Plantje van de maand: gehoornde klaverzuring

Plantje van de maand: gehoornde klaverzuring

PLANTJE VAN DE MAAND | Onkruid bestaat niet. Veel van het groen dat spontaan ergens de kop opsteekt, heeft namelijk nut! Dus voordat je het plantje de grond uit trekt of met bestrijdingsmiddelen aan de slag gaat; lees eerst even dit. Het plantje van deze maand: gehoornde klaverzuring.

Hoe ziet het eruit?

De gehoornde klaverzuring; wie kent hem niet. Oké, de naam komt je misschien niet zo bekend voor, maar het uiterlijk wel. De kleine, kruipende plant kun je namelijk makkelijk herkennen aan de gele bloemen en de typische ‘klaver’ blaadjes. Hier in Brabant groeit hij werkelijk óveral: tussen de bestrating of gewoon random tussen ander groen. Grappig trucje van de natuur: de blaadjes kennen twee standen. Bij helder droog weer staan ze vlak, bij regenachtig, somber weer en ook ’s nachts vouwen ze samen. Dan staan ze in slaapstand.

Je moet er van houden, ze hebben een beetje een bittere citroenachtige smaak. Gezond is het wel!

Wat is het nut?

If you can’t beat ’em, join ’em! Of iets in die trant. Want eerlijk, het woekerende plantje begon me echt te irriteren. Maar hij blijkt dus heel gezond, want hij is rijk aan vitamine C. Vroeger gebruikt bij scheurbuik en vergiftigingen, vandaag de dag kun je de bladeren verwerken in een gerecht zoals salade. Je moet er van houden, ze hebben een beetje een bittere citroenachtige smaak. Maar gezond is het dus wel! Je kunt er ook thee van zetten. Maar neem niet teveel, want dan kan het de kalkopname in je lichaam beïnvloeden.

Waar is-ie te vinden?

Tja, waar eigenlijk niet, zou je bijna zeggen. Het plantje met haar oorsprong in Zuidoost-Azië, gedijt vooral goed op een stenen ondergrond. Hij bloeit tussen mei en oktober. Hij is trouwens ook veel te vinden in Zuid-Europa, daar noemen ze hem Hallelujah, omdat hij daar net rond Pasen begint te bloeien.

Last van muggen in deze hitte? Wrijf eens wat sap van het Robertskruid op je lichaam!

Caroline van Schubert