallen bladeren verzamel je het best ‘s morgens als ze nat zijn van het ochtenddauw. Dat versnelt de vertering. Stop de bladeren in een vuilniszak, stamp ze flink aan en knoop de zak dicht. Prik er een paar gaatjes in, zet de zak weg en klaar is gratis bladcompost in het voorjaar. De compost is voedsel- en onkruidarm en daarmee geschikt om te mengen met scherp zand en dan te gebruiken als zaai- of stekgrond. Heb je genoeg ruimte? Dan kun je de bladeren ook gewoon in een hoek vegen waar je er geen last van hebt. Laat ze daar een paar maanden laten liggen totdat ze zijn verteerd tot compost.

 

 

redactie in groene doen