Groen en gratis shoppen met de kettingkledingruil

Groen en gratis shoppen met de kettingkledingruil

UITGEZOCHT | Naast kringlopen en kledingruilfeestjes is er nieuw fenomeen geboren: de kettingkledingruil. Een groene én gratis manier om tweedehands kleding een tweede leven te geven. Waarom dat zo leuk is, vertellen deze fervente ruilers.

Broeken, truien, t-shirts… Wat vind je eigenlijk níet in een gemiddelde tas van een kettingkledingruil? “Eigenlijk is er alles en in allerlei maten. De spullen zijn vaak goed van kwaliteit en soms zelfs nog nieuw”, zegt Carla van der Velden.

In haar dorp startte ze een ketting. Dat wil zeggen: ze vulde een aantal grote tassen met kleding, verzamelde andere enthousiastelingen en stippelde een route uit langs hun adressen. Voor de zekerheid stopte ze er ook nog de spelregels bij. Maar: “Het werkt eigenlijk heel eenvoudig. Je stopt er je eigen kleding in en als er iets leuks van iemand anders tussen zit, haal je dat eruit. Na drie dagen breng je de tas weer naar de volgende op je route.”

“Ik vind dat je kritisch mag zijn op de hoeveelheid kleding die je hebt” – Carla van der Velden, deelnemer kettingkledingruil

Het nut van nog eens dragen
  • De gemiddelde Nederlander koopt jaarlijks vijftig nieuwe kledingstukken
  •  Door tien procent van je kleding tweedehands aan te schaffen, kun je jaarlijks 27 kg CO2 besparen.
  • Wanneer alle Nederlanders dit zouden doen, scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 60.000 keer met de auto rond de wereld rijden.
  • De kledingindustrie veroorzaakt 4 procent van alle uitstoot van broeikasgassen ter wereld en die zal alleen maar toenemen.
  • Tussen 2005 en 2016 steeg de klimaatimpact van de kleding- en schoenenindustrie met 35 procent.

Bron: Milieu Centraal

Caroline van Schubert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *