Hippiebusje van zanger Vinzzent rijdt straks elektrisch

Hippiebusje van zanger Vinzzent rijdt straks elektrisch

LANGS DE GROENE LATZe rijden van hot naar her, zijn altijd druk en maar weinig thuis. Hebben succesvolle ondernemers en artiesten nog wel tijd en zin om duurzaam te leven? In deze rubriek vragen we het ze. Zanger Vinzzent geeft zichzelf tussen een 6,5 en 7 wanneer hij zichzelf langs de groene lat legt. ,,Ik zou groener willen zijn, maar soms is dat nog lastig.” 

Hij houdt van oldtimers, niet bepaald een duurzame hobby. Maar in de toekomst wil zanger Vinzzent zodra het goed mogelijk is, zijn Volkswagen-busje ombouwen naar een elektrisch voertuig. Daarnaast leert ie op duurzaam gebied dagelijks bij via zijn vriendin. Zij is namelijk thuis in de biologische keuken.

Ben jij de groenste thuis? 

Vinzzent: ,,Nee, dat is mijn vriendin. Zij koopt alles biologisch. We zijn nog niet zo lang samen en zelf let ik daar niet zo op. Maar nu zij daarvoor kiest, sta ik daar wel voor 100 procent achter. Ik ben zelf trouwens wel zuinig. Ik gooi spullen niet zomaar weg. Ook leer ik mijn zoontje om niet te verspillen.”

Hoe ga je van A naar B? 

,,Ik heb een Volvo, daar is dus weinig milieubewusts aan. Ik heb elektrisch rijden overwogen, maar ik rijd voor mijn optredens door heel Nederland en om dat elektrisch te doen is op dit moment nog niet zo aantrekkelijk. Mijn grote hobby is oldtimers. Ik heb een hippiebusje, een Volkswagen uit 1962. Het is mijn grote wens daarmee door Europa te gaan reizen. Muziek maken en teruggaan naar de basis: dat is voor mij het ultieme gevoel van

PASPOORT
Naam: Vincent Claase
Artiestennaam: Vinzzent
Leeftijd: 48 jaar
Woonplaats: Oosterhout
Beroep: zanger
Bekende liedjes: ‘Dromendans’ en ‘Alles wat ik hebben wil’

vrijheid. Het leuke is dat er ook voor dit soort oudere auto’s ontwikkelingen zijn. Zodra de accu’s kleiner worden en de technieken wat beter zijn, gaat de huidige motor eruit en wil ik elektrisch gaan rijden met dit busje.”

Hoe groen eet jij?

 ,,Dankzij mijn vriendin eet ik tegenwoordig een stuk biologischer dan voorheen. Het is beter voor het milieu en, niet te vergeten, ook voor de lokale boeren. Dat vind ik belangrijk, daarom probeer ik nu vooral groenten en fruit lokaal in te kopen. Maar ik heb zo’n drie optredens per week en ben daarvoor veel onderweg. Op sommige dagen komt het niet uit en schiet het er soms bij in.”

“Om echt ál het afval correct te scheiden, vind ik best een gedoe”

Waar gaat je afval naartoe?

,,Ik ben een opgeruimd type en hou van schoon en netjes. Mijn afval scheid ik grotendeels. Karton, plastic flessen, glas: alles gaat apart. Maar als ik gekookt heb, gooi ik de restjes wel bij elkaar in de restafvalbak. Dat zou dus beter kunnen, maar om echt ál het afval correct te scheiden vind ik best een gedoe.”

Hoe groen is jouw huis?

,,Ik ga binnen afzienbare tijd verhuizen en het huis waar ik dan ga wonen, is helemaal opnieuw geïsoleerd. Dat gaat naar verwachting flink schelen in het energieverbruik. En op het dak van het bedrijfspand waar mijn oldtimers staan, zitten sinds kort zonnepanelen. Dat levert best wat op, heb ik inmiddels gemerkt.”

“Het artiestenleven kent valkuilen: hoe meer succes, hoe meer je uitgeeft”

Kun je als artiest duurzaam leven?

,,Het is best lastig, moet ik toegeven. Veel tentfeesten zijn bijvoorbeeld totaal niet duurzaam: overal zie je plastic bekers of -flesjes. Een tijdje terug moest ik optreden in Sankt Moritz en een flesje drinken kost daar al gauw 10 euro. Dan neem ik mijn thermosfles mee. Dat is vooral voor de portemonnee, maar op zo’n moment word ik me ook bewuster dat het op het gebied van duurzaamheid anders kan. Maar het artiestenleven kent valkuilen: hoe meer succes je hebt, hoe meer je uitgeeft. Het is een persoonlijke ontwikkeling om bewuster te leren leven. Zo pak ik tegenwoordig onderweg makkelijker naar gerecycled karton in plaats van naar wegwerpplastic. En kleding van mijn optredens geef ik altijd een tweede leven. Die stukken gaan naar een goed doel, naar vrienden of naar familie.”

Leg jezelf eens langs de groene lat, van 0 tot 10 – van totaal niet duurzaam tot super duurzaam bewust. Welk cijfer geef je jezelf? 

,,Tussen de 6,5 en 7. In alle hectiek ben ik minder groen dan ik zou willen zijn. Maar ik hou absoluut van de wereld, dus van mens en milieu. Ik vind echt dat we zuinig op elkaar moeten zijn.”

Heb je nog een goede groene tip?

,,Kijk goed naar wat je allemaal in huis hebt, want je hebt vaak meer dan je denkt en vooral ook meer dan je nodig hebt. Stop met klakkeloos nieuwe spullen kopen. En als je kleding, meubels of andere spullen wegdoet; kijk dan eerst of je er iemand anders nog blij mee kunt maken. Geef het weg of verkoop het.”

Foto: Pix4Profs/René Schotanus.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BN DeStem

Caroline van Schubert