Groener douchen: wij testen plasticvrije conditioner

Groener douchen: wij testen plasticvrije conditioner

UITGETEST | Lyrisch waren we eerder over de shampoobar van Shampoobars.nl. Sinds de aanschaf van deze vaste shampoo, heb ik geen fles meer hoeven kopen. Om nóg groener te kunnen douchen, kocht ik een conditioner bar van dezelfde website. Wordt je haar er lekker zacht en pluisvrij van? En is het net zo fijn als de shampoobar? Wij hebben het voor je uitgetest.

Wat is het?
Conditionerbars zijn, zoals de naam al doet vermoeden, vaste blokjes conditioner. Shampoobars.nl belooft dat één bar 80 wasbeurten meegaat, wat betekent dat één bar gelijk staat aan drie flessen vloeibare conditioner.

Eén bar belooft 80 wasbeurten mee te gaan

Hoe werkt het?
In tegenstelling tot de shampoobar, is de conditionerbar niet erg makkelijk in gebruik. “Houdt even onder de warme kraan en strijk de bar over je haar(punten), even laten intrekken en goed uitspoelen”, is wat ze ons van Shampoobars.nl aanraden. Dat blijkt echter niet zo makkelijk als het klinkt. Waar shampoo schuimt, doet conditioner dat niet. In de vaste vorm zorgt dat ervoor dat er maar weinig van de conditionerbar lijkt te komen en dat je geen idee hebt of je het goed door je haar hebt verspreid. In je handen wrijven lijkt, door de stevige structuur, ook niet te werken. Flink smeren met de bar, dus.

Het aanbrengen gaat niet erg makkelijk

Wat doet het voor je haar?
Mijn haar is na het gebruik van de bar redelijk zacht en pluisvrij. Niet meer of minder dan na conditioner uit een fles. Wel moet er wat gezegd worden over de geur: de vanillevariant die wij testten, ruikt naar goedkope vanillegeurstokjes. Dat komt waarschijnlijk omdat er geen natuurlijke vanille in zit, maar parfum. In dit geval, maar bij een lekkere geur is dat minder fijn, is het goed dat de geur na het wassen niet blijft hangen. Hoe dit bij de andere geuren is, weet ik niet. Parfum staat bij veel andere conditionerbars ook op de lijst.

Waarom is dit zo handig?
Voor mij een enorm pluspunt: hij mag op reis gewoon mee in je handbagage. Geen lekkende, zware flessen in je koffer, geen dure kleine reisverpakking en geen geknoei met het overgieten in een reisflesje. Ik mik het blikje in mijn tas en hoef me de rest van de reis geen zorgen te maken. Daarnaast doe ik er ook veel langer mee dan met een fles. Omdat de vorm zo solide is, lijkt de bar na weken gebruik nog steeds niet gekrompen. Ik merk dat ik, door de moeite die het kost om de conditioner in mijn haar te krijgen, bij haast toch nog naar een fles grijp, terwijl ik dat met shampoo niet meer gedaan heb sinds de aanschaf van de vaste versie.

De conditionerbar ruikt naar goedkope vanillegeurstokjes 

Wat levert het op?
Bij langdurig gebruik, bespaar je hier een hoop wegwerpplastic mee. Of één bar echt gelijk staat aan drie flessen, durf ik niet te zeggen, want ik heb nooit bijgehouden hoeveel shampoo ik op jaarbasis gebruik. Wel weet ik dat ik nu nooit meer vloeibare shampoo uit fles hoef te kopen en al het plastic dat ik bespaar, is mooi meegenomen. Na een scan door de app Beat the Microbead blijkt dat er geen microplastic in de conditioner zit. Dat is altijd positief. Hier lees je waarom.

Eindoordeel
Zo positief als we over de shampoobar waren, zijn we niet over de conditionerbar. Het resultaat is prima, maar het kost een hoop moeite om de conditioner te gebruiken. Dit is echt iets voor de fanatieke, doorgewinterde groendoener. Voor nu laat ik hem liggen voor als ik weer ruimte wil besparen in mijn handbagage. De vanillebar  van Shampoobars.nl kost 9,95 euro. Dat is net wat meer dan ik gemiddeld voor een fles conditioner betaal, maar de bar is wel een stuk duurzamer. Samen met de herbruikbare wattenstaafjes van Last Swab en de shampoobar van Shampoobars.nl ben je hard op weg naar een plasticvrije badkamer.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *