Vies of niet? Wij testen de herbruikbare wattenstaafjes van LastSwab

Vies of niet? Wij testen de herbruikbare wattenstaafjes van LastSwab

UITGETEST | Ze kosten bijna niks, komen met honderden tegelijk en zijn multifunctioneel: wattenstaafjes! In elke badkamer zijn ze wel te vinden en na gebruik belanden ze in de prullenbak. Niet zo best, dat wegwerpplastic, als we de LastSwab moeten geloven. Zij ontwikkelden daarom herbruikbare wattenstaafjes die je kunt wassen na het leegschrapen van je oren of het verwijderen van je eyeliner. Is dat niet ongelofelijk smerig? Wij probeerden het uit.

Wat is het?

De wattenstaafjes komen in twee uitvoeringen: Basic en Beauty. De basic versie ziet eruit als een gewoon wattenstaafje met aan beide kanten een rond, bobbelig kopje. De uitstulpinkjes moeten ervoor zorgen dat je je oorsmeer kunt verwijderen in plaats van het uit te smeren in je oorschelp. De beautyvariant heeft twee gladde kopjes, een ronde en een puntige, zodat je makkelijk je make-up kunt bijwerken.

Beide staafjes komen in een scala aan kleuren die vernoemd zijn naar zeedieren: Whale Blue, Dolphin Turquoise en Seahorse Yellow bijvoorbeeld. Toepasselijk, want foto’s van zeedieren die verstrengeld zijn geraakt in plastic afval gaan hand in hand met campagnes die plasticgebruik tegengaan.

Hoe groen is het?

Dagelijks worden er wereldwijd 1.500.000.000 wattenstaafjes geproduceerd, die na eenmalig gebruik worden weggegooid. De staafjes staan zelfs in de top tien van de meest gevonden plastic afvalartikelen op de Europese stranden. Ook de LastSwab is  gemaakt van plastic, maar belandt niet na één schoonmaaksessie in de prullenbak. De makers beloven zelfs dat ze 1000 keer mee moeten gaan. Een duurzaam alternatief als dit zal dus wel degelijk een verschil maken.

Hoe werkt het?

Het gebruik ervan is simpel: namelijk hetzelfde als dat van de wegwerpvariant. Klinkt allemaal aantrekkelijk, maar krijg je met een hard, plastic instrument je oorsmeer wel goed verwijderd? En is het na gebruik voor je make-up wel goed schoon te krijgen? Ik vind het gevoel van een wattenstaafje tegen mijn trommelvlies heerlijk en ik weet dat ik niet de enige ben. Tegen beter weten in, want goed schijnt het niet te zijn voor je oren.

Wattenstaafjes staan in de top tien van de meest gevonden plastic afvalartikelen op de Europese stranden

Hoe bevalt het?

Ik start met de Basic variant. De eerste keer dat ik mijn oren schoonmaak met de LastSwab moet ik erg wennen. Ik ram hem te hard tegen mijn trommelvlies aan omdat ik in plaats van een hard, plastic ding een redelijk zacht wattenbolletje gewend ben. Dat doet zeer. Ook in mijn oorschelp kan ik niet zo hard raggen als normaal.

Even wennen, dus. Om te kijken of de boel echt goed schoon is, gebruik ik toch -wellicht mijn laatste ooit- wegwerpwattenstaafje. Die komt na een flinke poetssessie nagenoeg schoon uit mijn oor. De LastSwab heeft dus zijn werk gedaan. Dat is overigens ook te zien. De ranzige details zal ik jullie besparen, maar mijn oorsmeer heeft zich netjes opgehoopt achter de uitstulpingen.

Na gebruik kun je het wattenstaafje makkelijk schoonmaken met water en zeep. Dat lukt, maar je moet wél even soppen en daardoor ook je eigen, vettige oorsmeer aanraken. Dat vind ik geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dit een lekker idee vindt. Na een wasbeurt zijn ze weer als nieuw.

Na gebruik kun je het wattenstaafje makkelijk schoonmaken met water en zeep

Of dat lang zo blijft, weet ik niet. De LastSwab verkondigt op haar website dat de gemiddelde persoon honderden wattenstaafjes per jaar gebruikt. Zoveel oorsmeer produceer ik ook weer niet, dus in mijn geval is dat overdreven. Na een paar oor-schoonmaaksessies zien ze er in ieder geval nog goed genoeg uit. Goed genoeg om cadeau te geven aan een milieubewuste vriendin, zelfs. Al zou ik haar dat nooit aandoen.

Dan naar de Beauty: een variant die een permanente plek in mijn make-uptasje verdient.  Ik ga de deur niet uit zonder make-up en vind mezelf best behendig met mascara en eyeliner, maar ik ontkom niet aan uitgelopen of afgegeven make-up. Een wegwerpwattenstaafje maak ik normaal gesproken een beetje vochtig voor gebruik. Bij de LastSwab hoeft dat gek genoeg niet. Mijn Seahorse Yellow aanwinst veegt mijn make-up zo weg. Zelfs mijn waterproof, zwarte make-up krijg ik er onder de kraan makkelijk af.

Eindoordeel

Twee handige vervangers voor gewone wattenstaafjes, dus. Maar levert het wat op? Op financieel gebied niet. Sterker nog: met de LastSwab ben je stukken duurder uit. Een doosje wegwerpexemplaren telt gemiddeld 300 wattenstaafjes en kost zo’n 60 cent bij de drogist. De duurzame versie kost 11,25 euro per stuk en belooft net zo lang mee te gaan als drie doosjes met wegwerpwattenstaafjes. Een flink prijsverschil, dus.

Waar ze wel punten mee scoren is de handigheid. In plaats van losse wattenstaafjes die ik in mijn beautycase gooi voordat ik op vakantie ga, zodat ze al smoezelig zijn voordat ik op de plaats van bestemming ben, heb ik nu twee vrolijk gekleurde doosjes in mijn tas die de wattenstaafjes schoon en fris houden.

Als ze hun belofte waar maken en ik de wattenstaafjes daadwerkelijk 1.000 keer kan gebruiken, kan ik er een paar jaar mee vooruit. Dan is 11,25 euro per stuk te verwaarlozen, maar als je helemaal niks geeft om het gebruik van wegwerpplastic of niet zo dol bent op het aanraken van je eigen oorsmeer, zijn wegwerpwattenstaafjes een betere keuze.

Wil je zelf je wegwerpwattenstaafjes inruilen voor een duurzaam exemplaar? Gebruik dan de kortingscode INGROENEDOEN bij de LastSwab voor 10% korting.

Sandra Moerland