Van der Velden koopt zelden nieuwe kleding; er gaat immers al zoveel rond in de wereld. Bovendien, en misschien wel minstens zo leuk, zie je ook hoe je eigen weggegeven kleding een tweede leven krijgt. “Ik vind dat je kritisch mag zijn op de hoeveelheid kleding die je hebt. Daarom zorg ervoor dat ik het bij één kledingkast houd. Wat ik extra heb, haal ik eruit en doe ik weg.”
Bijna 300 kettingen
De kettingkledingruil is met bijna 300 kettingen in heel Nederland populair. Het initiatief komt uit Amsterdam-Noord en ontstond net na de eerste lockdown, doordat een groep vrouwen hun fysieke kledingruil verving door deze coronaproof versie. “In de tweede lockdown zijn we ons idee met de mensen gaan delen en het is in heel Nederland heel goed opgepakt, zowel in steden als in dorpen. Super leuk om te zien”, zegt een van de iniatiefnemers Nichon Glerum.
Naast het runnen van een actieve landelijke Facebookgroep, koppelt ze online inschrijvingen op de website aan bestaande lokale kettingen. Of, als die er nog niet zijn, stuurt ze een handleiding toe hoe je dit kunt doen. “Ik denk dat het zo goed aanslaat, omdat het super laagdrempelig is. Voor de een is duurzame gedachte de hoofdmoot, voor de ander de kers op de taart. En bij allebei is de motivatie goed.”
Klein cadeautje
“Je bent er stiekem wel druk mee, maar het is heel erg leuk om te doen. Iedere keer voelt een nieuwe tas weer als een klein cadeautje”, zegt Daniëlle Ploeg die een ketting in Breda startte. In de ketting gaan vijf tassen rond en een ‘spooktas’ die tegen de richting ingaat. ,,Ik verbaas me erover dat aan ongeveer de helft van de kleding nog de kaartjes zit”, zegt Ploeg. En ook hier is vrijwel alles van goede kwaliteit. ,,Het is vaak al gewassen en gestreken. Ook doe ik in alle tassen nog een geurzakje.”
Bovendien is ook het sociale aspect belangrijk, want de ketting verbindt mensen met elkaar. ,,De een doet het vanwege de duurzame gedachte en een ander omdat zij veel afgevallen is en kleding nodig heeft. We vinden dit vooral allemaal heel erg leuk en zijn van mening dat kleding een tweede kans verdient.”
Voor de een is de duurzame gedachte de hoofdmoot, voor de ander de kers op de taart – Nichon Glerum, initiatiefnemer kettingkledingruil
Ontstaan in coronatijd blijkt de kettingkledingruil ook bij versoepelingen nog altijd een succes te zijn. Vindt ook Van der Velden. “Dit is zó’n makkelijke manier om leuke kleding te vinden. Het thuis passen vind ik een groot voordeel. De ketting is écht voor jong en oud, want of je nou 72 bent of 38: je kunt gewoon aandoen wat je leuk vindt. En dat je daarmee kleding ook nog eens een tweede kans geeft, voelt dan extra goed.”
Meer lezen over tweedehands kleding? In deze aflevering van ‘Langs de Groene Lat’ vertelt ondernemer Irene Nagtzaam waarom zij vaak voor de kringloop kiest.