Groener douchen: wij testen plasticvrije shampoo

Groener douchen: wij testen plasticvrije shampoo

UITGETEST | Als je je haar wilt wassen -en dat wil iedereen, natuurlijk- lijken plastic flessen onvermijdelijk. Dat zijn ze niet! Aan de shampoobars van Shampoobars.nl komt namelijk geen plastic te pas. Wordt je haar er wel goed schoon van? En werkt het wel fijn? Wij testen het voor je uit. 

Wat is het?
Shampoobars zijn, zoals de naam al doet vermoeden, vaste blokjes shampoo. Shampoobars.nl belooft dat één shampoobar 80 wasbeurten meegaat, wat betekent dat één bar gelijk staat aan drie flessen vloeibare shampoo.

Hoe werkt het?
De shampoobar is heel makkelijk te gebruiken. Je kunt ervoor kiezen de bar over je haar te halen, maar je kunt ook je handen inzepen en het dan in je haar aanbrengen. Dat laatste vind ik het makkelijkste werken. Vergeleken met een fles shampoo schuimt hij iets minder, maar het schuim van de bar voelt dikker en rijker aan dan van de flesvariant. Je wast je haar en spoelt de shampoo uit zoals je dat gewend bent. Het resultaat: schoon en fris haar dat licht naar honing ruikt. Het is belangrijk de bar daarna droog te bewaren zodat je er zo lang mogelijk mee kan doen.

Mijn kapster, die niet weet dat ik van shampoo gewisseld ben, valt het op dat mijn haar dikker is geworden

Wat doet het voor je haar?
Na een paar wasbeurten met de shampoobar merk ik dat mijn haar minder zwaar is, daardoor zit er meer volume in mijn haar. Ook lijkt het minder te pluizen. Na een paar weken zit ik voor het eerst sinds de overstap van normale shampoo naar een shampoobar bij de kapper. Mijn kapster, die me al jaren knipt en mijn haar door en door kent, vertel ik er niks over. Toch merkt ze dat er iets is veranderd; mijn haar is volgens haar een stuk dikker geworden.

Enorm pluspunt: op reis mag hij mee in de handbagage

Waarom is dit zo handig?
De shampoobar van Shampoobars.nl werd meteen mijn favoriet om verschillende redenen: het is makkelijk in gebruik, het resultaat is top, je bespaart op jaarbasis een hoop plastic flessen, en het is makkelijk mee te nemen. Ik schafte tevens een blikje aan om hem in te bewaren en te vervoeren. Voor mij een enorm pluspunt: hij mag op reis gewoon mee in je handbagage. Geen lekkende, zware flessen in je koffer, geen dure kleine reisverpakking en geen geknoei met het overgieten in een reisflesje. Ik mik het blikje in mijn tas en hoef me de rest van de reis geen zorgen te maken. Daarnaast doe ik er ook veel langer mee

 Wat levert het op?
Bij langdurig gebruik, bespaar je hier een hoop wegwerpplastic mee. Mijn haar was ik gewoonlijk om de dag en ik gok dat ik genoeg heb aan drie shampoobars per jaar. Of één bar echt gelijk staat aan drie flessen, durf ik niet te zeggen, want ik heb nooit bijgehouden hoeveel shampoo ik op jaarbasis gebruik. Wel weet ik dat ik nu nooit meer vloeibare shampoo uit fles hoef te kopen en al het plastic dat ik bespaar, is mooi meegenomen. 

Eindoordeel 
Schoon haar dat minder snel vet wordt, lekker ruikt en minder snel uitvalt; niets dan lof over deze shampoobar. De honingbar kost 7,95 euro. Dat is ongeveer wat ik betaal voor één fles shampoo. Met de bars van Shampoobars.nl ben je dus niet alleen lief voor de aarde, maar ook voor de portemonnee. En als je dan ook de herbruikbare wattenstaafjes van LastSwab gebruikt, is je badkamer al een stuk groener. 

Sandra Moerland