Druivenoverschot? Maak er jam van!

Druivenoverschot? Maak er jam van!

ZELF MAKEN | Het is lekker (en leuk) om druiven uit eigen tuin te kunnen eten. Maar wie ooit een druivenstekje heeft geplant, weet het: al snel heb je heel wat druiventrossen aan je struik hangen en na drie maanden hebben ze hun beste tijd gehad. Dit najaar druiven over? Laat ze niet verpieteren; maak er  jam van!

Waarom zou je zelf jam maken?

Het maken van jam is een goede manier om verspilling van fruit tegen te gaan. Zelf heb ik naast mijn huis een paar struiken van de vitis riparia staan, ook wel de vorstdruif of grapevine genoemd. Een vrij gangbare variant die, omdat hij zo makkelijk groeit, ook op grote schaal gebruikt wordt in de commerciële wijnbouw. Mooi, maar in oktober hebben de druiven hun beste tijd gehad.

Recept voor een zoete, maar toch pittige jam met vanille, kruidnagel en kaneel.

Hoe maak je het?

Het proces van druiven plukken naar de jam in potjes doen, kost je ruim een uur. Daarna moet je nog een aantal uur geduld hebben tot de jam is afgekoeld. 

*Jam bestaat naast fruit voor de helft uit suiker. De bieten voor de geleisuiker van Van Gilse worden duurzaam geteeld.

Stap 1: haal de druiven van de trossen en spoel schoon in een bak met koud water. Het is niet erg als er nog wat kleine takjes bijzitten; je gaat het geheel straks zeven.

Ingrediënten
(voor 800 a 900 ml jam)

1 kilo druiven (zonder takjes)
1 kaneelstokje
1/2 vanillestokje
2 kruidnagels
1 kilo geleisuiker* (mag ook minder)
1/2 citroen
———-
grote pan
ruim vergiet/ zeef
grote kom (om het sap in op te vangen)

Stap 2: snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en haal de zaadjes eruit.

Stap 3: doe de druiven met de losgemaakte vanille en de rest van het vanillestokje in een grote pan. Voeg er een kaneelstokje en twee stuks kruidnagel in z’n geheel bij. Laat het een half uurtje koken op middelhoog vuur en blijf goed roeren. Je merkt dat er steeds meer sap vrijkomt.

Stap 4: haal de druiven van het vuur en doe het geheel in je zeef of vergiet. Zet daaronder een bak, zodat het vocht daarin kan druppen. Druk het sap uit de druiven met een spatel (of je handen, dan krijg je er het meeste sap uit. Wacht dan wel tot het wat is afgekoeld).

Stap 5: weeg hoeveel sap je hebt uitgeperst (ongeveer de helft van het gewicht van je druiven in het begin). Dit moet je namelijk weten om te zien hoeveel geleisuiker je toe moet voegen. Richtlijn is 1 kilo op 900 gram druivensap, maar dat vind ik wel erg zoet, dus ik hou 1 kilo voor 1 kilo druiven aan.

Stap 6: Doe het sap terug in de pan, knijp een halve citroen uit en voeg het geleisuiker toe. Laat 4 minuten goed doorkoken. 

Stap 7: potten maar! vul je potjes met de inhoud van de pan en zet ze 5 minuten op z’n kop. Zo ga je bederf tegen. De jam is overigens nu nog dun, maar wordt met afkoelen dikker.

Stap 8: door het vacuum trekken kun je de potten gewoon buiten de koelkast bewaren (behalve na openen, uiteraard).

Hoe smaakt het?

Na een dagje is de jam goed ingedikt en heerlijk van smaak. Ik heb ruim 2 kilo druiven gebruikt en heb hier 5 potjes gevuld. Meer dan genoeg om cadeau te doen aan anderen, en da’s ook leuk!

Is het ook gezond?

Met name door al het suiker, niet perse.  Maar de druiven zitten vol vitamine C en E, calcium, antioxidanten en kalium. Druiven, in het algemeen, kunnen ook ontgiftend werken.

Er zijn trouwens meer plantjes met een bijzondere werking!

Caroline van Schubert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *