Kijk- en leestips: zelf de wereld redden en fast fashion

Kijk- en leestips: zelf de wereld redden en fast fashion

De berg tuinafval ligt te composteren, je bijenwasdoeken liggen te drogen en je hebt netjes een vegaburger achter de kiezen. Nu is het tijd om met je voeten omhoog op de bank te liggen. Zelfs dan kun je, zij het indirect, groen doen. Wij zoeken voor jullie de beste films, artikelen, documentaires, series en boeken die je wat leren over het belang van duurzaam leven, en hoe je dat dan het beste doet.

Boek – onze toekomst op aarde schrijven we zelf
We stoten al meer dan honderd jaar zo veel broeikasgassen uit dat de aarde nu gevaarlijk opwarmt. Als we zo doorgaan, stevenen we af op een onleefbare planeet. In Hoe Gaan We Dit Uitleggen beschrijft Jelmer Mommers een van de grootste problemen van onze tijd: klimaatverandering. Een probleem dat bij de meesten van ons vooral een gevoel van machteloosheid oproept. Ten onrechte. Want achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen, uitstervende diersoorten en ontkennende politici groeit een wereldwijde beweging die laat zien: onze toekomst op aarde schrijven we zelf. Mommers legt helder uit wat er aan de hand is met de klimaatcrisis, waar het heen gaat als we niks doen of juist wél verduurzamen, en wat we zelf kunnen doen.

Documentaire – de vervuilende kledingindustrie
The True Cost is een documentaire over kleding. De kleding die we dragen, de mensen die ze maken en de impact die de kledingindustrie heeft op onze wereld. In de documentaire wordt duidelijk dat de mode-industrie, naast de olie-industrie, de meest vervuilende industrie op aarde is. Niet alleen de mensen die de kledingstukken maken in slechte condities, maar ook het milieu heeft dus te lijden onder fast fashion. Confronterend, heftig en leerzaam. Na deze documentaire denk je wel twee keer na voor je een goedkoop kledingstuk in je mandje gooit, om die vervolgens na één keer dragen achter in je kast te laten verpieteren.

Boek – leren minimaliseren
In Verlangen Naar Minder neemt Jelle Derckx ons mee op een zoektocht naar een bewust en duurzaam leven; hij geeft in dit persoonlijke verhaal inspirerende, down-to-earth tools en tips. Voor Jelle begon het proces van bewustwording in de zomer van 2011. Met een hoofd vol zorgen vertrok hij naar Brazilië. Die reis was de belangrijkste inspiratiebron van zijn besluit zijn leven 180 graden om te draaien op het moment dat hij eenmaal terug was in Nederland. Hij begon met minimaliseren, ging minder kopen en bewuster leven. Dat gaf meer tijd en ruimte voor de dingen die écht belangrijk zijn, zoals persoonlijke groei en duurzaamheid. Zijn verhaal is een verhaal waar velen mee kampen: leven in een wereld waar alles zo gehaast en veel moet zijn en waar kwantiteit de overhand neemt over de kwaliteit.

Sandra Moerland