UITGETEST | Dat het eten van een sappige biefstuk of vette visstick voor zowel dier als milieu niet altijd even best is, weten we allemaal. Maar nu plantaardig eten steeds populairder wordt, raken ook de schappen steeds voller met allerlei vleesvervangers. Welk groene bakje lijkt op het echte werk en welke kun je beter links laten liggen? Wij testen het voor je uit!
Deze week: OokWorst; de vegetarische rookworst van de Hema
Wat is het?
De welbekende rookworst van de Hema, maar dan op basis van plantaardige oliën, ei en erwten. Hij is al gaar, dus je kunt hem opwarmen in de magnetron of in een pan heet water. Ze zijn bij elke Hema met een versafdeling te koop. Hier kun je een Hema bij jou in de buurt vinden die de Ookworst verkoopt.

Hoe groen is het?
In de Ookworst zit geen soja, wat voor pluspunten zorgt. De productie van soja heeft geen groen imago. In deze worst zit voornamelijk plantaardige olie, ei en erwten. Een stuk groener dan de vleesvariant, dus.
Hoe smaakt het?
Ze zijn niet zuinig met het rookaroma. Lekker, maar de geur bleef wel heel erg in huis hangen, alsof we in de keuken rond een kampvuurtje hebben gezeten. Wel zorgt het ervoor dat het de echte rookworstsmaak heeft. Qua smaak doet het niet onder voor de vleesvariant, al is het misschien wat subtieler. Een soort rookworst light. De structuur is wat zachter dan van rookworst en hij is wat droger. Het vettige van rookworst missen we een beetje, maar op een broodje met saus merk je dat een stuk minder.