Duurzaam beleggen – zo zorg je dat je geld misschien wel wat oplevert

Duurzaam beleggen – zo zorg je dat je geld misschien wel wat oplevert

Je spaarcenten investeren in een betere wereld: heeft dat zin voor jezelf en moet je er rijk voor zijn? 

In groene doen zoekt het uit.

Geld stuurt de wereld, zeggen ze weleens. Een van de redenen waarom steeds meer mensen kiezen om hun spaargeld duurzaam te beleggen. Maar waarom zou je dat nog meer doen, hoe werkt het, moet je rijk zijn en levert het ook iets op? 

Wat is duurzaam beleggen?

Bij duurzaam beleggen speelt de impact van de belegging een belangrijke rol. Het wordt daarom ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen genoemd. Er is een belangrijk verschil met groen beleggen: de duurzame belegger wil op meer vlakken bijdragen aan een betere wereld dan de groene belegger, die investeert alleen in milieuvriendelijke ondernemingen. Behalve het milieu, stimuleert de duurzame belegger bijvoorbeeld ook mensenrechten en onderwijs.

Duurzaam beleggen, waarom zou je het willen?

De een doet het uit betrokkenheid voor mens, milieu of dier. De ander gelooft dat duurzame bedrijven op termijn beter renderen. Daarnaast denken veel mensen pragmatisch: nu de centen toch niets opleveren op de bank, is duurzaam beleggen zo gek nog niet. Ook al kleven er altijd risico’s aan beleggen.

Waar kun je in beleggen?

Aanbieders van beleggingsproducten splitsen ‘duurzaam’ meestal op in drie categorieën, waarbij zij de term ESG als leidraad nemen. Die staat voor EnvironmentSocial en Government, en het etiket ESG voor een respectvolle omgang door een bedrijf met planeet (milieu), dier en medemens. Of een bedrijf met een ESG-etiket voor jou onder de noemer duurzaam valt, kan een heel persoonlijke afweging zijn. Je kunt daarom ook gewoon kijken naar bedrijven die jou om wat voor (duurzame) reden dan ook bevallen.

Veel banken en vermogensbeheerders bieden duurzame fondsen aan met een mix van verschillende bedrijven. Dit kan prettig zijn als je liever niet zelf al te veel wilt uitzoeken. Investeren in specifiek de bedrijven die jou goed bevallen, is voor sommige beleggers leuker. Je voelt je meer betrokken bij de onderneming waar je jouw geld in stopt.

als mensen voornamelijk in dit duurzame bedrijven gaan beleggen, worden ondernemers gedwongen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen

Moet je rijk zijn om duurzaam te beleggen?

Nee, dat hoeft niet. Je kunt al voor een paar tientjes instappen. De eventuele opbrengsten leveren dan natuurlijk niet zo veel op. Maar of je nu met 100, 10.000 of een ton belegt: houd het verantwoord. Beleggen, duurzaam of niet, is niet zonder risico.

Levert duurzaam beleggen meer op dan normaal beleggen?

Naar het financiële gewin wordt al tientallen jaren onderzoek gedaan. De ene onderzoeker concludeert duurzaamheid in algemene zin gunstig uitpakt. Andere onderzoeken spreken dit weer tegen. De redactie van in groene doen pretendeert hierbij niet de waarheid in pacht te hebben. Zoek zelf informatie, of laat je bijstaan door een expert die je vertrouwt.

Waar wel veel experts het over eens zijn: als mensen voornamelijk in dit duurzame bedrijven gaan beleggen, worden ondernemers gedwongen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Kun je het beste duurzaam beleggen in aandelen of obligaties?

Dat ligt er maar net aan waar je zelf naar op zoek bent. Een aandeel is een bewijs dat je ‘een aandeel’ hebt in een onderneming, met andere woorden dat je een deel bezit van een onderneming. Aandelen brengen een bepaald risico met zich mee: de onderneming waarvan je aandelen bezit kan immers failliet gaan. Obligaties zijn minder risicovol. Een obligatie is een soort lening die je toestaat aan een overheid of aan een onderneming. De staat of de onderneming ontleent geld voor een bepaalde duur en belooft op vaste tijdstippen een overeengekomen rente te betalen. 

De Nederlandse overheid haalde in mei 2019 zes miljard euro op met de uitgifte van groene obligaties. Groene obligaties zijn obligaties waarvan de opbrengst wordt gebruikt om groene investeringen te doen, bijvoorbeeld om de CO2-uitstoot te verlagen. Het geleende geld gaat naar de productie van duurzame energie, isolatie van huurwoningen, spoorinfrastructuur en stad en platteland bestendig maken tegen extreem weer. 

Je zou kunnen zeggen, mooi dat groen. Maar niet iedereen vindt dat. Met de opbrengst worden namelijk geen extra groene investeringen gedaan. Het gaat er ‘slechts’ om dat beleggers nu zeker weten dat dit geld in groene projecten wordt gestoken. Groene obligaties zouden zo zelfs tot minder investeringen in duurzaamheid kunnen leiden. Beleggers die een bepaald deel van hun vermogen in duurzaam willen steken en deze overheidsobligaties kopen, hoeven nu namelijk niet per se andere groene obligaties te kopen.

Hoe start je met duurzaam beleggen?

Het is handig om allereerst over wat zaken na te denken. Over de hoogte van je inleg, maar vooral ook je overtuiging. Waaraan moet een bedrijf volgens jou aan voldoen? Maak aan de hand van jouw idee een lijstje, of struin eens door de verschillende fondsen die banken aanbieden.

Wil je zo maar eens een experiment doen met honderd euro? Kijk dan wat je eigen bank voor tools aanbiedt. Het is vaak makkelijker (als in administratief) om bij je huidige bank te beginnen in plaats van bij een andere bank een speciale beleggingsrekening te openen.

redactie in groene doen