Karin Rietmeijer schrijft dé gids voor veganisten

Karin Rietmeijer schrijft dé gids voor veganisten

LEESTIP | Wat eet je dan? Hoe zorg je ervoor dat je geen tekorten oploopt? Hoe doe je dat op vakantie? Dat waren vragen waar Karin Rietmeijer uit het Brabantse Roosendaal mee kampte toen ze besloot veganist te worden. Die vragen beantwoordt ze in haar boek 365 Dagen Vegan, een gids voor veganisten. Voor wie niet compleet vegan wil worden, wemelt het boek ook van de tips om kleine aanpassingen in je leven te maken.

Twee jaar geleden waren zielige filmpjes over dierenleed de reden voor Rietmeijer om haar eetpatroon helemaal om te gooien. ,,Ik wilde eigenlijk vegetarisch eten en mijn man wilde gezonder eten. Ik ben me er meer in gaan verdiepen en kwam erachter dat er bij de productie van zuivel en eieren ook dierenleed kan voorkomen”, vertelt ze.

,,We gingen kijken of het ons zou lukken plantaardig te eten. Er kwamen toen zoveel vragen op me af en ik vond het best spannend. Hoe zorg je ervoor dat je geen tekorten oploopt? Hoe blijf je een fijn leven houden? Ik vond hier en daar wel informatie, maar ik miste een goed overzicht.”

,,Er kwamen zoveel vragen op me af. Ik vond hier en daar wel informatie, maar ik miste een goed overzicht.”

Daarom besloot ze het handboek voor veganisten zelf te schrijven. In het eerste jaar van haar nieuwe levensstijl deed ze zoveel mogelijk kennis en ervaringen op. ,,En ik heb ook best geworsteld, vond het erg spannend en wist niet wat ik moest verwachten. Uiteindelijk bleek het helemaal niet zo te moeilijk zijn als dat ik dacht. Zeker in deze tijd. Anders eten lijkt heel moeilijk, maar ik kwam er na een tijdje achter dat je heel veel gerechten veganistisch kunt maken door kant-en-klare vleesvervangers te gebruiken.”

,,Anders eten lijkt heel moeilijk, maar je kunt heel veel gerechten makkelijk veganistisch maken.”

365 Dagen Vegan is een survival guide, een handboek. Het staat vol informatie over alles waar nieuwe veganisten tegenaan lopen en is geïllustreerd door Maria Tiqwah. Dat haar boek genomineerd is voor de Vegan Awards vindt ze een hele eer. ,,Wat mij betreft heb ik al gewonnen, gewoon omdat ik genomineerd ben. Dat vind ik al geweldig en enorm bijzonder”, vertelt de schrijfster. Haar boek is een van de zes genomineerden binnen de boekencategorie. 

Voor ieder budget

Achterin het boek staan tien recepten. Eerst was de Roosendaalse niet van plan recepten in het boek te delen, maar er bleek behoefte aan te zijn. ,,Er zijn al veel vegan kookboeken, dus dat wilde ik eigenlijk niet. Toen ik veel mensen enthousiast hoorde reageren omdat ze dachten dat het een kookboek was, besloot ik mijn tien favoriete recepten te delen. Het zijn eenvoudige recepten die door iedereen te maken zijn. Ook ben ik nu toch bezig met een kookboek met eenvoudige recepten. Veel mensen denken dat vegan eten heel duur is, maar dat idee wil ik graag de wereld uit helpen. Het is voor ieder budget weggelegd.”

Niet meer verkouden

Wat haar nieuwe eetpatroon haar opleverde? Ze voelt zich inmiddels een stuk beter en fitter. ,,Het kan natuurlijk toeval zijn, maar ik ben sinds ik vegan eet niet meer verkouden of ziek geweest. Ook had ik last van niet te herleiden kwalen waarvoor ik al in de medische molen zat. Die klachten zijn verdwenen. Ik zeg niet dat veganistisch eten een garantie is voor een gezond leven. Ik voel me prettiger, ook geestelijk.”

,,Ik voel me prettiger sinds ik vegan eet, ook geestelijk.”

Haar boek wemelt van de bronvermeldingen. ,,Ik heb flink onderzoek gedaan, inderdaad. Ik heb mijn best gedaan verschillende soorten bronnen te raadplegen en niet alleen in mijn eigen wereldje te blijven. Ik wilde alles correct weergeven, ben lang bezig geweest met het controleren van de feiten. Er staan ook minder leuke dingen in, zoals de feiten over het dierenleed. Dat blijft voor iedereen een lastig onderwerp. Toch heb ik mijn best gedaan er een positief boek van te maken. Ik vertel ook over de positieve ontwikkelingen op dat gebied.”

Heb je de gids van Karin uit? Dan hebben we hier en hier nog meer lees- (en kijk)tips voor je op een rijtje gezet.

Dit artikel stond eerder in BN DeStem.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *