Duurzaam boodschappen doen zonder te veel moeite

Duurzaam boodschappen doen zonder te veel moeite

IN DE WINKEL | Zin om de fiets in plaats van de auto te pakken voor je supermarktbezoek had je niet, en tot overmaat van ramp ben je ook nog eens je herbruikbare tassen vergeten. Een erg groen winkelbezoek lijkt het niet te worden. Wij hebben een paar tips voor je om toch zo duurzaam mogelijk boodschappen te doen. 

Kies voor volkoren producten

Ben je dol op brood, pasta, rijst en ander koolhydraatrijk eten? Wij ook! Een kleine aanpassing die je kunt maken bij het boodschappen doen, is het kiezen van de volkoren variant. Bij de volkoren variant wordt de hele graankorrel gebruikt, met zemel en kiem en al.

Alles wat met witte bloem gemaakt is, bevat alleen het binnenste van de graankorrel. Dat betekent dat het restproduct afgevoerd en verwerkt moet worden, wat zorgt voor een hogere Co2-uitstoot. Als je voortaan volkoren producten koopt, ben je dus zonder enige moeite duurzaam bezig.

Als je voortaan volkoren producten koopt, ben je dus zonder enige moeite duurzaam bezig

Let op de logo’s op verpakkingen

Het gros van onze boodschappen is verpakt in plastic. Dat is niet erg groen, natuurlijk. Je hoeft echt niet met je herbruikbare tassen onder je arm naar een grote stad te gaan waar ze een hippe, biologische, duurzame winkel hebben om duurzamer boodschappen te kunnen doen. Grote kans namelijk dat je favoriete supermarkt ook een hoop duurzame opties heeft.

Denk aan rijst, havermout en andere droge voedingsmiddelen die je vaak gebruikt. Laat je echter niet misleiden door de buitenkant. Veel producten zitten in een kartonnen verpakking, maar blijken na opening daarvan toch nog in een plastic zak te zitten. Kijk voor de zekerheid even op de achterkant van de verpakking. Daar staat op hoe het gerecycled moet worden.

Symbool kunststof recycling Dit symbool betekent bijvoorbeeld dat de verpakking bij het plastic afval moet. Het cijfer in het symbool staat voor het soort kunststof.

Microplastic in de ban

Bij In Groene Doen zijn we fan van Beat the Microbead. Deze simpele app laat je in no time zien of het product dat je in je badkamer hebt staan, of overweegt te kopen, microplastic bevat. Hier lees je meer over microplastic en hier vind je uitleg over Beat the Microbead. Sta je volgende keer in de supermarkt met een fles shampoo of wasmiddel in je handen? Wip je telefoon uit je broekzak, open de app en scan de ingrediënten. Geeft de app aan dat er microplastics in zitten? Probeer dan een vervangend product te vinden.

Er zijn veel merken die goede vleesvervangers maken. Soms nog lekkerder dan het echte werk.

Kies voor de vegetarische variant

Het lijkt nogal voor de hand liggend, want vegetarische producten zijn nou eenmaal duurzamer dan die van echt vlees of vis. Toch zijn er veel mensen die het niet aandurven, omdat ze bij vleesvervangers denken aan grijze, smakeloze hompen. Dat is al lang niet meer zo! Er zijn veel merken, zoals de Vegetarische Slager en Unox, die goede vleesvervangers maken. Soms nog lekkerder dan het echte werk.

Weet je niet waar je moet beginnen? Wij zijn zelf fan van de plantaardige vissticks van de Jumbo en de vegetarische knakworsten van Unox.

Sandra Moerland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *