Groen bloeden: duurzaam ongesteld met deze 4 producten

Groen bloeden: duurzaam ongesteld met deze 4 producten

UITGEZOCHT | Opoe is op bezoek, de rode vlag hangt uit, shark week. Welk grappige eufemisme je ook mag gebruiken voor je menstruatie, het blijft erop neer komen dat er tampons of maandverband nodig zijn.

Naar schatting gooit een vrouw in haar vruchtbare jaren gemiddeld zo’n 11.000 tampons of maandverbanden bij het vuilnis. Dat kan een stuk groener, toch? Wij zetten vier manieren om duurzaam ongesteld te zijn voor je op een rijtje.

Wat is er mis met wegwerpproducten?

Waarschijnlijk heb je er nooit bij stilgestaan, maar door wegwerpproducten als tampons en maandverband te gebruiken, produceer je een hoop plastic afval. Tampons zijn verpakt in plastic, het touwtje is vaak van plastic en veel tampons bevatten laagje plastic in het absorberende gedeelte. Maandverband is op dat vlak een nog minder duurzame keuze. Een gemiddeld maandverbandje bestaat voor 23 procent uit plastic.

Daarnaast stoppen we noodgedwongen ook een hoop rotzooi in ons lichaam. Hat katoen dat gebruikt wordt, wordt bestreden met pesticiden en gebleekt met chloor. Aan maandverband worden vaak kleur- en geurstoffen toegevoegd, wat je ph-waarde kan verstoren. Gelukkig is dit allemaal helemaal niet nodig. Tegenwoordig zijn er heel veel duurzame alternatieven voor de klassieke tampons en maandverband. 

Een gemiddeld wegwerpmaandverbandje bestaat voor 23 procent uit plastic.

Menstruatiecup

Gebruik je graag tampons? Dan is de menstruatiecup een duurzame uitkomst. Net als een tampon draag je het in de vagina. De cup is gemaakt van medische siliconen en vangt het bloed op. Een bijkomend voordeel is dat het de slijmvliezen van de vagina niet beïnvloedt, waardoor infecties minder kans krijgen.

Een niet veel voorkomende, maar toch erg enge, infectie die kan optreden bij het gebruik van tampons is het Toxisch Schocksyndroom (TSS). De kans hierop verkleint door het gebruik van een menstruatiecup aanzienlijk.

De cup kan tot tien jaar lang meegaan en hoeft minder vaak verwisseld te worden dan een tampon. Zeker op dagen dat je menstruatie minder hevig is, kun je hem tot 12 uur inhouden. Het kost iets meer moeite, omdat je de cup moet steriliseren door hem uit te koken, maar het bespaart op je de lange termijn veel geld.

De OrganiCup is hier bijvoorbeeld te koop voor 25,99 euro. Als je hem tien jaar gebruikt, kost dat je maar 2,60 euro per jaar. Dat is een stuk minder dan we doorgaans uitgeven aan wegwerptampons- en maandverband. 

Wasbaar maandverband

Wasbare luiers kenden we al. Caroline schreef er eerder een ervaringsartikel over.  Maar was je ook al bekend met wasbaar maandverband?

Mocht je van wegwerpmaandverband willen overstappen op een duurzame variant, dan is dit een goede vervanger. De buitenkant van deze herbruikbare maandverbandjes is gemaakt van waterafstotend materiaal en de binnenkant van bamboe, wat de kans op doorlekken vermindert. Na gebruik mogen ze gewoon mee in de wasmachine met je gewone was. Door de zachte stof is het ook nog eens een stuk fijner voor de gevoelige huid én als je deze een paar jaar gebruikt, bespaar je een hoop plastic. 

Menstruatieondergoed

Een alternatief voor (wasbaar) maandverband is menstruatieondergoed. Daarbij denk je misschien aan oma-ondergoed dat alles behalve sexy is en meer doet denken aan een luier, maar dat hoeft helemaal niet. Dit ondergoed van Volcare ziet er uit als een normale onderbroek, maar heeft een vierlaags kruisje dat bloed absorbeert en belooft je niet door te laten lekken.

Met een absorptievermogen van 100 milliliter in vier uur tijd, hoef je je de rest van de dag geen zorgen te maken om doorlekken. Deze onderbroek kan, net als het wasbaar maandverband, gewoon mee in je reguliere was.

Naar schatting gooit een vrouw in haar vruchtbare jaren gemiddeld zo’n 11.000 tampons of maandverbanden bij het vuilnis.

Tampons en maandverband van biologisch katoen

Vind je het uitkoken van een menstruatiecup en het wassen van je maandverband of absorberende ondergoed toch als te veel werk klinken? Dan zijn er wegwerpalternatieven op de markt die lang zo slecht niet zijn voor het milieu.

De tampons en het maandverband van Yoni  zijn bijvoorbeeld gemaakt van biologisch katoen. Dat maakt ze afbreekbaar en irriteren ze je lichaam niet. De losse verpakkingen en achterkant van ons maandverband en inlegkruisjes zijn gemaakt van bioplastic, wat ook biologisch afbreekbaar is. Een stuk duurzamer dan die plastic tampons en maandverbandjes die veel te lang op de wereld blijven rondzwerven. 

Ben je door een van deze duurzame initiatieven een stuk milieubewuster aan het menstrueren en wil je je badkamer nog groener maken? Hier lees je hoe enthousiast we zijn over de shampoobars van Shampoobars.nl, hier testten wij of herbruikbare wattenstaafjes fijn of juist een beetje vies zijn en hier delen we een makkelijk recept voor frisse, zelfgemaakte tandpasta. 

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *