Kijktips: 5 documentaires op Netflix over duurzaamheid

Kijktips: 5 documentaires op Netflix over duurzaamheid

KIJKTIPS | Op de bank ploffen, Netflix aanzetten en verstand op nul. Hoe lekker is dat na een lange werkdag? Dat vinden wij bij In Groene Doen ook. Je hoeft echt niet voor de honderdste keer Friends te kijken of weg te smelten bij de knappe personages uit Bridgerton. Netflix biedt namelijk ook heel veel documentaires aan die betrekking hebben tot duurzaamheid. Wij zetten onze vijf favoriete Netflixdocumentaires over duurzaamheid voor je op een rijtje.

A Plastic Ocean

A Plastic Ocean

Dat de plasticsoep een groot probleem vormt is een gegeven, maar nog nooit zag je zo goed de gevolgen op het leven in onze oceanen als in A Plastic Ocean. In vier jaar tijd filmden de documentairemakers op 20 verschillende locaties. Craig Leeson en Tanya Streeter laten samen met een team van wetenschappers het probleem en de consequenties van plastic vervuiling in de zee zien en delen oplossingen. Wie meer wil weten over de plasticsoep moet bij deze documentaire beginnen.

Our Planet

Is het wel een echte natuurdocumentaire als ‘ie niet verteld wordt door David Attenborough? In deze documentaireserie worden we meegenomen naar jungles, toendra’s en onder de oppervlakte van de oceaan. Klinkt als een leuke, rustgevende documentaire, maar hij komt hard aan. Netflix waarschuwde zelfs bepaalde delen over te slaan. Zo zien we walrussen die van een klif vallen omdat hun leefomgeving zo aangetast is dat ze te weinig ruimte hebben om rustig voort te leven. Ondanks de prachtige beelden en de rustgevende stem van Attenborough een pittige, maar belangrijke en mooie serie om te kijken voor iedereen die meer wil weten over onze wereld – en het effect van de mens daarop.

Brave Blue World

Heeft Our Planet je uit het veld geslagen en heb je zin in een documentaire die iets hoopgevender is? Dan moet je Brave Blue World kijken. Deze documentaire gaat over het wereldwijde watertekort. Hoewel de watercrisis niet vrolijk stemt, komen er in deze hoopgevende documentaire veel mogelijke oplossingen. Met technologie die zich rap ontwikkelt en innovaties die gedaan worden, is er hoop om dit probleem op te lossen.

Rotten

Is je avocadotoast slecht voor de planeet? Dat vind je uit in de documentaireserie Rotten. Van melk tot kip en van chocolade tot avocado’s; elke aflevering richt zich op een bepaald soort voedsel en laat zien hoe de productie ervan werkt. In dat proces zijn corruptie, fraude en controversie onvermijdbaar. Consumenten, experts en producenten komen aan het woord om te vertellen over misstanden binnen de voedselindustrie. Rotten leert je betere, duurzamere keuzes te maken wat eten en drinken betreft.

Broken

Nu we dankzij Rotten alles weten over de voedselindustrie is het tijd om ons te verdiepen in de productie van andere producten. In deze documentaireserie leren we  onder andere over make-up, goedkope meubels en elektronische sigaretten. Dingen die op de markt worden gebracht als gezond, veilig en duurzaam zijn vaker dan we denken alles behalve dat. In deze serie leer je waarom je sceptisch moet zijn over goedkope producten en waarom de productie ervan schadelijk is voor onze aarde.

Ben je even helemaal klaar met het kijken van documentaires, maar wil je je wel verder verdiepen in duurzaamheid? Dan tippen wij hier en hier wat boeken, podcasts en Youtubekanalen die je op weg kunnen helpen. 

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *